CUM SCAPI? Cele mai noi metode de a scapa de varice

CUM SCAPI? Cele mai noi metode de a scapa de varice

CUM SCAPI Una din şase românce se confruntă cu varicele – o problemă care, pe lângă aspectul neplăcut al pielii, provoacă dureri şi afectează profund calitatea vieţii.
CUM SCAPI Ce sunt varicele

Varicele reprezintă o afecţiune cronică a venelor de la nivelul picioarelor, care apare ca urmare a dilatării acestora. Sângele stagnează pe aceste segmente venoase, ceea ce, în timp, conduce la modificarea ţesuturilor înconjurătoare şi la apariţia inesteticelor varice, relatează Dr. Dan Dumitrescu.

Care sunt cauzele apariţiei

Factorii genetici sunt principala cauză a afecţiunii, urmaţi de sedentarism, de statul prea mult timp în picioare (stomatologi, frizeri etc.), fumat, obezitate, vârsta şi sex (femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii la varice).

Dureri, crampe şi furnicături

Pe lângă aspectul inestetic, varicele complică foarte mult stilul de viaţă, din cauza simptomelor resimţite de pacienţi: senzaţia de picior greu, obosit, crampe musculare în repaus, în timpul mersului său în somn, dureri la nivelul membrelor inferioare, mâncărime, arsuri sau furnicături.

În funcţie de stadiul bolii, tratamentul poate începe, în prima fază, cu ciorapi compresivi, medicaţie ajutătoare care stimulează o mai bună circulaţie a sângelui sau unguente emoliente.

Metode moderne de tratament

La ora actuală, există trei tipuri de tratament pentru varice, în funcţie de stadiul şi gravitatea afecţiunii:

1. Injecţii sclerozante. Acestea sunt de două tipuri: lichide sau cu spumă. Cu ajutorul unui ac fin sau printr-un cateter, medicul injectează o substanţă direct în interiorul venei afectate.

O noutate este scleroterapia cu spumă. Procedeul este asemănător, numai că în vena afectată se introduce o spumă care aderă la peretele vasului, produce iritarea lui, iar rezultatul este acelaşi: obturarea sau închiderea să.

2. Terapia cu laser. Laserul emite fascicule luminoase pulsatile, care au ca efect creşterea temperaturii peretelui vasului afectat şi a sângelui, urmată de închiderea lui.

Procedura se realizează cu un laser vascular care este pus în legătură cu vasul respectiv printr-un cateter. Există două forme ale terapiei cu laser: simplă, care se adresează pacienţilor cu dilataţii venoase superficiale, şi cea care se adresează varicelor profunde.

3. Terapia prin radiofrecvenţa este una dintre cele mai moderne proceduri de tratare a varicelor, precum şi una dintre cele mai lipsite de riscuri, datorită modului de acţiune.

Cum prevenim varicele

Oricât de avansate ar fi tehnicile de tratament este şi mai important să încercăm să prevenim prin:

– Activitate fizică regulată (mersul pe jos este foarte indicat) ;
– O dietă echilibrată;
– Evitarea statului îndelungat în picioare sau pe loc;
– Reducerea sau renunţarea la fumat;
– Îmbrăcămintea adecvată (ciorapii).

sursă: www.ziare.com

sursă foto: www.cugetliber.ro

Comments