Curiozitati despre Algeria. Lucruri mai putin cunoscute despre cea mai mare tara africana

Curiozitati despre Algeria. Lucruri mai putin cunoscute despre cea mai mare tara africana

Curiozitati despre Algeria. Lucruri mai putin cunoscute despre cea mai mare tara africana


Istoria Algeriei este una pe cat de complexa si captivanta, pe atat de zbuciumata, incepand de la vechile civilizatii berbere, continuand cu colonizarea romana si araba si incheind cu perioada de dominatie coloniala franceza. Aceasta tara africana este o adevarata poarta intre Europa si Africa, fiind pozitionata la intersectia a mai multor culturi, ceea ce o face sa fie una dintre cele mai interesante de pe ,,continentul negru".


Aceasta republica araba cu radacini amazighe a avut mult de suferit de pe urma unui sangeros razboi civil la inceputul secolului al XX-lea. In prezent este o tara cu numeroase bogatii naturale si culturale care abia asteapta sa fie descoperite. In cele ce urmeaza iti vom prezenta cele mai interesante informatii despre cea mai vasta tara africana.


Cel mai mare stat african


Algeria, denumita oficial Republica Algeriana Democratica si Populara (n.n. - in araba: ????????? ????????? ??????????????????, in franceza Republique Algerienne Democratique et Populaire, in berbera ??????, Tagduda tamegdayt ta?erfant tazzayrit) este o tara situata in nordul Africii.


Desertul Sahara ocupa 80 la suta din teritoriul Algeriei

Aceasta se invecineaza la nord-est cu Tunisia, la est cu Libia, la sud-est cu Niger, la sud-vest cu Mali, Mauritania si Sahara Occidentala, la vest cu Maroc, iar la nord cu Marea Mediterana. De asemenea, Algeria are granite maritime cu Italia si cu Spania. Algeria este considerata a fi cel mai mare stat din regiunea Maghreb din nordul ,,continentului negru" si are o geografie semi-arida, in timp ce desertul Sahara domina geografia din sud, ocupand 4/5 din teritoriul tarii.


Algeria a fost cea mai mare tara din Africa de la impartirea Sudanului, relateaza Nations Online. Teritoriul sau se intinde pe 2.381.741 km2, ceea ce o face a zecea natiune din lume si cea mai intinsa din Africa. Este de peste 200 de ori mai mare decat cea mai mica tara de pe continentul african, Gambia, si, totodata, de patru ori mai mare decat Franta. De asemenea, este de aproximativ 3,5 ori mai mare comparativ cu statul american Texas.


Scurt istoric al Algeriei


Poporul indigen berber din Algeria a fost sub stapanirea unor civilizatii straine pentru o mare parte din ultimii 3000 de ani, cele mai importante dintre acestea fiind fenicienii (anul 1000 i.Hr.) si romanii (anul 200 i.Hr.). Odata cu incursiunea in aceasta regiune a arabilor musulmani din secolele al VII-lea si al VIII-lea, a venit influenta islamica asupra berberilor si aproape un mileniu de dominatie a dinastiilor arabe. La inceputul secolului al XVI-lea, regiunea a fost plasata sub protectia sultanului otoman de la Istanbul. Timp de mai bine de 300 de ani, tara a fost condusa de bei, pasa si aghas otomani.


Perioada otomana s-a incheiat odata cu inceputul colonizarii franceze, in 1830. Dupa un secol de guvernare franceza, Algeria a devenit stat independent de abia in 1962, iar araba a devenit limba oficiala. De atunci, Algeria a fost condusa de ,,le pouvoir" (,,puterea"), o elita formata din lideri de afaceri si generali care se afla in spatele unei fatade democratice, mai precizeaza sursa citata anterior.


Care este limba oficiala in Algeria


In momentul de fata, Algeria are o populatie de peste 45,6 milioane de locuitori (0,57% din populatia lumii), fiind cea de-a zecea cea mai populata tara din Africa si a 34-a la nivel mondial. Aproximativ 90% dintre algerieni traiesc in zona de coasta de nord, iar densitatea populatiei este de 19,14 locuitori/km2. In plus, 74,6 % din populatie este urbana (aproximativ 34 de milioane de persoane), iar varsta medie este de 28,2 ani.


Capitala si cel mai mare oras al tarii este Alger, care se afla in nordul extrem, pe coasta mediteraneana. Aici traiesc in prezent peste 1,97 milioane de oameni. Alte orase importante sunt Boumerdas (peste 780.000 de locuitori), Oran (cca. 646.000 de locuitori), Tebessa (634.000 de locuitori) si Constantin (450.000 de locuitori).


Alger este capitala Algeriei

Limbile oficiale in Algeria sunt araba (dialectul Darja), care este vorbita de 80% din populatia tarii, si Tamazight, limba berberilor indigeni, care a fost recunoscuta constitutional ca limba nationala. De asemenea, franceza joaca si ea un rol important, fiind limba educationala si comerciala, in timp ce engleza, care nu este vorbita in mod obisnuit, este predata in scolile algeriene.


Conform constitutiei, islamul este religia de stat, iar majoritatea algerienilor, arabi si amazigh, sunt musulmani suniti.


De unde provine numele Algeria


Pe parcursul istoriei, Algeria a fost condusa de romani, triburi germanice, bizantini, spanioli, turci si, nu in ultimul rand, francezi. In cele mai vechi timpuri, aceasta tara era cunoscuta sub numele de Numidia. Actuala denumire Algeria (n.n. - in araba al-jaza'ir ???????) este derivat de la cel al capitalei Alger, care provine de la cuvantul arab al-Jaza?ir (???????, ,,insulele"), care desemneaza cele patru insule situate in largul coastei sale. Numele a fost dat de Buluggin ibn Ziri dupa ce a intemeiat orasul Alger pe ruinele asezarii feniciene Icosium in anul 950 d.Hr. Numele a fost folosit de geografi medievali, precum Muhammad al-Idrisi si Yaqut al-Hamawi, iar Imperiul Otoman a extins denumirea de al-Jaza'ir asupra intregii tari, derivand-o din numele capitalei.


Marea Mediterana uda de partea de nord a Algeriei

Astfel, Alger isi imparte etimologia cu numeroase alte localitati, precum Alzira din Valencia, Algeciras din Andaluzia, Leziria din Portugalia, Cizre din Turcia, Gzira din Malta, insula Gezira de pe Nil din Egipt si statul Gezira din Sudan, aflam de pe enciclopedia online Wikipedia.


Curiozitati despre Algeria


Populatia algeriana este putin raspandita. 91% dintre algerieni traiesc de-a lungul coastei mediteraneene pe doar 12% din suprafata tarii.
Din secolul al XVI-lea, Algeria a fost o provincie autonoma a Imperiului Otoman pana cand Franta a confiscat Algerul in 1830.
Algeria si-a obtinut independenta deplina in 1962, dupa brutalul Razboi de Independenta algerian, care a avut loc intre 1954 si 1962.
Numarul victimelor acelui razboi difera. Istoricii francezi estimeaza ca aproximativ 400.000 de algerieni au fost ucisi atunci, in timp ce guvernul algerian sustine ca au murit peste un milion.
Drapelul Algeriei are un fundal verde si alb, cu o stea si o semiluna rosii amplasate central. Verdele reprezinta islamul, albul reprezinta puritatea si pacea, iar rosul reprezinta libertatea. Semiluna si steaua sunt ambele simboluri islamice, relateaza Factsinstitute.com.
Printre celebritatile algeriene se numara doi laureati ai Premiului Nobel. Albert Camus a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in 1957, iar Claude Cohen-Tannoudji a castigat Nobelul pentru Fizica in 1997.
Animalul national al Algeriei este vulpea fennec, care este cea mai mica specie de vulpe din lume. Aceasta cantareste intre 700 de grame si 1,6 kilograme, iar urechile sale masoara pana la 15,24 centimetri.
Armata americana obisnuia sa importe camile din Algeria pana in anii 1870. Armata a trimis un velier numit USS Supply pentru a aduce camile in SUA din ceea ce astazi sunt Algeria, Tunisia, Egipt si Turcia.
Desi este acoperita in mare parte de desertul Sahara, Algeria are o clima surprinzator de variata. In unele zone ploua foarte putin (in jur de 25,4 mm coloana de apa pe an), in timp ce in altele primeste pana la 760 mm coloana de apa pe an, mai mult chiar si decat la Londra. De asemenea, temperaturile pot varia de la -6?Celsius la peste +40?Celsius.
Algeria gazduieste sapte situri din patrimoniul mondial UNESCO. Cel mai faimos dintre acestea este Timgad, un oras roman, care dateaza din jurul anului 100 d.Hr.
In Algeria s-au inregistrat si ninsori in ultimii ani. In 2018, zapada a cazut in desertul Sahara pentru doar a treia oara in ultimii 40 de ani, acoperind dunele cu un strat de zapada care in anumite zone avea o grosime de 40 de centimetri.
In 2019, Algeria a devenit doar a doua tara africana care a fost recunoscuta oficial ca fiind libera de malarie, dupa Mauritius, in 1973.
Cunoscuta sub numele de ,,Combat taa lkbech" in dialectul arab algerian local, lupta cu oile este un sport ilegal in Algeria, deoarece oile sunt antrenate sa se lupte intre ele pana la moarte.
Moscheea Djamaa El Djazair din Algeria are cel mai inalt minaret din lume, care masoara 265 de metri. Moscheea a fost finalizata in 2019.
Uneltele antice de piatra descoperite in Algeria sugereaza ca perceptia noastra despre cum traiau stramosii nostri umani in urma cu aproximativ 2,6 milioane de ani ar putea fi gresita. Descoperirea din 2018 sugereaza ca primii oameni fie s-au extins mai rapid din Africa de Est decat se credea anterior, fie au aparut simultan in toata Africa.
Ghepardul saharian, specie pe cale de disparitie, traieste in Algeria. In 2008 se credea ca mai exista doar 250 de exemplare in lume, cea mai mare populatie fiind cea din Algeria.
Capitala tarii, Alger, este cunoscuta si sub numele de ,,Alger la Blanche" (n.n. - Alger cel Alb) datorita numeroaselor cladiri vopsite in alb.
Legiunea Straina Franceza a avut cartierul general in Algeria, langa Oran. Cu toate acestea, in 1962, ,,sediul" Legiunii a fost transferat la Aubagne, in Franta.
Algeria este un mare exportator de combustibili fosili. Transportul de petrol, gaze naturale si amoniac reprezinta peste 95% din totalul exporturilor acestei tari africane.
Situat in partea de sud-est a tarii, Parcul National Tassili N'Ajjer are mai multa arta rupestra preistorica intr-un singur loc decat in orice alt loc din lume. Acesta cuprinde un lant muntos din piatra de nisip, cu privelisti impresionante si o abundenta surprinzatoare de vegetatie. Parcul poate fi accesat prin orasul Djanet.
Una dintre cele mai importante sarbatori nereligioase din Algeria este Yennayer si este prima luna a calendarului berber. Prima zi a lui Yennayer corespunde primei zile a lunii ianuarie din calendarul iulian, care este decalata cu treisprezece zile in comparatie cu calendarul gregorian si pica, astfel, in fiecare an pe 12 ianuarie, noteaza Africa.com.
Algeria a devenit prima tara araba in care femeilor le-a fost permis sa conduca taxiuri si autobuze.

Vezi si curiozitati despre Muntenegru!


Comments