,,Normalizarea durerii este un obicei perimat la care trebuie sa renuntam". Medicii MedLife vorbesc...


Aproximativ 1 din 10 femei la nivel global sufera de endometrioza, o boala in care tesutul similar cu mucoasa uterului creste in afara uterului, provocand durere si chiar infertilitate. Simptomul cel mai comun este durerea, iar durerile pot fi de natura ginecologica sau se pot manifesta in zona digestiva, urologica, toracica si chiar la nivelul plamanilor.


Pentru ca durerile cauzate de endometrioza sunt severe, boala este incadrata in topul celor mai dureroase boli. Cu toate acestea, durerile mari la menstruatie sunt catalogate, de multe ori, drept ,,normale" in cazul multor femei si fete. Astfel, normalizarea durerii este unul dintre principalele motive pentru care diagnosticarea se face abia dupa sapte-opt ani de la aparitia primelor simptome ale bolii, explica medicul ginecolog Gabriel Mitroi, specializat in chirurgia endometriozei si coordonatorul MedLife Bucharest Endometriosis Center.


,,Normalizarea durerii este un obicei perimat la care trebuie sa renuntam. Durerile cronice pe care le resimt femeile nu sunt rezultatul unor sensibilitati exagerate si nu sunt inchipuite", subliniaza dr. Gabriel Mitroi.


Pacientele care ajung in centrul nostru au fost ani de zile ignorate, li s-a spus ca exagereaza, ca durerile sunt pe fond nervos sau ca sunt intrinseci conditiei feminine. Durerea lor este reala, iar endometrioza trebuie sa fie prima boala suspectata, nu ultima, asa cum se intampla in prezent, adauga acesta.


De asemenea, dificultatea diagnosticului se datoreaza atat complexitatii bolii, ale carei manifestari coincid cu cele ale altor afectiuni, cat si catalogarii bolii drept exclusiv ginecologica. Endometrioza este, de fapt, o boala a intregului corp, explica medicul.


In cazul in care pacientele au dureri sau disconfort in zona intestinala, endometrioza este cel mai adesea diagnosticata gresit drept sindromul colonului iritabil, simptomele fiind asemanatoare. ,,Problema cea mai mare cu acest diagnostic eronat este ca femeile pierd foarte mult timp realizand investigatii inutile si invazive (colonoscopia care nu are nicio valoare in diagnosticarea endometriozei), urmand diete si diverse tratamente ineficiente. Ele pot trai ani la rand cu impresia ca sufera de colon iritabil, intarziind astfel foarte mult diagnosticul", spune dr. Mitroi.



Centrul MedLife - Bucharest Endometriosis Center are o abordare multidisciplinara, iar cazurile sunt discutate de toti membrii echipei care participa la interventie. Diagnosticul de endometrioza se pune in urma unei anamneze detaliate, a unui consult de specialitate si a unor investigatii imagistice, precum ecografia transvaginala si RMN-ul cu protocol de endometrioza. Chirurgul specializat in chirurgia endometriozei impreuna cu radiologul specializat in endometrioza sunt cei care pun diagnosticul.


In urma consultului de specialitate se poate suspiciona afectarea intestinala, care va fi ulterior confirmata de investigatia imagistica. Radiologul trebuie sa fie in egala masura familiarizat cu aspectul bolii, pentru a putea efectua investigatia cat mai corect si pentru a putea oferi o descriere cat mai detaliata si corecta a leziunilor. Ulterior, pacienta poate beneficia si de un consult cu chirurgul colo-rectal sau cu chirurgul urolog, in functie de fiecare caz in parte.


dr. Gabriel Mitroi

Tratamentul chirurgical al endometriozei intr-un centru multidisciplinar


Principalele scopuri ale tratamentului sunt reducerea sau eradicarea durerilor, extirparea nodulilor endometriozici si preventia aparitiei de noi noduli. ,,<> in tratamentul endometriozei este chirurgia excizionala. Tehnica exciziei presupune indepartarea leziunilor in profunzime", precizeaza medicul. Spre deosebire de tehnica ablatiei, care indeparteaza doar superficial leziunile, radacinile ramanand in tesuturi, excizia ,,s-a dovedit a fi extrem de eficienta atat in redarea calitatii vietii, cat si in reducerea semnificativa a riscului de recidiva", completeaza dr. Mitroi.


Cazurile care necesita interventie chirurgicala sunt cele care prezinta simptome severe, care afecteaza calitatea vietii, cazurile care se confrunta cu infertilitate si doresc obtinerea unei sarcini, dar si cazurile a caror complexitate pot predispune pacienta la complicatii in lipsa interventiei, spune coordonatorul Bucharest Endometriosis Center.


Pentru multe dintre femeile diagnosticate cu endometrioza, indiferent daca sunt sau nu operate, procedura de fertilizare in vitro (FIV) este singura varianta de a concepe, potrivit medicului. Rata de succes a procedurilor FIV dupa interventia chirurgicala este mai ridicata decat in cazul femeilor care care nu opteaza pentru interventie, conform studiilor de specialitate.



Echipa medicala din cadrul centrului MedLife specializat pe endometrioza nu este recunoscuta doar pentru cazurile extrem de complexe gestionate de-a lungul timpului, ci si pentru sustinerea pacientelor intr-un sistem personalizat. Pacientele, multe dintre ele din afara tarii, aleg Bucharest Endometrios Center din cadrul MedLife pentru transparenta, sustinerea si comunicarea deschisa pe care o au cu intreaga echipa. Cu atat mai mult cu cat cele mai multe paciente vin dupa ani de suferinta, acestea au nevoie de medici ale caror expertiza si abilitati chirurgicale sa fie completate de calitatea lor umana pentru a le oferi suport medical si psihologic.


Comunitatea endometriozei este mare, iar lipsa specialistilor si intarzierea diagnosticului reprezinta o problema globala. Din pacate, nu exista modalitati specifice de preventie a acestei afectiuni, de aceea este important ca pacientele sa cunoasca simptomele bolii si sa apeleze la cei mai buni medici pentru a primi ajutor de specialitate.


Comments