DAU CU SUBSEMNATUL – Zeci de studenti dusi la Parchet pentru audieri

DAU CU SUBSEMNATUL – Zeci de studenti dusi la Parchet pentru audieri

Descinderi de amploare au avut loc miercuri, 29 iunie, la UMF Iaşi. Mai mulţi studenţi au fost ridicaţi după ce au susţinut un examen, fiind duşi cu un autobuz la Parchet, unde au fost audiaţi în mare secret de procurori. Ar fi vorba de un nou dosar de corupţie îndreptat împotriva mediciniştilor ieşeni, de această dată instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunal. Anchetatorii tac mâlc şi spun că ancheta e în stadiu incipient, neputând fi oferite niciun fel de informaţii. Surse din cadrul universităţii spun că ar fi vorba de „atenţii“ pe care mai mulţi studenţi le-ar fi oferit pentru a promova examenele, Trei examene, toate restanţe, au avut loc ieri la UMF. „Au fost cerute acte şi de la decanat“, a confirmat în exclusivitate pentru „Ziarul de Iaşi“ Viorel Scripcariu, rectorul UMF

Un nou dosar bombă este pe cale să izbucnească la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi. În jur de 20 de studenţi au fost ridicaţi ieri de forţele speciale ale Jandarmeriei şi duşi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru a fi audiaţi într-un dosar de corupţie proaspăt deschis de anchetatorii ieşeni. Studenţii au fost ridicaţi de „mascaţi“ din dreptul „bazei“, cum este nu­mită zona centrală a studiilor de la Fa­cultatea de Medi­cină Dentară, în acelaşi loc desfăşurându-şi activitatea şi cei de la Facultatea de Bio­inginerie Medicală.

Ulte­rior, aceştia au fost urcaţi într-un autobuz şi au fost duşi la Parchet pentru a fi audiaţi. Studenţii vizaţi învaţă la Colegiul de Teh­nică Dentară, ce aparţine de UMF, şi unde se pregătesc tehnicienii care realizează ulterior proteze, şi care lucrează în laboratoarele de profil. Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi ne-au confirmat în cursul zilei de ieri existenţa dosarului, refuzând să ofere însă orice fel de informaţii referitoare la suspiciunile propriu-zise pe care le au. Alexandru Pecincu, purtător de cuvânt al unităţii de Parchet, a invocat faptul că, în acest moment, cercetarea este confiden­ţială.

Surse din rândul UMF Iaşi au conturat „Ziarului de Iaşi“ care ar putea fi posibilele infracţiuni pe care anchetatorii le-ar viza: luare şi dare de mită. Ar fi vorba, au mai arătat aceleaşi surse, de studenţi care şi-ar fi plătit examenele. Nu se ştie până în acest moment dacă vizaţi sunt studenţi, profesori sau ambele categorii. „Eu am văzut mai mulţi jandarmi, mascaţi, care au urcat la etajul 2. Nu ştiu însă despre ce e vorba“, ne-a spus un student la UMF.

Ce spun reprezentanţii Universităţii

Conducerea Universităţii de Medicină a confirmat ieri existenţa acestui nou dosar, spunând însă că nu există la nivelul unităţii informaţii concrete despre conţinutul cer­cetării. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară, ne-a precizat că ieri s-au susţinut restanţe, fiind posibil ca implicaţi să fie studenţi din diferiţi ani de studiu. „Am auzit informaţii despre acest subiect, dar mai multe nu ştim, aşteptăm o informare oficială de la anchetatori. Nu au dat exa­men studenţi care se pregătesc să devină medici stomatologi ci, în sesiunea de restanţă, au fost studenţi de la Colegiul de Tehnică Dentară, programul de scurtă durată. Cursurile respective, clinice sau tehnologice, se ţin şi la facultate, unde sunt cinci ani, dar la colegiu este un program mai restrâns“, ne-a spus Forna.

La rândul său, rectorul Viorel Scrip­cariu a subliniat că nu ştie nici el care ar putea fi suspiciunile pe care procurorii le au. „Nu avem mai multe informaţii în acest moment decât că a avut loc o acţiune a procurorilor în această di­mineaţă (n.r., ieri) şi, din câte am înţeles, că au fost solicitate şi nişte acte de la decanat“, a punctat Scripcariu.

Potrivit site-ului UMF, în cursul zilei de ieri, 29 iunie, la universitate au fost programate două exa­mene la Morfopatologie şi unul la ORL. În jur de 90 de studenţi au participat la acestea, mulţi dintre aceştia fiind de naţionalitate străină. De altfel, mai mulţi străini s-au aflat şi printre cei care au fost duşi cu autobuzul pentru a fi audiaţi la Parchet.

Precedentul Dorobăţ

Nu este primul caz în care procurorii vizează posibile mite pe care studenţii de la UMF le plătesc unor profesori pentru a promova examenele. Un adevărat cutremur a zguduit universitatea ieşeană, în urmă cu mai bine de un an, atunci când soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ au fost reţinuţi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) fiind acuzaţi de luare de mită. Cei doi foşti profesori de la medicină, trimişi între timp în judecată, ar fi avut un „tarif“ de 100 de euro pe care studenţii trebuiau să îl achite pentru a promova. Ei au petrecut o perioadă de timp şi în arest preventiv, fiind, între timp, eli­beraţi şi întorcându-se la posturile publice pe care le ocupau ante­rior: de manager al Spitalului de Boli In­fecţioase, respectiv anestezist la Spitalul de Neuro­chirurgie.

De asemenea, pe rolul DNA Iaşi există un dosar în care angajaţi ai UMF sunt vizaţi pentru posibile infracţiuni comise la sesiunea trecută de înmatriculări.

Comments