Cum sa cultivi rosii pe balcon: mic ghid pentru fermierii de apartament

Cum sa cultivi rosii pe balcon: mic ghid pentru fermierii de apartament

Cum sa cultivi rosii pe balcon: mic ghid pentru fermierii de apartament

Rosiile nu numai ca adauga un strop de culoare si vitalitate spatiului tau exterior, dar sunt si incredibil de gustoase cand sunt crescute si culese direct de la sursa, relateaza Eva.ro.Iata un ghid detaliat despre cum sa iti cultivi propriile rosii pe balcon, de la selectia soiurilor pana la ingrijirea plantelor.Pasul 1: Alegerea soiului potrivit Primul pas in cultivarea rosiilor pe balcon este alegerea soiului potrivit. Exista multe tipuri de rosii, dar cele mai bune pentru spatii mici sunt soiurile determinate (compacte) si soiurile de cirese sau cherry. Acestea tind sa ocupe mai putin spatiu si pot fi usor sustinute in ghivece. Exemple populare includ 'Balcony', 'Tiny Tim', 'Tumbling Tom' si 'Patio Princess'.Piata este invadata de legume contaminate. Ce trucuri folosesc producatorii. Sfaturi de la legumicultori pentru a face diferentaPasul 2: Selectarea ghivecelorRosiile necesita ghivece adanci pentru a sustine sistemul lor radicular extensiv. Alege un ghiveci cu un diametru de cel putin 20-30 de centimetri si asigura-te ca are gauri de drenaj pentru a preveni stagnarea apei. Materialele precum plasticul sau ceramica smaltuita sunt ideale deoarece retin umezeala fara a usca prea repede solul.Pasul 3: Pregatirea solului

Utilizeaza un amestec de pamant bogat in substante nutritive si bine drenat. Pamantul pentru legume sau un amestec special pentru rosii sunt cele mai bune optiuni, deoarece acestea sunt imbogatite cu compost si materiale care imbunatatesc drenajul, cum ar fi perlita sau vermiculita.

Evita utilizarea pamantului de gradina obisnuit, deoarece acesta se poate compacta si impiedica drenajul.

Romania, campioana europeana la importul de rosii din Turcia, desi au avut cel mai ridicat nivel de pesticide. Situatie halucinantaPasul 4: PlantareaPlanteaza rasadurile de rosii in ghivece dupa ce riscul de inghet a trecut complet. Planteaza-le adanc, pana la primele frunze, pentru a incuraja dezvoltarea radacinilor de-a lungul tulpinii ingropate, ceea ce va ajuta planta sa devina mai robusta. Asigura un suport pentru plante, cum ar fi o jardiniere sau un stalp de bambus, in momentul plantarii pentru a evita perturbarea radacinilor mai tarziu.Pasul 5: Ingrijirea plantelorUda regulat rosiile, mentinand solul uniform umed, dar fara a-l inmuia excesiv. Rosiile pe balcon pot necesita udare zilnica in zilele calde de vara.Utilizeaza un amestec de pamant bogat in substante nutritive si bine drenat. Pamantul pentru legume sau un amestec special pentru rosii sunt cele mai bune optiuni, deoarece acestea sunt imbogatite cu compost si materiale care imbunatatesc drenajul, cum ar fi perlita sau vermiculita. Evita utilizarea pamantului de gradina obisnuit, deoarece acesta se poate compacta si impiedica drenajul. Fertilizeaza plantele o data pe saptamana cu un ingrasamant solubil in apa, bogat in fosfor, pentru a incuraja dezvoltarea buna a fructelor. Monitorizeaza plantele pentru daunatori si boli si intervine rapid cu tratamente ecologice daca este necesar.Pasul 6: RecoltareaRosiile sunt gata de recoltat cand sunt fermi si au o culoare uniforma, fie ca este rosu, galben sau orice alta culoare specifica soiului ales. Fructele ar trebui sa se desprinda usor de pe planta cu o usoara rasucire. Cultivarea rosiilor pe balcon poate fi o activitate relaxanta si rasplatitoare, oferindu-ti acces la ingrediente proaspete pentru mesele tale. Cu putina grija si atentie, poti avea o recolta bogata chiar si intr-un spatiu mic.

Comments