Cum iti dai seama daca producatorii au folosit insecte in produsele de la raft. Detaliul de pe etich...

Noul trend in materie de alimentatie este reprezentat de utilizarea insectelor in produsele alimentare. Desi pentru unii poate parea ca un scenariu desprins dintr-un film de groaza, Comisia Europeana pare sa nu aiba nicio problema in acest sens, mai ales ca in luna ianuarie oficialii CE au declarat ca noile produse alimentare din insecte sunt sigure pentru consum.

Astfel ca, prin decizia oficialilor europeni, incepand din acest an sunt permise in alimente si greierii de casa sub forma de praf si viermii mici de faina. Prin urmare, daca fugi de astfel de ingrediente, este bine sa stii cum iti dai seama daca produsele cumparate contin insecte si ce trebuie sa scrie pe eticheta produselor.

Alerta medicala: Numarul cazurilor de Covid creste din nou. Un spital a restrictionat accesul vizitatorilor

Comisia Europeana a autorizat, pe 4 ianuarie 2023, introducerea pe piata a unei a patra insecte, viermele de faina mai mic, ca aliment, si se refera la forma larvara a lui Alphitobius diaperinus, o specie de insecta care apartine familiei Tenebrionidae (gandaci intunecati). Exista mai multe tipuri de hrana noua, inclusiv forme congelate, paste, uscate si pudra de greieri de casa, care urmeaza sa fie comercializate ca ingrediente alimentare in diferite produse alimentare destinate publicului larg. In plus, Comisia Europeana a aprobat recent introducerea pulberii partial degresate obtinute din greieri de casa intregi pe piata ca aliment nou. Aceasta aprobare permite solicitantilor sa introduca specia de insecte pe piata UE sub anumite conditii de utilizare.

Desi a fost aprobata pentru a fi introdusa pe piata, faina de greieri nu este obligatorie pentru cetatenii UE sa o cumpere sau sa o consume. Cu toate acestea, unii producatori de alimente au imbratisat aceasta noua perspectiva si au anuntat ca vor lansa pe piata europeana produse care contin insecte. Printre aceste alimente se numara paine cu faina de greieri si supliment din larve de vierme sau burger cu continut de insecte.

De exemplu, in magazinele Lidl din Marea Britanie au aparut deja in rafturi un nou produs, si anume burgerii cu soia si insecte, acelasi produs ajungand recent si pe rafturile magazinelor din Spania.

O noutate interesanta consta in faptul ca greierii domestici pot fi acum folositi si sub forma de pulbere degresata, in afara celorlalte forme de preparare precum uscate sau congelate. Se planuieste ca faina de greieri sa fie inclusa in diverse produse alimentare, cum ar fi paine, paste, biscuiti, bere si chiar ciocolata.

Studentii sar in apararea lectorului universitar care s-a imbracat in haine de femeie. Ce spune Universitatea Bucuresti despre aparitia inedita

Comisia Europeana a dat, de asemenea, unda verde pentru utilizarea viermilor mici de faina in alimentatie. Acesti viermi mici pot fi folositi sub forma de pasta tartinabila, congelati, uscati si sub forma de pulbere. Larvele de viermi de faina sub forma de pudra pot de asemenea servi ca supliment alimentar.

Ce trebuie sa scrie pe eticheta

Comisia Europeana subliniaza importanta declararii corecte a ingredientelor pe etichetele ambalajelor. Producatorii sunt obligati sa precizeze intotdeauna tipul de insecta utilizat in produsul lor.

Trebuie sa se tina cont de faptul ca anumite persoane pot sa fie alergice la alimentele pe baza de insecte, desi acest aspect trebuie investigat cu atentie. In special, consumatorii care sunt alergici la crustacee, moluste sau acarieni din praful de casa ar putea fi expusi riscurilor.

Prin urmare, in cazul vrei sa fii sigur ca nu aterizeaza o insecta in mancarea ta, este necesar sa verifici eticheta. Pe aceasta trebuie sa fie mentionati termenii precum Alphitobius diaperinus (viermii de faina mai mici), Tenebrio Molitor (gandacii de balegar) sau Locusta migratoria (larve de lacusta migratoare). Acestea sunt denumirile insectelor in limba latina, iar producatorii sunt obligati sa le treaca in lista de ingrediente.

Cat trebuie sa stai, de fapt, la soare ca sa ii dai organismului doza de vitamina D de care are nevoie. Mai mult de atat poate deveni periculos pentru sanatate

Comments