RETETA DIN VECHIME Cascaval si

RETETA DIN VECHIME : Cascaval si ochiuri

DIN VECHIME  O rețetă ce vă învață cum să faceți acasă un cașcaval de vacă delicios și ochiuri de ou gustoase

Cașcaval de vacă

La douăzeci sau treizeci de litri de lapte muls proaspăt, pune-l pe foc, și tocmai la clocotul al treilea dă-i cheag, amestecându-l necontenit cu o lingură mare până ce va suferi degetul, și pe urmă amestecă-l cu o crăcană până ce laptele se va face boțuri ca alunele. Când boțurile încep să se lipească unul de altul, ia strecurători așezate în tipare și pune câte patru sau cinci linguri (cât vrei să fie cașcavalul de mare) în fiecare strecurătoare. După aceea sară-le în patru rânduri: întâi puțin, și apoi scurge-le de zer; al doilea, după 12 ore, pune mai multă sare și scurge-le iar, și tot așa până la a patra oară. Apoi scoate-le din tipare și dintre strecurătoare și pune-le la teasc pe o scândură patru sau cinci zile. Tiparul să fie rotund și de orice grosime. Dacă vrei, poți face și cașcavaluri afumate, punându-le în alte strecurători curate, și atârnându-le la fum din foc cu paie.

Ochiuri

Taie felii de ficat de miel, dă-le prin făină și prăjește-le în unt; topește apoi unt proaspăt și ferbe câte ouă vrei, aproape de timpul mesei. Așează-le pe o farfurie, toarnă untul deasupra, așează ficații în mijlocul ouălor, presară deasupra sare, piper și o lingură de unt, și apoi dă-le ferbinți la masă. Poți să faci ochiuri și cu untdelemn, dar atunci în loc de unt și de ficați fă un sos de zeamă de lămâie, sare, piper și untdelemn de calitate, toarnă-l deasupra lor și dă-le reci la masă.

sursă: www.agerpres.ro

sursă foto: www.grup-serban.ro

Comments