Tensiuni mari in Coreea de Nord: Kim Jong Un, simulare de "contraatac nuclear"

Tensiuni mari in Coreea de Nord: Kim Jong Un, simulare de "contraatac nuclear"

Tensiuni mari in Coreea de Nord: Kim Jong Un, simulare de "contraatac nuclear"

Exercitiul a testat pentru prima data sistemul de gestiune a "activarii nucleare" a Phenianului, a relatat agentia, precizand ca este vorba despre un sistem de control combinat pentru armele nucleare ale tarii.

Exercitiul a avut loc luni, potrivit agentiei. Armata sud-coreeana a anuntat in acea zi ca Phenianul a lansat o salva de rachete balistice cu raza scurta de actiune, ceea ce Japonia a confirmat. Potrivit Seulului, rachetele au fost lansate din regiunea Phenian si au cazut in apele din estul peninsulei coreene.

Kim Jong Un ameninta ca va pune capat Coreei de Sud

Kim Jong Un "a condus un exercitiu tactic combinat simuland un contraatac nuclear implicand lansatoare de rachete multiple de marime foarte mare", a anuntat KCNA. Potrivit agentiei, proiectilele "dotate cu ogive nucleare simulate" si-au atins tinta situata la 352 km distanta de punctul de lansare.

Liderul nord-coreean si-a exprimat "marea sa satisfactie privind rezultatul exercitiului", a adaugat agentia.

Exercitiul a permis examinarea "fiabilitatii sistemului de comanda, de gestiune, de control si de exploatare a ansamblului fortei nucleare" si certificarea faptului ca lansatoarele de rachete multiple de marime foarte mare au capacitatea de a trece in modul de contraatac nuclear, a informat KCNA.

Cum arata fiul lui Kim Jong Un si de ce ii este frica dicatatorului nord coreean sa-l scoata in public

Potrivit sursei citate, aceasta simulare este un raspuns la antrenamentele aeriene americano-sud-coreene care se deruleaza intre 12 si 26 aprilie in baza de la Kunsan, in Coreea de Sud. Coreea de Nord a caracterizat aceste exercitii drept "foarte provocatoare" si indreptate deschis impotriva ei, a afirmat agentia.

Drept reactie, Phenianul se vede obligat "sa intareasca mai mult si mai rapid puterea sa militara cea mai mare", a notat KCNA.

Fortele aeriene americane si sud-coreene au subliniat ca exercitiile anuale servesc la "demonstrarea eficacitatii armelor in domeniul aerian si la intarirea capacitatii lor de descurajare, aparare si invingere a oricarui adversar".

Phenianul nu vede cu ochi buni manevrele militare comune pe care SUA, Coreea de Sud si Japonia le organizeaza cu regularitate in regiune, pe care le percepe ca repetitii generale inainte de o invazie a teritoriului sau sau de o rasturnare a regimului sau.

Ultimul tir cu rachete "este un exercitiu conceput pentru un scenariu care sa arate cum ar reactiona regimul Kim la un bombardament aerian surpriza asupra Phenianului de catre fortele aeriene comune ale SUA si Coreei de Sud", a declarat Han Kwon-hee de la Asociatia sud-coreeana de studii ale industriei de aparare pentru AFP.

"Exercitiul arata ca raspunsul ar putea include represalii cu rachete nucleare asupra Sudului", adaugat el.

Dupa un record de teste nucleare in 2023, Coreea de Nord a efectuat mai multe lansari de la inceputul anului. Regimul nord-coreean a afirmat in special la inceputul lui aprilie ca a testat o noua racheta hipersonica cu carburant solid si cu raza medie si lunga de actiune. Vineri, Phenianul a anuntat un test al unei "ogive de marime foarte mare", conceputa pentru o racheta de croaziera strategica.

Comments