Cum sa depozitezi cartofii in mod corect

Cum sa depozitezi cartofii in mod corect

Cum sa depozitezi cartofii in mod corect


Cartofii sunt printre cele mai consumate legume din lume si fac parte din hrana multor culturi de pe intreg globul. Cartoful are un gust bun, are nutrienti si, nu in ultimul rand, reprezinta o mancare destul de satioasa. Descopera cum sa depozitezi cartofii in mod corect:


Despre cartofi si beneficiile lor


Dupa orez, grau si porumb, cartofii reprezinta a patra sursa de energie alimentara in lume. Cartofii sunt de mai multe tipuri: cartofi dulci, rosii, albi, inchisi la culoare, mov, de dimensiuni mici sau mai alungiti. Toate aceste soiuri de cartofi au caracteristici si gust diferite, dar si recomandari de gatit diferite.


Datorita continutului de substante nustritive, minerale, vitamine si antioxidanti, cartofii au multiple beneficii in mentinerea sanatatii, atunci cand sunt consumati cu moderatie si gatiti corespunzator.


Cartofii au un efect antiinflamator vizibil, fiind folositi cruzi, ca remediu pentru diferite dureri, entorse sau inflamatii. Cartofii contin o substanta numita colina.


Cartofii sunt o sursa importanta de vitamina B6. Aceasta vitamina joaca un rol vital in metabolism, prin transformarea carbohidratilor si a proteinelor in glucoza si aminoacizi.


Cartofii au foarte putine grasimi si 0% colesterol si sunt suficient de satiosi, incat o portie mica ne poate tine de foame chiar si 4-5 ore. Cartofii regleaza digestia si ne pot ajuta sa slabim. Daca ii consumam fierti, sub forma de salata cu legume crude, ne putem bucura din plin de continutul mare de fibre din cartofi. Fibrele normalizeaza tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipatiei sau diareei si pot calma balonarea si flatulenta.


Cum sa depozitezi cartofii in mod corect


Este foarte important sa stii cum sa depozitezi cartofii, pentru ca sunt unele dintre legumele care se pot perisa destul de rapid atunci cand sunt tinute intr-un mod necorespunzator.


Odata culesi, cartofii se lasa foarte putin la soare pentru a se usca. Apoi, cartofii se depoziteaza intr-un loc uscat, racoros si ferit de razele soarelui. Este bine de stiut ca acestia nu trebuie nici in frigider, asta deoarece se vor altera foarte usor.


Cum sa depozitezi cartofii - reguli generale:


Cum sa depozitezi cartofii in mod corect

Tine cartofii intr-un loc bine aerisit


Daca cumparati o punga de cartofi preambalata, punga de plastic ar trebui sa aiba deja orificii, de aceea cartofii sunt adesea tinuti in plase. Puteti pastra cartofii in aceasta punga, doar asigurati-va ca nu-i sigilati prea strans. Daca ati cumparat doar cativa cartofi vrac, transferati-i intr-o cutie de carton, cos, o astfel de punga de plasa, punga de hartie sau alt recipient bine ventilat. Cartofii elibereaza dioxid de carbon si apa sub forma de vapori, astfel incat o punga etansa se va umezi fara o ventilatie adecvata. Inainte de a-i pune deoparte pentru depozitare, inspectati toti cartofii sa nu aiba puncte moi, muguri, mucegai sau deteriorari cauzate de lopata. Taiati toate zonele deteriorate si folositi acei cartofi imediat. Doar cartofii in stare buna se vor pastra bine in depozitare pe termen lung.


Depozitati cartofii departe de lumina soarelui


Cartofii nu trebuie tinuti in aer liber, la lumina. Atunci cand sunt expusi la lumina soarelui, incep sa produca clorofila, si, in cele din urma, se incretesc si putrezesc.


Feriti-i de umiditate


Cartofii cresc in pamantul intunecat si umed. Deci, daca depozitati cartofii intr-un mediu intunecat si umed, cum ar fi sub chiuveta, acestia vor continua sa creasca si sa inmugureasca. Asadar, daca e un lucru foarte important de stiut despre cum sa nu depoziteti cartofii, este acesta - in niciun caz in medii umede.


Depozitati cartofii intr-un mediu rece si uscat


Cartofii trebuie plasati intr-o cutie de carton, o punga de plasa sau un cos pentru a asigura o buna ventilatie. Pastrati cartofii intr-un loc racoros si intunecat. Nu-i depozitati deasupra frigiderului sau langa aragaz, deoarece ambele locuri emit caldura. Si nu pastrati niciodata cartofii la frigider - temperatura rece transforma amidonul din cartofi in zahar.


Separati fructele si legumele


Fructele si legumele nu trebuie pastrate impreuna. De exemplu, merele si cartofii depozitati impreuna produc etilena, ceea ce face sa putrezeasca atat merele, cat si cartofii.


Asadar, tineti cont de aceste recomandari despre cum sa depozitezii cartofii in mod corect si ii puteti pastra astfel pe parcursul mai multor luni de zile, scrie southernliving.com.


De asemenea, este important sa nu depozitati cartofii si ceapa impreuna. Ambele sunt adesea solicitate in exact aceleasi retete, dar cu toate acestea, pastrarea lor impreuna face mai mult rau decat bine. Ambele legume radacinoase contin multa apa, ceea ce poate duce la o alterare mai rapida. Combinate, produc un gaz etilena care va grabi procesul de coacere. Pastrati-le departate intr-o zona care are o buna circulatie a aerului pentru a-si mentine termenul de valabilitate lung.


Retete cu cartofi


Odata ce ai invatat cum sa depozitezi corect cartofii, acestia pot fi preparati intr-o multime de feluri gustoase.


Cartofi gratinati la cuptor


Cartofi gratinati la cuptor

5 cartofi medii
& 250 g ciuperci
& 1 lingura ulei de masline
& 1 ceapa
& 2 catei de usturoi
& 350 ml smantana de gatit
& 1 lingurita cimbru
& 300 g cascaval ras
& 60 g parmezan
& sare si piper dupa gust

Mod de preparare


Pune cartofii la fiert 10-15 minute. Dupa acest timp, taie-i felii rotunde si pune-i intr-un vas.Soteaza ceapa pana devine translucida. Adauga ciupercile taiate felii.Intr-un alt vas, la foc mic (nu lasa sa fiarba), combina smantana, cimbrul si usturoiul taiat marunt. Toarna peste cartofi, amesteca pana ii acoperi de sos.Pune o treime din cartofi intr-o tava care nu lipeste. Apoi o treime din ciuperci pe deasupra. Repeta pasii pana termini ingredientele. Presara cascavalul ras si parmezanul peste.Da la cuptor pentru 30 de minute si lasa la racit 5 minute inainte de servire.


Sursa - retete.unica.ro


Cartofi cu pui si bacon


Cartofi cu pui si bacon

Ingrediente:


2 buc piept de pui, 4 cartofi mari, curatati si taiati in cuburi, 6-8 felii de bacon, 1/2 cana de branza cheddar rasa, 3 linguri ulei de masline, Sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:


Incalziti cuptorul la 180?C. Intr-un bol, amestecati cuburile de cartofi cu ulei de masline, sare si piper. Asezati cuburile de cartofi intr-un strat uniform intr-o tava. Asezati piepturile de pui deasupra cartofilor. Infasurati fiecare piept de pui cu feliile de bacon. Presarati branza cheddar rasa peste piepturile de pui. Coaceti in cuptor timp de aproximativ 30-35 de minute sau pana cand pieptul de pui este gatit, baconul este crocant si branza este topita si aurie


Salata orientala cu cartofi


Salata orientala cu cartofi

Ingrediente:


4-5 cartofi noi, fierti in coaja si taiati cubulete: 2 rosii - taiate cubulete; 2 castraveti - taiati cubulete; 2 oua fierte, tari; 200 g masline negre; o ceapa mica; sare, piper negru macinat, oregano; otet; 1 lingura cu mustar; ulei de masline


Mod de preparare


Se spala cartofii si se fierb in coaja. Se lasa la racit si se taie in cubulete, iar ceapa se taie julien. . Toate ingredientele se taie cubulete, se presara sare si se amesteca. Intr-un bol, se prepara sosul de mustar, cu otet si ulei de maslin, sare si piper. Se toarna sosul peste si se amesteca bine. Salata orientala de vara se serveste rece.


Cartofi cu bacon si cascaval, la cuptor


500 g cartofi (marime medie)300 g bacon300 g cascaval afumat1 legatura de mararulei de maslinesare si piper dupa gust


Mod de preparare


Curata cartofii, taie-i in 2 si pune-i la fiert 15-20 de minute. Cu 5-10 minute inainte sa scoti cartofii, prajeste bacon-ul. Dupa ce l-ai prajit (nu pana devine crocant, se va face pana la final cand il bagi la cuptor), taie-l in fasii mai subtiri (optional).


Pune cartofii intr-o tava care nu lipeste, stropeste-i din belsug cu ulei de masline. Asezoneaza cu sare si piper, presara cascaval ras deasupra, apoi bacon-ul si da la cuptor pana cartofii se patrund si bacon-ul se prajeste.


Toaca marar, presara deasupra si mai da la cuptor inca 3 minute.


Serveste fierbinte, ca garnitura sau chiar ca mancare de sine statatoare.


Cartofi in crusta de mustar


Cartofi in crusta de mustar

6 cartofi galbeni mari80 g mustar de Dijon100 g mustar clasiczeama si coaja rasa de la 2 lamai90 ml ulei de masline4 catei de usturoi tocati1/2 lamaie taiata feliisare si piper dupa gustpatrunjel proaspat pentru ornat


Mod de preparare


Intr-un bol mare, amesteca toate ingredientele in afara de cartofi. Pe acestia fierbe-i 10 minute in apa cu sare, taie-i cubulete si arunca-i in sosul aromatizat din castron. Daca folosesti cartofi noi, ii poti lasa fara probleme intregi.Amesteca-i bine pana se acopera cu totul de sos si pune-i intr-o tava care nu lipeste si da-i la cuptor 20 de minute.Presara patrunjel (sau marar, daca preferi) proaspat pe deasupra. Poti pune si parmezan ras, daca vrei.


Comments