Cum poti mustra pe cineva fara sa-l superi. Strategii in comunicare

Cum poti mustra pe cineva fara sa-l superi. Strategii in comunicare

Cum poti mustra pe cineva fara sa-l superi. Strategii in comunicare

Strategii in comunicare - Cum sa critici fara sa superi

Nu de putine ori ne aflam in situatia in care suntem nevoiti sa criticam sau sa mustram pe cineva, fie ca este vorba de un subaltern, copilul, elevul, partenerul de viata, fratii sau un prieten.

Acest lucru insa, chiar daca poate fi in avantajul celui criticat, poate starni ura, dispret sau chiar ruperea legaturilor de prietenie dintre cel ce critica si cel criticat. De aceea, respectand cateva strategii pe care le recomanda specialistii in comunicare, puteti mustra sau critica in asa masura, incat acestea sa fie constructive, eficiente si sa nu duca la o racire a relatiei dintre cei doi.

Conform lui Allan si Barbara Peasse, specialisti in comunicare si autori ai mai multor carti de specialitate, trebuie sa procedati respectand sase reguli recomandate de ei. Iata cum puteti mustra sau critica fara a supara.

Metoda laudei de inceput

Pentru a imblanzi persoana pe care urmeaza sa o criticati, incepeti cu cateva cuvinte de lauda la adresa acesteia. Vorbiti despre meritele sale si despre lucrurile bune pe care le face, apoi ii puteti aduce la cunostinta greseala pe care a comis-o si pentru care il criticati. Dupa critica, spuneti din nou o lauda meritata la adresa sa.

Criticati fapta, nu persoana

Aratati persoanei respective ca va deranjeaza fapta comisa de ea, ci nu persoana ei. Nu aduceti jigniri si nu folositi apelative nepotrivite. Puneti accent exclusiv pe fapta sa, cu care nu sunteti de acord si despre care ii explicati ca este gresita.

Cum trebuie sa te comporti la un interviu de angajare. Neaparat trebuie sa tii cont de aceste aspecteCereti-i ajutorul

Nu impuneti niciodata autoritar unei persoane sa faca un anume lucru, nici atunci cand va aflati in postura de superior. Cereti-i in schimb ajutorul, spuneti-i ca aveti nevoie de ajutorul sau pentru rezolvarea unei probleme. Rezultatul va fi mult mai eficient, decat atunci cand o veti cere sub forma de ordin.

Empatizati cu persoana respectiva si recunoasteti ca ati facut greseli similare

Dati exemplu de greseli pe care si voi le-ati comis in trecut, iar apoi aduceti-i la cunostinta critica voastra. Aceasta va fi mai usor de acceptat, daca va sti ca ati trecut prin situatii asemanatoare si, de asemenea, dati si solutia.

Cand recunosti ca si tu gresesti si nu esti perfect, ii stimulezi pe ceilalti sa aiba incredere in tine si te faci mai usor ascultat.

Nu repetati aceeasi critica

Atunci cand mustrati pe cineva, nu-i repetati de nenumarate ori ce greseala a comis. Este suficient o singura data, iar mustrarea sa fie facuta numai intre patru ochi, nu de fata cu altcineva. De asemenea, nu-i aduceti la cunostinta toate greselile pe care le-a facut pana in acel moment sau toate defectele pe care le are.

Incheiati pe un ton prietenos

Aratati-i persoanei criticate ca aveti incredere ca pe viitor va trata problema cu seriozitate. De asemenea, aratati-i faptul ca sunteti optimism ca pe viitor nu va mai comite greseala. In felul acesta il determinati sa nu va dezamageasca inca o data.

Cum recunosti abuzul emotional in cuplu. Cand relatia a devenit toxica si trebuie sa te retragi

sursa

Comments