Cum raspunde Politia acuzatiilor ca lasa fara permis soferi nevinovati prin modificarea regulilor pr...

Soferii trebuie ,,sa se informeze cu privire la medicamentele pe care le consuma si sa citeasca atent prospectul ori sa se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehicolelor", transmite Politia Romana, intr-un comunicat de presa in care raspunde la controversele create de ordonanta de guvern care introduce prevederea ca soferii care refuza sa fie testati cu DrugTest si cer sa mearga la Institutul de Medicina Legala sa ramana fara permis de conducere pana la sosirea rezultatelor.

In 2023, doar 62% dintre drugtestele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sange. Adica 1.898 din 3.009, potrivit Europa Libera.

,,Cu privire la aparatele drugtest folosite la nivelul Politiei Romane, acestea sunt Drager 5000, importate din Germania, cele mai noi de pe piata, de ultima generatie si folosite in toate tarile europene, precum si in Statele Unite ale Americii", precizeaza Politia in comunicatul de presa.

,,Mentionam faptul ca aparatele drugtest nu dau „erori”, asa cum sunt numite in spatiul public. Sunt anumite infirmari, care provin de la substanta detectata, in urma consumului unor medicamente, care sunt contraindicate condusului. 15 – 20% din totalul testarilor efectuate de Politia Romana au iesit negative la Medicina Legala", continua IGPR:

Iar cu privire la medicamentele care fac ca aceste aparate sa dea rezultate pozitive, IGPR subliniaza ca ,,este necesar ca cetatenii sa se informeze cu privire la medicamentele pe care le consuma si sa citeasca atent prospectul ori sa se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehicolelor."

,,Asadar, persoanele in cauza se pot pune in pericol, atat pe ei, cat si pe ceilalti participanti la trafic, avand in vedere faptul ca efectul unor medicamente poate reduce capacitatea si timpii de reactie, iar aparatele Drugtest detecteaza inclusiv substante din compozitia acestor medicamente", transmite Politia.

,,Testarea reprezinta doar un indiciu in ceea ce priveste posibilitatea ca acel sofer sa fi consumat substante interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicala, iar rezultatul acestora reprezinta proba in ceea ce priveste existenta sau inexistenta substantelor interzise", se mai arata in comunicat.

Politia Romana mentioneaza ca masurile sunt diferite de la o tara la alta, insa toate statele au o preocupare si sunt foarte atente la aceste abateri care sunt considerate grave, in orice stat, si anume conducerea sub influenta alcoolului sau a substantelor interzise.

,,In acest moment, analizarea probelor biologice nu este atributul Politiei Romane, ci al serviciilor de medicina legala. Durata analizarii probelor biologice a fost luata insa in considerare, la momentul modificarilor legislative, iar, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, in urma unei analize efectuate la nivelul Directiei Rutiere, a fost introdusa posibilitatea legala ca Politia Romana sa organizeze si sa detina laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe si pentru a emite cat mai repede un rezultat. Primul astfel de laborator va fi operationalizat la nivelul Institutului National de Criminalistica din cadrul Politiei Romane, iar cel de-al doilea la nivelul judetului Cluj. De asemenea, in continuare, vor fi operationalizate astfel de laboratoare in toata tara, la acest moment documentatia pentru laboratorul din cadrul Institutului National de Criminalistica – IGPR fiind deja pregatita”, a informat sursa citata.

Conform comunicatului IGPR, la data de 4 iulie 2024, de la nivelul Politiei Romane a fost transmisa o informare oficiala catre Institutul National de Medicina Legala pentru a evalua modalitatea de analiza a probelor si emiterea cu intarziere a rezultatelor, deoarece o persoana care depinde de permisul de conducere este nevoita sa astepte o perioada indelungata, acest aspect nefiind in competenta Politiei Romane.

,,Asadar, Politia Romana a luat in calcul asteptarea indelungata referitoare la probele biologice, care nu este cauzata de Politia Romana, iar, pentru a veni in intampinarea cetatenilor, au fost luate in calcul aceste aspecte si tocmai de aceea vor fi infiintate laboratoare, pentru a scurta perioada de asteptare. Desi, pana in prezent, in legislatia anterioara, nu era atributul Politiei Romane, acum, in noua legislatie, exista aceasta posibilitate si cu siguranta timpul de primire a rezultatelor va fi mult mai rapid. Interesul societatii primeaza in fata interesului oricarui individ. Atat timp cat exista indicii cu privire la posibilul consum de substante interzise sau alcool la o persoana care este depistata la volan, acel indiciu trebuie verificat, intrucat acel conducator poate fi un potential pericol pentru ceilalti participanti la trafic”, atrage atentia Politia Romana.

Cat despre acuzatia ca ,,lasa fara permis soferi nevinovati”, IGPR arata ca, anterior definitivarii textului si adoptarii actului normativ pentru modificarea si completarea unor acte normative in scopul cresterii sigurantei rutiere, acesta a fost postat in transparenta decizionala si, ulterior, supus dezbaterii publice, tocmai pentru a se cunoaste clar intentia de reglementare in domeniul circulatiei pe drumurile publice. De altfel, mentioneaza Politia Romana, in urma parcurgerii acestor etape, au fost luate in considerare propuneri sau observatii cu privire la prevederile proiectului de act normativ.

,,Retragerea permisului de conducere exista deja in legislatia rutiera anterioara emiterii OG 84, avand un caracter administrativ, neavand un rol punitiv, ci preventiv, fiind dispusa in scris atunci cand, spre exemplu, titularul unui permis de conducere este declarat inapt medical pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice ori acesta nu respecta obligatia legala de a se prezenta la examinarea medicala, necesara certificarii aptitudinilor de a conduce un autovehicul pe drumurile publice”, arata IGPR.

Sursa citata mentioneaza ca prin Ordonanta 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei masuri administrative (retragere permis) si in situatiile in care conducatorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuza sa respecte obligatia legala de a se supune testarii, in vederea stabilirii consumului de substante psihoactive ori a concentratiei de alcool in aerul expirat, la solicitarea politistului rutier, desi este identificat in trafic avand:
a) sanctiuni contraventionale aplicate, in mod repetat, in ultimii trei ani, pentru savarsirea contraventiei de conducere sub influenta bauturilor alcoolice; b) a fost condamnat definitiv pentru infractiuni privind conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului sau a unor substante psihoactive, a consumat alcool sau alte substante psihoactive ulterior producerii unui accident de circulatie, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a savarsit infractiuni privind traficul si consumul ilicit de droguri; c) in vehicul recipiente ce pot contine bauturi alcoolice si care prezinta urme de consum sau substante susceptibile de a avea efecte psihoactive; d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de bauturi alcoolice sau substante psihoactive.

,,Prin urmare, nu toti soferii sunt testati, asa cum s-a vehiculat in spatiul public, ci doar cei care se regasesc intr-una dintre situatiile de mai sus. Retragerea permisului de conducere in cazul acestui refuz inceteaza, iar soferul primeste permisul inapoi daca rezultatul analizei probelor biologice atesta lipsa in organism a alcoolului sau a substantelor psihoactive. Mai mult, aceasta masura a retragerii permisului de conducere nu presupune intocmirea unui dosar penal. Masura administrativa de retragere a permisului de conducere poate fi contestata, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanta competenta avand posibilitatea suspendarii executarii actului administrativ/anularii actului administrativ. Prin institutiile juridice prevazute, legislatia rutiera are drept scop protejarea unor valori fundamentale, precum viata, integritatea corporala si sanatatea tuturor persoanelor participante la trafic sau aflate in zona drumului public, care trebuie sa primeze in fata unei singure persoane care pune in pericol pe ceilalti”, subliniaza IGPR.

Mai mult, arata sursa citata, in urma noilor modificari legislative in domeniul rutier, conducatorii auto care refuza testarea cu aparatele din dotare, fie drugtest, fie etilotest, sunt condusi la unitati medicale specializate, pentru recoltarea de probe biologice, in vederea stabilirii prezentei, existentei sau inexistentei substantelor interzise sau alcoolului in sange, iar fata de acestia este luata masura administrativa de retragere a permisului de conducere, pana la sosirea rezultatului probelor. Anterior acestor modificari, in situatia mentionata, pe vechea legislatie, in unele cazuri, se intocmea un dosar penal in rem, iar conducatorul auto trebuia sa astepte solutionarea dosarului penal.

In ceea ce priveste petitia online prin care se solicita anularea acestei ordonante de urgenta, Politia Romana reitereaza ca ,,este o obligatie legala ca cetatenii sa se supuna acestor testari si exista, intr-adevar, optiunea de a nu efectua testarea, dar in acel moment intervin masurile administrative si anume retragerea permisului de conducere, pana la primirea rezultatului probelor biologice”.

Declic organizeaza un protest joi, 11 iulie, impotriva OUG 84 care ii lasa fara permis pe soferii care refuza testarea antidrog. Ordonanta se aplica atat biciclistilor, cat si trotinetistilor. Declic a facut o petitie care a strans peste 155.000 de semnaturi, prin care ii cere lui Marcel Ciolacu anularea prevederilor ordonantei. Premierul a respins aceasta solicitare.

Comments