Marcel Ciolacu, privind ordonanta antidrog: Legea este buna, dar statul roman trebuie sa dea un rasp...

,,Am vorbit si in timpul sedintei Internationalei Socialiste cu domnul ministru Catalin Predoiu si domnul vicepremier. In acest moment, ceea ce se reclama este faptul ca aceste teste se fac intr-o perioada mult prea lunga. Eu cred ca legea este buna pentru ca ne amintim de 2 Mai. Aceasta lege exista si in Germania, exista si in Spania, exista peste tot. Statul roman trebuie sa dea un raspuns in timp real. Intre 48 si 72 ore este un raspuns intr-un timp rezonabil la testele de sange. Primul test am inteles ca, daca iei doua nurofen in acel moment, s-ar putea sa fie testul pozitiv. Se face testul de sange, in 48 ore, se da raspunsul si cred ca nu e o catastrofa, pentru 2 zile, ca ramai fara permis", a declarat Ciolacu.

Pentru aplicarea legii e nevoie, insa, de investitii, mai spune premierul.

"In acest moment, nu este aceasta capacitate, mai ales la IML, la Bucuresti, unde dureaza in jur de trei-patru luni. Am vorbit cu domnul Predoiu, luni de dimineata, o sa am si cu ministrul Finantelor o discutie, sa vedem. Nu sunt sume foarte mari. Am inteles ca un astfel de aparat de testare costa in jur de 300.000 euro. Deci nu e un capat de tara pentru un stat la marimea Romaniei si vedem procedurile de achizitii sa fie cat mai rapide, iar dupa ce statul roman isi face treaba si este capabil sa dea un raspuns intr-un timp real, venim cu aplicarea legii. Dar, repet, vorbim statistic, se pierd prea multe vieti ale tinerilor si am vazut ca in Austria s-a introdus confiscarea masinii pentru viteza, pentru depasire este si in Belgia, este si in Italia, pentru ca in momentul cand, statistic si Romania suntem pe primul loc la mortalitate pe sosele, ai astfel de cazuri, statul are obligatia sa salveze vieti. Momentan, o avem de aplicat pe aceasta cu drogurile, mai ales dupa ceea ce s-a intamplat la 2 Mai", a declarat Marcel Ciolacu.

Politia Romana a anuntat, miercuri, ca anumite medicamente pot avea efecte psihoactive si recomanda conducatorilor auto sa verifice prospectul inainte de a se urca la volan. Aceste substante pot da rezultate pozitive la DrugTest, iar pana la primirea rezultatelor analizelor de laborator se poate dispune, preventiv, retinerea permisului de conducere, fara deschiderea unui dosar penal. Institutia precizeaza ca, in perioada 2021 - 2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat testele cu aparatele Drugtest.

In 2023, doar 62% dintre drugtestele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sange. Adica 1.898 din 3.009, potrivit& Europa Libera.

Politia Romana spune intr-un comunicat de presa in care raspunde la controversele create de ordonanta de guvern care introduce prevederea ca soferii care refuza sa fie testati cu DrugTest si cer sa mearga la Institutul de Medicina Legala sa ramana fara permis de conducere pana la sosirea rezultatelor sa soferii trebuie ,,sa se informeze cu privire la medicamentele pe care le consuma".

Declic organizeaza un protest joi, 11 iulie, impotriva OUG 84 care ii lasa fara permis pe soferii care refuza testarea antidrog. Ordonanta se aplica atat biciclistilor, cat si trotinetistilor. Declic a facut o petitie care a strans peste 155.000 de semnaturi, prin care ii cere lui Marcel Ciolacu anularea prevederilor ordonantei. Premierul a respins aceasta solicitare.

Comments