Danemarca va oferi Ucrainei toata artileria de care dispune

Danemarca va oferi Ucrainei toata artileria de care dispune

Danemarca va oferi Ucrainei toata artileria de care dispune

Sefa guvernului danez, Mette Frederiksen, a anuntat intr-o interventie la Conferinta de Securitate de la Munchen, ca toata artileria din dotarea armatei daneze va fi transferata Ucrainei pentru a o ajuta in razboiul cu Rusia, decizie salutata luni de presedintia ucraineana, relateaza agentia EFE, informeaza AGERPRES.

„Daca ii intrebati pe ucraineni, ei ne cer munitii acum, artilerie acum. Din partea Danemarcei, am decis sa le donam toata artileria noastra”, a declarat Mette Frederiksen.

Ea a semnalat ca „mai exista munitii in depozitele din Europa”, acestea nu au fost inca epuizate de ajutorul oferit Ucrainei. „Nu este doar o chestiune de productie, intrucat avem arme, avem munitii, avem aparare antiaeriana pe care noi acum nu avem nevoie sa le folosim si trebuie sa le oferim Ucrainei”, a motivat sefa guvernului danez.

Desi nu se afla in proximitatea Rusiei, Danemarca s-a remarcat sub conducerea lui Mette Frederiksen printre tarile care sprijina Ucraina cel mai mult, oferindu-i acesteia de cand a inceput razboiul ajutoare militare ce insumeaza miliarde de euro.

„Aceasta este singura modalitate de a gandi si actiona”, a reactionat dupa anuntul sefei guvernul danez consilierul prezidential ucrainean Mihailo Podoliak.

Armele nu trebuie „sa stea in depozite”, ci sa sa fie „pe campul de lupta in Ucraina”, a mai indicat acesta, intr-un mesaj pe reteaua sociala X. „In caz contrar, (se va produce) o escaladare, extinderea razboiului si o crestere dramatica a obrazniciei Rusiei”, a sustinut acelasi consilier al presedintelui Volodimir Zelenski, el excluzand totodata chiar si „cea mai mica posibilitate” de a conveni un acord cu Moscova pentru terminarea razboiului.

Armata ucraineana avertizeaza de mai multe luni ca se confrunta cu un deficit de munitii si sisteme de artilerie care-i limiteaza posibilitatile de a rezista in fata ofensivei ruse ce se desfasoara pe toata linia frontului. Aproape incercuite in orasul Avdiivka, trupele ucrainene s-au retras saptamana trecuta din aceasta reduta unde isi construisera pozitii fortificate.

Uniunea Europeana a promis Ucrainei in martie 2023 ca ii va furniza pe parcursul unui an un milion de obuze de calibrul 155 mm, din care pana in prezent au fost livrate putin mai mult de jumatate.

Blocajul din Congresul american asupra unui ajutorul suplimentar, de peste 60 de miliarde de dolari, cerut de presedintele Joe Biden pentru Ucraina este o alta cauza a crizei de arme si munitii cu care se confrunta armata ucraineana in conflictul cu armata rusa, care detine o superioritate clara in personal si putere de foc a artileriei.

The post Danemarca va oferi Ucrainei toata artileria de care dispune appeared first on ZiarMM.

Comments