Cum se trateaza in Romania o boala extrem de grava: serul salvator, de negasit in tara fiindca expir...


Un barbat in varsta de 52 de ani, din orasul prahovean Urlati, a fost diagnosticat cu botulism pe data de 23 aprilie si internat la sectia de boli infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti. Pentru a ramane in viata, pacientul a avut nevoie de administrarea imediata a unui tratament specific care nu se gaseste in Romania in mod curent.&


Medicii de la Ploiesti au cerut ajutor colegilor din Chisinau de unde au primit doua doze din serul necesar. Marti, 23 aprilie, a fost ceruta inca o doza tot din Republica Moldova, starea pacientului fiind ameliorata, dar in continuare critica.&


Barbatul diagnosticat cu aceasta boala rara a inceput sa aiba simptome digestive (scaune diareice cu sange, varsaturi, ulterior constipatie) in data de 10 aprilie 2024, dar s-a prezentat la Spitalul Orasenesc Urlati abia in data de 12 aprilie, cand starea sa de sanatate s-a alterat serios.


A inceput sa manifeste simptome neurologice, respectiv tulburari de vedere sau lipsa de apetit, se arata intr-un comunicat al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Prahova. A primit un tratament specific simptomelor, dar fara rezultat, motiv pentru care a revenit la acelasi spital in data de 16 aprilie 2024 intr-o stare si mai grava.&


Pe 17 aprilie 2024 a fost transferat la sectia de boli infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta ,,Dr. Constantin Andreoiu" Ploiesti, unde medicul infectionist de garda a ridicat suspiciunea de botulism. Barbatul avea deja simptome neurologice evidente, precizeaza DSP Prahova: ptoza palpebrala (n.r. - caderea pleoapelor), midriaza (n.r. - marirea pupilei), tulburari de deglutitie (n.r. - dificultati la inghitire).


Barbatul a afirmat in fata medicului curant ca, in data de 9 aprilie 2024, a consumat singur, in totalitate, doua conserve de peste in ulei.


In data de 23 aprilie, analizele medicale au confirmat prezenta toxinei botulinice, potrivit unui comunicat al DSP Prahova.


Ceea ce nu apare mentionat in informarea DSP Prahova este modul complicat in care medicii infectionisti au reusit sa faca rost de tratament pentru bolnavul aflat la un pas de moarte.


In Romania nu exista in mod obisnuit pe stoc ser antibotulinic, iar spitalul din Ploiesti a fost obligat sa ceara ajutor colegilor din Republica Moldova. Informatia a fost confirmata pentru ziarul Libertatea de medicul Andrei Ilinca, purtator de cuvant al institutiei.&


,,Noi am facut solicitare la nivel national pentru aceasta antitoxina botulinica, dar nu se gaseste in Romania. Din cate inteleg nu mai exista autorizatie de punere pe piata in Romania. Nu stiu sa va spun eu de ce", a declarat dr. Andrei Ilinca.


In cursul zilei de marti, 23 aprilie, medicii infectionisti de la Ploiesti au considerat ca mai este nevoie de inca o doza de ser antibotulinic si au facut din nou o comanda in Republica Moldova. Tratamentul urma sa fie adus in Romania cu ajutorul Directiei pentru Situatii de Urgenta (DSU).


,,Ne aprovizionam din Rusia"


Absenta din spitalele romanesti a acestui ser vital in cazul pacientilor diagnosticati cu botulism a fost confirmata de medici infectionisti din Bucuresti si Timisoara, fiind o situatie de notorietate care dureaza de ani. Doctorii din teritoriu sunt nevoiti ,,sa incropeasca" un tratament, sa ceara ajutor la spitalele mari din Romania sau, asa cum s-a intamplat in cazul de la Ploiesti, din afara tarii.


,,Noi am avut patru cazuri de botulism, destul de recent, acum cateva luni, un focar familiar. Avea spitalul cateva flacoane, iar restul le-am obtinut prin DSP, serul era polonez. De obicei ministerul (n.r. - Sanatatii) face comanda si apoi spitalele se aprovizioneaza in functie de necesitati. Ne aprovizionam din Rusia pana de curand, dar, de cand sunt probleme, s-a gasit in Polonia un ser similar. Pentru ca sunt destul de scumpe, investitia este destul de mare. Daca nu ai cazuri de botulism, expira si aici este o problema de bugete", a explicat, pentru ziarul Libertatea, dr. Virgil Musta, sef de sectie la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.


Lipsa serului antibotulinic este confirmata si de Catalin Gabriel Apostolescu, directorul Institutului Matei Bals din Bucuresti.


,,Producatorului de antitoxina i-a expirat autorizatia de punere pe piata. El are obligatia sa faca toate demersurile sa obtina autorizatie. Stia ca autorizatia este pe un anumit timp si trebuia sa-si faca toate documentele din timp. Este de notorietete, atat problema cu antitoxina botulinica cat si cu antitoxina tetanica. Este de ani. Ne carpim asa pentru cateva luni, un an, apoi iar se repeta povestea si asa mai departe. Este o situatie nationala", a declarat, pentru ziarul Libertatea, dr. Catalin Gabriel Apostolescu.


,,Daca are norocul sa aiba o cantitate mica de toxina, scapa"


Serul care lipseste din spitalele din Romania este vital pentru bolnavii diagnosticati cu botulism. Desi sunt cazuri rare, pana in 20 de confirmari anuale in ultimii patru ani la nivel national, acesti oameni risca sa moara, daca nu primesc imediat antitoxina.


In plus, serul nu vindeca ravagiile facute de toxina in corp, ci doar opreste evolutia bolii, de aceea este important ca pacientul sa primeasca cat mai repede cu putinta tratamentul.


,,Boala aceasta, daca nu o tratezi cu ser si pacientul face o forma severa, este mortala. Daca are norocul sa aiba o cantitate mica de toxina, scapa. Am avut pacienti care au scapat fara a lua serul, dar noi avem obligatia sa ne aprovizionam si sa avem in stoc tocmai pentru ca sa faci fata macar initial.&


Este o boala letala. Nu prea e diagnosticata, pentru ca trebuie sa apara niste manifestari clinice, altfel nu ai cum sa te gandesti la botulism. E diagnosticata in momentul in care apar primele simptome neurologice, cu pareza de muschi ai globului ocular de ptoza palpebrala, uscaciunea gurii, vedere incetosata, dubla. Cand apar astfel de semne, pacientii se prezinta fie intr-un serviciu de oftalmologie, fie in servicii de neurologie, pentru ca simptomatologia este mai caracteristica acestor specializari. Acolo sunt diagnosticati si trimisi la noi.&


Mai rar ajung direct (n.r. - sectia de boli infectioase). Dar severitatea bolii este direct proportionala cu cantitatea de toxina ingerata si cu timpul care trece de la debutul simptomatologiei pana la administrarea tratamentului. Tratamentul trebuie administrat precoce", a explicat, pentru ziarul Libertatea, dr. Virgil Musta.&


,,S-au uitat un pic la conserve, sa nu fie bombate, sa nu fie ruginite"


Dupa ce barbatul din Urlati a ajuns, pe 17 aprilie, la spitalul din Ploiesti, medicii au informat autoritatile competente din judet despre suspiciunea aparitiei unui caz de botulism, adaugand si datele furnizate de pacient referitoare la posibila sursa a infectarii - respectiva conserva pe care sustine ca a cumparat-o de la supermarketul local Lidl si ca a mancat-o inaintea aparitiei primelor simptome.


Potrivit autoritatilor medicale implicate, barbatul nu a putut furniza denumirea produsului, spunand la spital ca-si aminteste vag ca respectiva conserva avea pe ambalaj ,,o banda galbena".


Toxina botulinica se gaseste in conserve si in produsele preparate in gospodarie. Foto ilustrativ: Shutterstock

Pe 18 aprilie, inspectorii DSP au mers in control la magazinul Lidl din Urlati ,,fara sa se constate deficiente igienico-sanitare".


Tot pe 18 aprilie 2024, ulterior controlului, DSP Prahova a transmis o informare catre Inspectia Sanitara de Stat din cadrul Ministerului Sanatatii si catre Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova.&


Oficialii DSP Prahova s-au folosit de canalul Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), un instrument conceput pentru a transmite de urgenta informatii la nivelul tuturor statelor Uniunii Europene in cazul identificarii unui risc sever de sanatate publica.


Alerta de la Prahova s-a oprit totusi la nivelul autoritatilor centrale si judetene ,,datorita lipsei elementelor de identificare a alimentului suspect", arata DSP.&


In control la magazinul Lidl au mers si inspectorii judeteni de la Directia Sanitar Veterinara.


,,Noi am fost informati. Exista alerte pe sistemul rapid de alerta de la Directia de Sanatate Publica. Pacientul la care s-a confirmat botulismul a spus ca a mancat conserve. De unde? Nu stiu! Ce conserve? Nu stim! Au fost si colegii mei, au fost si cei de la DSP. Au verificat conservele. Nu au gasit nimic. Se poate sa fie si de la conservele facute de oameni acasa. El (n.r. - pacientul) spune ca a mancat sardine. Am fost si am verificat la magazinul respectiv de unde a declarat ca a cumparat conserva. S-au uitat un pic la conserve, sa nu fie bombate, sa nu fie ruginite, ca altfel n-ai ce sa...", a declarat Gheorghe Stratulat, seful DSV Prahova.


Ancheta comuna DSP-DSV nu a relevat, in final, sursa infectarii cu botulism a barbatului din Urlati.


Reprezentantii Lidl Romania au transmis, la randul lor, un punct de vedere referitor la situatia semnalata la Urlati. ,,Ne pare foarte rau ca o persoana trece printr-o astfel de situatie si ii dorim recuperare rapida. Siguranta clientilor nostri este fundamentala in activitatea noastra.


Pana in momentul de fata, Lidl Romania nu a primit nicio notificare prin Sistemul Rapid de Alerte Alimentare care sa vizeze un produs comercializat in reteaua noastra de magazine.&


Totodata, mentionam ca in data de 18 aprilie 2024 au fost realizate doua controale la magazinul nostru din Urlati, de catre autoritatile competente din judetul Prahova si nu a fost stabilita o legatura intre starea persoanei de la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti si un produs comercializat in reteaua noastra magazine", se arata in comunicatul Lidl Romania.


,,Am avut bolnavi de botulism de la carnati afumati"


Infectionistii precizeaza ca un consumator nu poate depista toxina botulinica intr-un produs alimentar, aceasta neavand o forma sau un miros anume. Ne sfatuiesc sa evitam sa consumam mancarea in cazul in care borcanele sau conservele in care sunt depozitate par suspecte, sunt deteriorate, crapate sau umflate.&


,,Conservele suspecte nici macar nu trebuie deschise, mirosite, atinse, iar alimentele din ele nu trebuie mancate. De asemenea, alimentele care prezinta un miros si un aspect necorespunzator, de exemplu cu lichid sau spuma, nu trebuie consumate sub nicio forma", au precizat expertii din cadrul DSP Prahova.


Medicul Virgil Musta a explicat ca toxina botulinica nu se gaseste exclusiv in conserve, ci si in produsele preparate in gospodarie.&


,,Noi nu am mai avut botulism de la conserva, doar un singur caz de la o conserva produsa in casa, in schimb avem botulism de la produse care erau afumate. Prin afumare erau preparate intr-un mediu de anaerobioza, intr-un mediu contaminat cu astfel de spori. Am avut bolnavi de botulism de la carnati afumati, de la sunca, de la aceste mezeluri preparate in gospodarie", potrivit medicului.


Intr-un raport al Institutului National de Sanatate Publica, in anul 2018, au fost raportate in Romania 24 cazuri suspecte de botulism, din care 15 cazuri au fost confirmate. Numarul se mentine constant in ultimii ani. Potrivit unor surse medicale, in anul 2023 au fost confirmate 15 cazuri, iar in 2024 avem, pana in prezent, 13 imbolnaviri.


Foto ilustrativ: Shutterstock


Comments