Cum sa gatesti sanatos si sa pastrezi toate aromele, gustul si savoarea - 5 trucuri stiute de marii...

Trebuie sa stii ca sunt cinci moduri in care poti pastra savoarea, aroma si gustul ingredientelor dintr-o mancare pe care o prepari, au dezvaluit marii bucatari. Acestea sunt gatitul timpul indelungat, la foc mic, acoperirea vasului in faci mancarea, sotarea, prajirea si fierberea pe jumatate. Gatirea lenta, adica gatitul legumelor si carnii la foc mic si mai mult timp, pastreaza toti nutrientii precum si aroma, savoarea si le dau un gust mai bun.

Gatitul sanatos nu inseamna neaparat sa gatesti fara gust. Nu inseamna nici sa te dai peste cap si sa petreci ore intregi in bucatarie. Dimpotriva, daca ai la indemana cateva trucuri simple o sa gatesti preparate la fel de gustoase ca pana acum, insa mult mai sanatoase si cu mai putine grasimi.

Eliminarea prajelilor este una dintre solutii, mai ales ca alternativele de gatit sanatos te ajuta sa reduci numarul de grasimi saturate pe care le consumi. Iar daca stii cum sa gatesti alimentele astfel incat sa pastrezi si savoarea lor, fara sa adaugi prea multa sare si alte condimente din comert, atunci ai gasit reteta perfecta, potrivit clickpoftabuna.ro.

Iata ce alternative de gatit sanatos poti incerca in bucataria ta! tine cont de urmatoarele sfaturi si o sa gatesti in continuare mancaruri gustoase, mult mai sanatoase.

Microunde

In pofida efectelor negative ale microundelor asupra alimentelor, aceasta ar fi de fapt una dintre cele mai sanatoase metode de gatit datorita timpului scurt de gatire care nu distruge nutrientii din alimente. In plus, mancarea este gatita uniform, pentru ca microundele pun moleculele ingredientelor in miscare, potrivit clickpoftabuna.ro.

Ca sa eviti totusi uscarea alimentelor din microunde, poti sa pui un servetel umed peste preparat sau sa adaugi apa in vasul cu mancare, astfel incat preparatul se va gati in suc propriu si nu trebuie sa mai adaugi ulei sau unt. Poti gati la microunde aproape orice, de la legume, la carne si oua. De exemplu, broccoli gatit la microunde isi pastreaza vitamina C.

Gatirea lenta - Slow cooking

Prepararea slow cooking este ultimul trend in materie de gatit care aduce numeroase beneficii. Ce presupune aceasta tehnica, mai exact, este gatirea lenta a alimentelor prin folosirea unui curent electric care creeaza o temperatura de coacere mai mica de 100 grade Celsius. Bineinteles, timpul de gatire creste si poate ajunge pana la 12 ore.

Chiar daca pare ca iti va lua mult timp, dimpotriva, tot ce trebuie sa faci este sa pui ingredientele intr-un aparat slow cooker si sa le lasi sa se gateasca. Deoarece temperatura este mica, nu risti nici ca alimentele sa se lipeasca. Poti sa gatesti o sumedenie de retete sanatoase la slow cooker, cu carne, supe si chiar prajituri.

Gatitul la abur fierbinte

Gatitul la abur permite incalzirea alimentelor treptat cu vapori fierbinti, insa temperatura nu trece de 96 grade Celsius, ceea ce face ca aceasta metoda sa fie una dintre cele mai putin agresive metode de gatire. Ai nevoie doar de un aparat pentru gatit la abur fierbinte si esti gata sa prepari retetele tale preferate, cu mai putina grasime si mult mai sanatoase.

Poti sa coci, sa rumenesti si chiar sa prajesti, dar cu abur fierbinte, tot felul de alimente precum carne alba, peste, cartofi, morcovi si nu numai. O sa obtii de fiecare data preparate gustoase, fragede la interior si crocante la exterior.

Gatitul prin fierbere

Chiar daca fierberea este cunoscuta ca o metoda de gatit sanatos, e bine sa stii ca aceasta este, in acelasi timp, o metoda agresiva deoarece apa fierbe la mai mult de 100 de grade Celsius. Astfel, alimentele fibroase, asa cum este carnea, pestele sau ouale devin prea dure. Este recomandat sa alternezi focul mic cu foc mare astfel incat acestea sa ramana fragede.

In schimb, fierberea este ideala pentru legume sau paste. Adauga putina sare ca sa grabesti procesul de fierbere si pentru ca ingredientele sa isi pastreze vitaminele. Atunci cand fierbi paste, adauga putin unt sau ulei de masline ca sa aiba un gust mai aromat.

Comments