Cum facem fata frigului si evitam sa ne imbolnavim - 10 trucuri pe care trebuie sa le folosesti - Ce...

Iata cateva metode prin care te poti adapta mai usor conditiilor meteorologice in cazul unui drum mai lung in frig, al unei excursii la munte iarna sau cand ramai acasa pe timpul acestei ierni friguroase. Specialistii spun ca aerul curat ne face bine, iar o plimbare de o ora, la temperaturi de -5 grade Celsius nu are cum sa dauneze. In plus, in sezonul rece este recomandat sa consumi alimente naturale, ca citricele, legumele cu frunze verzi sau ghimbirul. Acestea ajuta corpul sa se adapteze mai usor la temperaturile scazute de afara.

1. Poarta straturi de haine suprapuse

Nu e suficient sa porti o bluza groasa sau un palton de iarna. Hainele mai groase si mai subtiri purtate in straturi genereaza caldura prin acumularea de aer intre ele. Poarta, de exemplu, pe sub un pulover gros cu nasturi sau fermoar un maiou si o bluza mai subtire, iar pe deasupra mai poti adauga o vesta, daca chiar este extrem de frig. Peste palton mai poti pune un sal sau un fular gros, care sa acopere atat gatul, cat si umerii si pieptul, iar la nevoie chiar capul.

Pe sub pantaloni poti purta colanti, dresuri sau alti pantaloni nu foarte stramti, ci doar aproape de piele, din materiale naturale, eventual flausati. Barbatii pot purta colanti sau pantaloni de corp pe sub cei din stofa, lana sau denim. Sosetele groase sunt absolut necesare. E important si ca pielea sa respire, astfel incat e bine ca acestea sa fie din bumbac.

2. Ai grija sa fie acoperite extremitatile

Poarta caciula sau o palarie de iarna, manusi, fular, sosete groase si incaltaminte comoda, rezistenta, chiar daca nu urci pe munte. Extremitatile sunt cele care isi reduc temperatura cel mai repede si sunt expuse riscului de a ingheta. Vei ceda mai repede in fata vremii reci daca iti simti degetele si urechile inghetate, chiar daca restul corpului ar mai putea rezista in frig.

3. Expune-te la frig gradual inainte de ziua pe care ti-o vei petrece afara

Daca ai mai multe zile la dispozitie inainte de evenimentul care stii ca te va tine in frig, iesi din casa zilnic, crescand gradual perioada pe care o petreci in aer liber. Poti incerca sa exersezi si deschizand ferestrele acasa sau in masina, putin cate putin. Cu timpul, te vei obisnui cu temperaturile mai scazute.

4. Cum ai grija de sistemul tau imunitar

Daca stii ca nu esti pregatit fizic pentru ore intregi petrecute in frig, trebuie sa iei cateva masuri. Daca ai stat pana acum doar la caldura, iesind numai pana la metrou sau pana la masina care te transporta de acasa la birou, iar miscarea nu face parte din programul tau zilnic, iti vei supune corpul unui soc riscant.

Ai grija de sistemul tau imunitar. Il poti intari printr-o alimentatie bogata in vitamine si facand miscare cel putin o jumatate de ora pe zi, exercitii cardio, dar si de rezistenta.

E bine sa bei infuzii calde cu ghimbir, miere si lamaie, consuma multe legume verzi, adauga condimente variate mancarurilor, in special scortisoara, piper si ardei iute, ai grija sa mananci cat mai multe fructe care contin vitamina C. Supele de pui si mancarurile cu usturoi sunt potrivite si pentru preventie, nu numai pentru tratarea racelilor. Merisoare sau goji sunt excelente ca gustari. Sigur ca poti lua si suplimente cu vitamina C, vitamina D si zinc, dupa ce te consulti si cu medicul.

5. Nu bea alcool

Tuica sau vinul fiert par sa aiba rolul de a ne incalzi si chiar o fac, temporar. Insa e bine sa nu cedezi acestor tentatii cand esti afara in frig, intrucat alcoolul deshidrateaza si scade astfel rezistenta organismului la temperaturile mici. In plus, nu vei mai percepe corect temperatura reala de afara si vei avea senzatia ca poti chiar sa porti haina descheiata sau ca poti sa renunti la caciula ori fular. In realitate, vei transpira si vei fi si mai expus riscurilor de imbolnavire.

6. Consuma alimente greu digerabile

Vei gasi diverse opinii pe internet care iti vor lasa de inteles ca grasimea corporala te ajuta sa treci mai usor prin frig si, probabil, vei auzi si multe pareri ale prietenilor in acest sens. Evident ca nu este normal sa iti risti sanatatea consumand un numar foarte mare de calorii in ideea ca le va arde organismul cand temperaturile sunt joase.

Insa e bine sa incerci sa adopti o dieta care sa contina multe proteine, grasimi sanatoase, cereale integrale, uleiuri vegetale, macar in perioada dinaintea expunerii la frig. In acelasi timp, incearca sa faci exercitii pentru cresterea masei musculare. Chiar inainte de expunerea la frig, insa, poti consuma alimente grase, care se digera greu si provoaca astfel caldura la nivel interior. Desi, trebuie sa ai grija cu grasimea si prajelile daca ai un colecist mai lenes sau ai probleme cu ficatul. Cateva exemple pentru ce ai putea servi: o felie de paine prajita cu unt, o cana mare cu lapte cu cacao, o salata cu proteine si dressing pe baza de ulei.

7. Ramai activ

Daca simti ca ti-e frig si chiar incepi sa tremuri, nu sta pe loc. Fa cativa pasi rapizi, dezmorteste-ti degetele de la picioare sau incearca o serie de exercitii usoare care nu necesita deplasare, cum ar fi cateva sarituri, rasuciri de trunchi, balans de brate. Daca trebuie sa ajungi intr-un loc anume, incearca sa maresti pasul, respirand corect (inspiri doar pe nas si expiri tot pe nas sau pe gura).

8. Protejeaza-ti pielea

Pielea ta va avea tendinte de uscare cand e expusa temperaturilor joase. Ai grija de ea folosind produse cu textura grasa, foarte hidratante si alegand si pentru zona sensibila din jurul ochilor si pentru buze produse specifice, cu vitamina E, aloe, miere si propolis. Pentru maini poti alege creme pe baza de glicerina. De asemenea, purtatul manusilor confortabile este de folos.

9. Dormi suficient inainte de expunerea la frig

E important sa te odihnesti, sa dormi numarul suficient de ore de care organismul tau are nevoie dupa o zi obositoare, tocmai pentru a te pregati pentru o noua provocare. Printr-un somn odihnitor iti refaci fortele si capeti rezistenta in general, nu doar cand te pregatesti de o zi petrecuta in frig.

10. Hidrateaza-te corespunzator

Ai grija sa bei apa, dar si supe si ceaiuri calde, infuzii bogate in vitamina C, cum sunt cele de lamaie, echinaceea si macese. Apa ii este necesara organismului la fel de mult ca mancarea si somnul. Lipsa hidratarii iti va da stari de oboseala si te va impiedica sa rezisti la frig asa cum ti-ai propus.

Sursa

Comments