De ce amenintarea lui Vladimir Putin cu un razboi nuclear suna altfel de aceasta data: ,,Frustrarea...


Pe parcursul razboiului din Ucraina, Kremlinul a trasat mai multe ,,linii rosii", cu referiri ostentative la uriasul arsenal nuclear strategic al Rusiei, doar pentru a nu face nimic atunci cand aceste linii au fost depasite de Ucraina sau de sustinatorii sai occidentali, noteaza jurnalistul Fred Weier intr-o analiza pentru The Christian Science Monitor.


S-a intamplat cand Ucraina a obtinut arme occidentale noi si mai puternice. S-a intamplat cand Kievul si-a folosit propriile drone pentru a lovi aerodromurile rusesti, rafinariile si chiar Kremlinul. Cel mai recent, s-a intamplat cand fortele ucrainene au invadat efectiv teritoriul Rusiei.


Acest lucru i-a determinat pe ucraineni si pe mai& multi oficiali NATO& sa traga concluzia ca amenintarea cu atacul nuclear al presedintelui rus Vladimir Putin reprezinta o cacealma.


Dar cand Vladimir Putin a avertizat, joia trecuta, ca Moscova va considera ca este un act direct de razboi al NATO daca Ucraina foloseste rachete fabricate in Marea Britanie, Franta sau SUA pentru a lovi tinte in adancul Rusiei, el a atras atentia ca& de aceasta data este diferit.


Vladimir Putin nu pare sa joace la cacealma


Multi experti rusi sunt de acord. Si deocamdata, Washingtonul pare sa tina seama de amenintarea Kremlinului si sa nu permita Ucrainei sa foloseasca armele livrate in atacurile asupra Rusiei.


,,Frustrarea Rusiei a crescut pentru ca Occidentul pare sa fi pierdut orice teama de razboi nuclear. Descurajarea este absenta", spune Serghei Strokan, editorialist de afaceri internationale la cotidianul moscovit Kommersant.


In timpul Razboiului Rece, precizeaza Serghei Strokan, aceasta frica a adus ambele parti la masa negocierilor, urmarind limitarea conflictelor si controlul armelor nucleare.


,,Exista un sentiment din ce in ce mai puternic ca Occidentul are nevoie de un fel de semnal de alarma, un eveniment care sa-l faca sa vada ca flirteaza cu al treilea razboi mondial daca escaladeaza aceste atacuri impotriva Rusiei", a declarat Serghei Strokan.


Descurajarea si razboiul din Ucraina


Vladimir Putin, raspunzand la intrebarea unui jurnalist, a precizat ca utilizarea tipurilor de arme aflate in discutie - rachete de croaziera britanice si franceze si rachete balistice ATACMS fabricate in SUA - difera de scenariile anterioare de linie rosie, deoarece a spus ca astfel de arme sunt prea sofisticate pentru a putea fi operate numai de ucraineni.


El a sustinut ca vor avea nevoie de asistenta practica NATO si de tintire si indrumari prin satelit pentru a efectua efectiv lovituri in adancul Rusiei.


Acest lucru va insemna ca tarile NATO - Statele Unite si tarile europene - sunt in razboi cu Rusia. Si in acest caz, tinand cont de schimbarea esentei conflictului, ,,vom lua deciziile adecvate ca raspuns la aceste amenintari", a spus Vladimir Putin.


Suna de parca Kremlinul ar trata aceasta provocare ca pe o ultima picatura. De mai bine de un an, Vladimir Putin a& fost pus sub presiunea opiniei publice& de membrii elitei sale de securitate, condusi de decanul de politica externa Serghei Karaganov, pentru a ,,restabili descurajarea" prin organizarea unei lovituri nucleare. Asta pentru a reaminti Occidentului ca Rusia este o superputere nucleara de care nimeni n-ar trebui sa-si bata joc.


Nu este clar ce raspuns poate gandi Kremlinul, dar mass-media rusa este un focar de speculatii in acest sens.


Rusii iau in calcul si atacarea aerodromurilor din Romania si Polonia


In situatia cea mai buna se afla pasi precum intreruperea relatiilor diplomatice, in special cu Marea Britanie, tara NATO pe care Moscova o considera cea mai ostila. O alta idee ar fi organizarea unui test demonstrativ de arme nucleare, ceea ce Rusia nu a mai facut din 1990. Unele rapoarte spun ca vechiul loc sovietic de testare nucleara arctica de la Novaia Zemlya& a fost deja pregatit& pentru aceasta posibilitate.


Serghei Markov, un fost consilier de la Kremlin, spune ca un raspuns mai puternic ar putea fi atacarea aerodromurilor NATO din Polonia si Romania, unde, spune el, ,,stim ca sunt stocate F-16 pentru ucraineni. Aceste aeronave ar fi probabil folosite pentru a lansa acele rachete NATO asupra noastra, asa ca le-am considera tinte legitime".


Modificarile viitoare ale doctrinei nucleare oficiale a Rusiei pot schimba radical calculul pentru utilizarea armelor nucleare.


In prezent, Rusia este pregatita sa foloseasca arme atomice doar in cazul in care tara este atacata cu ele de o putere nucleara sau daca insasi existenta statului rus este amenintata pe fondul unui conflict conventional.


Serghei Markov spune ca amendamentele luate in considerare ar reduce pragul pentru folosirea armelor nucleare tactice, facandu-le probabil parte integranta a oricarui conflict in viitor.


O alta revizuire ar putea schimba prevederea conform careia statalitatea rusa trebuie sa fie in pericol pentru a permite, in schimb, utilizarea armelor atunci cand ,,interesele strategice" ruse sunt amenintate.


De asemenea, ar permite utilizarea lor impotriva statelor nonnucleare care fac parte dintr-o coalitie care include puteri cu armate nucleare, daca acestea ataca Rusia.


Frica de razboi nuclear


Potrivit lui Alexei Levinson, expert la Centrul Levada, singura agentie independenta de sondaj din Rusia, teama unui conflict nuclear a crescut in randul populatiei ruse de la inceputul razboiului din Ucraina, de la aproximativ un sfert la peste o treime dintre respondenti.


,,In grupurile noastre de discutie, descoperim ca este a doua cea mai mare teama dupa grija pentru bunastarea propriei persoane si a familiei. A escaladat de la inceputul operatiunii speciale si este la un nivel constant ridicat", a afirmat Alexei Levinson.


Unul dintre expertii de top in securitate ai Rusiei, Alexei Arbatov,& a declarat saptamana aceasta pentru cotidianul Nezavisimaya Gazeta& ca evolutia evenimentelor este foarte periculoasa din cauza credintei larg raspandite in Occident ca Rusia nu va folosi niciodata armele nucleare.


,,Aceasta este o conceptie gresita foarte grava: la un moment dat, armele nucleare vor fi folosite, in ciuda riscului de escaladare si a unei catastrofe generale", a spus Alexei Arbatov.


Serghei Strokan sustine ca observatorii occidentali nu apreciaza masura in care Vladimir Putin este sub presiunea celor din preajma sa, cum ar fi ,,avocatul atacului nuclear", Serghei Karaganov.


,,Putin este probabil cel mai moderat politician din Moscova in acest moment si, daca nu ar fi el, probabil ca am avea un colectiv Karaganov la putere. Chiar si acum isi exprima nerabdarea si intreaba in mod deschis: De ce nu am apasat inca butonul?", a conchis Serghei Strokan.


Foto: Hepta


Comments