Curtea Internationala de la Haga a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime...


Curtea a impus acest mandat sub acuzatia ca presedintele rus este responsabil pentru crimele de razboi comise in Ucraina in timpul razboiului. Cu toate acestea, retinerea si judecarea lui Vladimir Putin este aproape imposibila, fiind nevoie de colaborarea Rusiei, relateaza DW.


Curtea Penala Internationala a emis mandatul de arestare a lui Putin sub suspiciunea de deportare ilegala a unor copii din Ucraina si transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei in Federatia Rusa.


Separat, instanta de la Haga a emis un alt mandat pentru Maria Alekseievna Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, pentru aceleasi acuzatii.


Moscova a negat in mod repetat acuzatiile conform carora fortele sale ar fi comis atrocitati in timpul invaziei incepute pe 24 februarie 2022 in Ucraina.


De asemenea, Rusia nu recunoaste Curtea Penala Internationala, prin urmare arestarea si judecarea celor doi suspecti nu poate fi realizata daca cei doi nu sunt predati de autoritatile de la Moscova.


Intr-o prima reactie dupa emiterea mandatului de arestare, purtatoarea de cuvant al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, ca Rusia nu a recunoscut Curtea Penala Internationala si nu are nicio obligatie sa respecte deciziile ei.


,,Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curtii Penale Internationale si nu poarta obligatii in temeiul acestuia", a transmis Zaharova pe Telegram. Ea a subliniat ca deciziile Curtii de la Haga nu conteaza pentru Moscova, inclusiv din punct de vedere juridic.


Judecatorii preliminari ai instantei de la Haga au apreciat ca exista ,,motive rezonabile pentru a considera ca fiecare suspect poarta raspunderea pentru comiterea dea crime de razboi prin deportarea ilegala a populatiei si prin transfer ilegal de populatie din zonele ocupate ale Ucrainei in Federatia Rusa, afectati fiind copiii ucraineni".


Judecatorii au dezbatut initial sa nu faca public emiterea decretelor, dar au decis ca publicarea acestora ar putea ,,contribui la prevenirea comiterii de noi infractiuni".


6.000 de copiii ucraineni, dusi cu forta in zonele controlate de Rusia


Procurorul Curtii Penale Internationale, Karim Khan, a deschis o ancheta cu privire la posibile crime de razboi, crime impotriva umanitatii si genocid din Ucraina in urma cu un an, la scurt timp dupa inceputul invaziei. El a subliniat in timpul a patru deplasari de lucru in Ucraina ca se ancheteaza presupuse crime comise impotriva copiilor si impotriva infrastructurii civile.


Potrivit Reuters, un raport al cercetatorilor de la Universitatea Yale, publicat lunea aceasta, a stabilit ca Rusia a mutat cel putin 6.000 de copii ucraineni in locuri din Crimeea anexata ilegal. c


Cercetatorii au identificat cel putin 43 de tabere si alte facilitati in care au fost detinuti copii ucraineni care faceau parte dintr-o ,,retea sistematica pe scara larga" operata de Moscova dupa ce a declansat invazia in 24 februarie 2022.


Fostul procuror general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat in iunie 2022 pentru Reuters ca spera ca instanta de la Haga va trata rapirea copiilor drept genocid. El a spus ca printre cele 71.000 de rapoarte de crime de razboi investigate de biroul sau se numara atacuri aeriene impotriva a mii de tinte civile.


Comments