Gogonele murate pentru iarna – cea mai buna reteta de incercat acasa

Gogonele murate pentru iarna – cea mai buna reteta de incercat acasa

Gogonele murate pentru iarna – cea mai buna reteta de incercat acasa


Cum sa faci gogonele murate pentru iarna? Nimic mai simplu. Gogonelele sunt muraturile preferate de multi, iar asta pentru ca sunt crocante, zemoase, acrisoare si merg foarte bine cu multe mancaruri. Este ca si cum ai manca o rosie gustoasa vara, doar ca gogonelele murate se consuma in special iarna, cu mancaruri mai grele, precum tocanite, fripturi sau mancaruri cu carne.&


Gogonelele murate facute in casa sunt cel mai bun aliment de consumat in sezonul rece si nu numai. Beneficiile muraturilor pentru sanatatea organismului sunt multiple.


Gogonele murate - beneficii


Gogonelele ofera aproape la fel de multe din aceleasi substante nutritive vitale ca si rosiile, chiar daca sunt necoapte.&


Pentru beneficii maxime, alege gogonele ferme, cu coaja neteda. Daca nu sunt inca coapte, depoziteaza-le la lumina soarelui timp de cateva zile, apoi pune-le la frigider odata ce acest lucru se schimba.


Gogonele murate

Bogate in probiotice


Cand legumele si fructele sunt fermentate, bacteriile sanatoase descompun zaharurile naturale. Acest proces este cel care confera muraturilor fermentate gustul lor acru. Muraturile stau in apa sarata si fermenteaza timp de multe zile. Fermentarea este motivul pentru care unele persoane care au intoleranta la lactoza pot manca iaurt. Bacteriile bune din iaurt descompun zaharul numit lactoza. Aceste bacterii, cunoscute si sub numele de probiotice, pastreaza alimentele si au multe beneficii pentru sanatatea organismului.


Betacaroten pentru sanatatea ochilor


O gogonea medie furnizeaza 790 de unitati internationale de vitamina A sub forma antioxidantului betacaroten. O cana intreaga de gogonele furnizeaza peste 1.000 UI de betacaroten, ceea ce este egal cu putin peste 10 la suta din doza zilnica recomandata de vitamina A pe zi. Vitaminele A, cum ar fi betacarotenul, pot juca un rol important in prevenirea formelor de cancer si a degenerarii maculare legate de varsta, care este principala cauza de orbire.


Vitamina C pentru o functie imunitara puternica


Gogonele furnizeaza, de asemenea, vitamina C. O gogonea medie furnizeaza aproximativ 29 de miligrame de antioxidant, adica aproximativ 48% din valoarea zilnica.&


Aceasta este mai mult decat cantitatea gasita in spanacul gatit. Vitamina C joaca un rol important in functia imunitara si poate oferi o oarecare protectie impotriva bolilor cardiovasculare.


De asemenea, vitamina C ajuta organismul sa absoarba mai bine fierul din alimentele pe baza de plante, cum ar fi fasolea si lintea, astfel incat rosiile si legumele fac o asociere deosebit de sanatoasa.


Hidratare


Rosiile si gogonelele sunt compuse din 94% apa, ceea ce este un lucru deosebit de bun in timpul lunilor calduroase si in zilele in care transpiri mai mult din cauza exercitiilor fizice. Alimentele bogate in apa ajuta, de asemenea, la functia digestiva prin protejarea impotriva sau minimizarea constipatiei si ajuta la mentinerea apetitului si a greutatii intr-un loc sanatos.&


Pentru a obtine si mai multe beneficii de hidratare de la gogonele, pune-le la murat si consuma-le de fiecare data cand ai ocazia.


Vitamina K pentru coagularea sangelui


Vitamina K ajuta la asigurarea unei coagulari normale a sangelui si poate ajuta organismul sa mentina rezistenta si densitatea oaselor.


Cand se pun gogonele murate pentru iarna


Este bine sa stim cand se pun muraturile de iarna pentru a nu risca sa se strice. Procesul de fermentare este sporit de temperaturile ridicate, asadar, daca vrem muraturi pentru iarna, care sa tina bine mai multe luni, este bine sa le punem atunci cand vremea incepe deja sa se raceasca - din septembrie si pana la finalul lui octombrie.


Retete gogonele murate pentru iarna


Gogonele murate pentru iarna

Gogonele murate pentru iarna - reteta clasica


2,5 kilograme gogonele
2 morcovi
4 linguri sare grunjoasa
1 tulpina hrean
1 tulpina marar uscat
Cateva frunze de telina
5 foi de dafin
10 catei de usturoi
1 lingura boabe de piper
1 lingura boabe de mustar
3 litri apa

Mod de preparare


Spalati bine rosiile si aruncati-le pe cele lovite, prea coapte sau ciupte de insecte. Taiati morocvii in rondele mari, curatati hreanul si taiati-l in cateva felii pe lung. Fierbeti apa cu sarea, dati deoparte. Asezati legumele si condimentele in borcan. Turnati saramura peste legume si condimente si acoperiti cu celofan. Lasati sa se raceasca si pastrati la rece, in camara. Sunt bune in doua luni de la inceputul procesului.


Gogonele murate cu turmeric


1 kg gogonele felii
3 catei de usturoi
1 cana de otet alb
1 cana de apa
1 lingurita de marar uscat
1/2 lingura de boabe de piper negru
1/2 lingurita de turmeric
1 lingura de zahar
2 linguri de sare&

Spalati un borcan de 1 litru cu gura larga si si capacul acestuia in apa fierbinte cu sapun, apoi clatiti si lasati sa se usuce la aer.


Taiati gogonelele in felii si puneti-le bine in borcan. Decojiti usturoiul. Intr-o cratita mica, combinati usturoiul, otetul, apa, mararul, boabele de piper, turmericul, zaharul si sarea r. Aduceti la fierbere la foc mic, amestecand din cand in cand pentru a dizolva zaharul si sarea.


Dupa ce s-a dizolvat, turnati amestecul de saramura in borcan, lasand usturoiul sa se aseze deasupra legumelor. Bateti borcanul pe tejghea pentru a elibera eventualele bule de aer.


& Aruncati saramura ramasa sau completati borcanul cu apa suplimentara daca sunt expuse gogonelele in partea de sus. Insurubati bine capacul si lasati-l sa se raceasca la temperatura camerei, apoi pastrati-l la frigider timp de cel putin 24 de ore inainte de a-l consuma. Daca doriti, aruncati usturoiul dupa 24 de ore. Se pastreaza pana la 1 luna la frigider.


Gogonele si alte muraturi asortate pentru iarna


gogonele
castraveti
conopida
lubenite mici (optional)
sfecla rosie
telina
ceapa
usturoi
3-4 mere si/sau gutui (optional)
morcovi (optional)
hrean proaspat si radacina bete de marar uscat
cimbru uscat
ardei iute
frunze de telina si radacina frunze si crengute de visin
frunze de dafin
piper boabe (optional: boabe de mustar, boabe de ienibahar sare

Mod de preparare:


Legumele se spala bine cu apa rece. Morcovii, hreanul si radacina de telina se curata si se taie felii grose. Ceapa se decojeste si se taie pestisori. Se aseaza pe fundul butoiului cateva tije de telina si se completeaza cu un strat de legume. Se adauga cimbru si marar, 2-3 catei de usturoi, cateva felii de ceapa, telina, ardei iute, frunze de visin si hrean. Se continua cu un strat de legume si pe acest principiu se merge pana ce butoiul s-a umplut.


Se pune apa la fiert in cantitatea necesara si se adauga sarea pentru saramura. Se adauga in apa clotita 1 lingura de piper boabe la aproximativ 10 litri de apa si se adauga foile de dafin. Saramura se lasa la racit pana ce devine calduta si se toarna peste muraturile din butoi. Se adauga crengute de marar si visin pentru a impiedica legumele sa se ridice deasupra lichidului. Se pune o greutate deasupra apoi se inchide capacul si butoiul se depoziteaza intr-un loc racoros. Dureaza intre 2 saptamani si o luna pana se mureaza.


Descopera si cele mai bune retete de ardei iuti murati


Gogonele murate in otet


Gogonele murate in otet

2 kg gogonele verzi
8 foi dafin
4 cepe
2 lingurite boabe de mustar
500 ml otet
100 g zahar
apa
sare grunjoasa

Mod de preparare


Gogonelele se spala bine, ceapa se curata si se spala. Se taie ceapa felii si gogonelele mai mari in sferturi. In borcanul spalat bine in prealabil aseaza frumos gogonelele, presarand printre ele feliile de ceapa si condimentele alese.


Separat, prepara saramura: trebuie sa pui cam o lingura cu varf de sare si una de zahar la 1 l apa. Pune si otetul, amesteca usor. Lasa sa dea in clocot, apoi toarna cat este fierbinte peste gogonele.


Se sterilizeaza la bain marin, 25 de minute, la foc mic.


Cum se pastreaza muraturile


Muraturile trebuie pastrate la loc intunecat, racoros si aerisit. Pentru a le asigura un mediu care sa nu favorizeze aparitia florii, ele se tin in beci/pivnita. Temperatura la care se tin muraturile trebuie sa nu fie mai mare de 8-10 grade Celsius. Borcanele sau bidoanele trebuie inchise etans. Verzele, castravetii, gogonelele sau orice ai pus in borcan la murat trebui sa fie complet acoperite de saramura.


De ce fac muraturile floare


Cei care nu stiu de ce apare floarea la muraturi, trebuie sa aiba grija la cateva aspecte inainte de a pune muraturile, indiferent ca este vorba despre varza murata, castraveti murati in saramura, gogonele, conopida in saramura sau orice alta leguma sau fruct pe care doresti sa il pui la murat (da, se fac inclusiv pepeni murati sau struguri murati!). Primul aspect de care trebuie sa tineti cont este ca totul sa fie curat si sterilizat. Mainile trebuie spalate bine, cu apa si sapun, pentru a nu avea bacterii care pot favoriza aparitia florii la muraturi.


In plus, sterilizarea butoiului/recipientului in care se pun muraturile este de capatai. Pentru a avea un borcan sau butoi sterilizat se foloseste apa cu bicarbonat de sodiu. Este foarte important ca toate legumele si fructele puse la murat sa fie spalate cu apa rece.


Nu folosi sare fina de masa


Apa pe care o folosesti la saramura este bine sa nu fie apa de la robinet nefiarta. Apa de la robinet poate fi mai dura, acest lucru ducand la aparitiei florii la muraturi. Daca vei fierbe apa folosita la saramura vei scapa de riscul de a face muraturile floare. Asadar, cand se pun muraturile, sarea pe care o folosesti la saramura trebuie sa fie sare de muraturi, sare grunjoasa pe care o topesti in apa. Nu folosi niciodata sare fina de masa. Sarea de masa fina contine un aditiv care strica saramura si face ca muraturile sa prinda floare.


Comments