Cum prepari acasa celebrul sos italian pesto. Iubitorii de paste si pizza se vor afla in al noualea...

Origini si istorie

Folosit in numeroase retete de paste, pentru a unge diverse tipuri de bruschete, dar si pentru retete de pizza, peste legume la cuptor sau in salate de cartofi, acest preparat isi are originea in regiunea de coasta Liguria din nord-vestul Italiei. Aici, solul fertil si clima mediteraneeana favorizeaza cresterea busuiocului, ingredientul cel mai important din pestoul clasic, relateaza Click!Poftabuna.

Cannelloni cu carne tocata. Reteta savuroasa din bucataria italiana

Cuvantul ,,pesto" este un derivat al verbului italian ,,pestare", care inseamna a bate sau a zdrobi, aceasta fiind metoda de preparare a sosului intr-un mojar. In timp ce clasicul pesto genovez ramane cea mai cunoscuta varianta, interpretarile moderne includ o multitudine de ingrediente si arome care poarta acest sos in cele mai ingenioase bucatarii si restaurante ale lumii.Ingrediente si preparare In esenta, pesto este un amestec simplu, dar armonios, de frunze proaspete de busuioc, seminte de pin, usturoi, parmezan si ulei de masline extravirgin.

Condimentul care da fripturii un gust aparte! Foloseste-l si tu si vei obtine un preparat savuros, indiferent ca vorbim de pui, porc sau vita

Cheia unui pesto perfect consta in calitatea ingredientelor sale: busuioc parfumat, usturoi cu aroma intensa, parmezan maturat si ulei de masline robust. Aceste ingrediente sunt combinate intr-un mojar si frecate cu un pistil sau intr-un robot de bucatarie, fiind zdrobite usor si emulsionate intr-un sos neted, cremos.

Versatilitate culinara

Chiar daca primul lucru care ne vine in minte cand auzim acest cuvant sunt retetele de paste, acest preparat este folosit si in sosuri pentru salate, marinate, tartine sarate, in sendvisuri sau pe legumele pregatite la gratar. Si dincolo de gustul sau bun si intens, pesto ofera si o serie de beneficii nutritionale, busuiocul fiind bogat in vitaminele A si K, precum si in antioxidanti care ajuta la combaterea inflamatiei si sustin sistemul imunitar, la fel ca si usturoiul. De regula, sosul pesto nu se pregateste cu cantitati, ci se mixeaza ingredientele in functie de cat de multa pasta doresti sa rezulte.

Sos pesto alla Genovese

Ingrediente

- 100 g busuioc

- 3 catei usturoi

- 1/4 lingurita sare

- 50 g seminte pin

- 150 ml ulei de masline extravirgin

- 130 g parmezan

Mod de preparare

Intr-un mojar sau intr-un blender, pui cateii de usturoi si ii zdrobesti, adaugi busuiocul spa_lat bine si scurs, sarea, semintele de pin si uleiul de masline. Continui sa mixezi pana obtii o pasta, iar la final incorporezi parmezanul.

Pesto cu spanac si nuci caju

Ingrediente

- 150 g spanac proaspat

- 3 catei usturoi

- 1/4 lingurita sare

- 60 g nuci caju

- 150 ml ulei masline extravirgin

- 130 g parmezan

Mod de preparare

Intr-un blender, pui cateii de usturoi si ii zdrobesti, adaugi spanacul spalat si scurs, sarea, nucile caju si uleiul de masline si continui sa mixezi pana obtii o pasta. Dupa ce s-au zdrobit bine nucile caju, adaugi parmezanul si continui sa mixezi pana obtii pasta dorita.

Pasta primavera. O reteta in care poti aduna toata savoarea legumelor de mai

Comments