Cum iti dai seama ca ai inceput de osteoporoza. Ce trebuie sa stie toate femeile. Primele semne care...

Osteoporoza, cauze, preventie si tratamente

Pana in jurul varstei de 30 de ani corpul descopune tesutul osos vechi si il inlocuieste cu unul nou. Insa, in jurul acestei varste, masa osoasa inceteaza sa mai creasca. Odata cu acest fenomen trebuie acordata o atentie speciala sanatatii oaselor.

Odata cu inaintarea in varsta, intre 40-50 de ani, oasele incep sa se descompuna. Structura osului se modifica, semanand in interior cu un fagure, al carui spatii se maresc treptat, spune Laura Bogaciu pe contul sau de Youtube, Pacientul 2.0.

Pe langa faptul ca scade densitatea interioara a oaselor, sursa precizata ne spune ca si invelisul exterior devine mai fragil. Astfel ca, din totalul de 206 oase cate are organismul uman, osteoporoza apare cel mai frecvent la nivelul soldului, a coloanei vertebrale si la incheieturile mainilor, conform sursei.

Aceasta afectiune se instaleaza fara sa dea simptome si poate fi constatata doar in momentul in care se ajunge la fractura de os. Este o afectiune mai frecventa in randul femeilor si al varstnicilor. Numarul de cazuri in randul barbatilor este mai mic comparativ cu cel al femeilor. Deoarece barbatii au o densitatea osoasa mai mare iar pierderea densitatii osoase se face intr-un mod mult mai lent.

Afectati de aceasta boala pot sa fie si copiii si adolescentii, ne mai spune aceeasi sursa. In aceste situatii cauza ar fi necunoscuta, iar afectiunea se numeste osteoporoza juvenila idiopatica. In majoritatea cazurilor nu necesita tratament.Remediul care te scapa in 7 zile de durerile de articulatii. Vei scapa complet de acest disconfortCum stii daca esti predispusa la osteoporoza

In cazul femeilor, predispuse la osteoporoza sunt cele care au in istoricul familiei aceasta boala. Dar, de asemenea, si cele care au suferit o interventie chirurgicala de extirpare a ovarelor inainte de a intra la menopauza. Totodata si femeile care au intrat timpuriu la menopauza sau care au avut de-a lungul vietii un deficit de calciu si vitamina D, dar si care au avut o viata sedentara.

De asemenea, persoanele care iau medicamente pentru artrita, cancer, antidepresive, antiepileptice sau medicamente pentru diabetul de tip 2. Totodata, sursa mai spune ca si femeile minione cu oase subtiri, dar si fumatoarele sunt predispuse, intrucat in cazul acestora organismul asimileaza mai putin calciu din alimente.

In cazul barbatilor nivelul scazut de testosteron si excesul de alcool pot fi cauze ale aparitiei de osteoporoza.

Daca te incadrezi in categoriile enumerate mai sus, pentru a afla daca esti predispus la aceasta afectiune, specialistul recomanda un test de osteodensitometrie (DEXA).

Planta care te ajuta sa gandesti lucid. E prezenta in toate bucatariileCum poti preveni si intarzia aparitia osteoporozei

Pentru a preveni fragilizarea oaselor si deteriorarea acestora trebuie sa se consume cat mai des alimente bogate in calciu si vitamina D. De asemenea, miscarea este esentiala, de aceea se recomanda exercitiile fizice regulate si renuntarea la alcool, a mai precizat aceeasi sursa.

In cazul in care afectiunea este mult avansata si s-a pierdut mult din masa osoasa, aceste schimbari ale rutinei nu prea mai ajuta. In aceste cazuri este necesar sa va feriti de cazaturi care pot produce usor fracturi.

Dupa punerea diagnosticului de osteoporoza, tratamentul consta in medicamentele care incetinesc pierderea osoasa si cele care ajuta la reconstruirea oaselor. Aceste tratamente pot fi prescrise exclusiv de medicul specialist..

Citeste continuarea AICI

Comments