De ce nu vom scapa de cartelul care creste pretul la raft si scade gramajul. Legea a fost facuta deg...

Comerciantii ar urma sa fie obligati sa scrie pe etichete atunci cand gramajul produselor se modifica, dar modul in care este formulat ordinul ridica semne serioase de intrebare cu privire la cum poate fi aplicat. Termenii folositi nu sunt definiti clar, spun specialistii.

De asemenea, nu se stie cum se aplica regulamentul pentru produsele vandute inainte de intrarea si in vigoare. In plus, lipsa unor sanctiuni pentru nerespectarea ordinului complica si mai mult situatia. Ordinul va intra in vigoare pe 10 octombrie, insa ar putea sa nu aiba efectul dorit, avertizeaza expertii.

Ordinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor privind obligatia operatorilor economici de a informa consumatorii cu privire la modificarea cantitatilor de produs, in conditiile mentinerii aceluiasi pret, publicat recent, ridica multe semne de intrebare legate atat de sfera de aplicare, cat si de modalitatea de aplicare, inclusiv a sanctiunilor, arata specialistii PwC.

O prima problema a acestui ordin este ca informatia trebuie prezentata doar in forma impusa de document, orice modalitate alternativa de semnalizare nefiind acceptata.

O a doua problema identificata este aceea ca dispozitiile Ordinului nu definesc notiunile utilizate in cuprinsul acestuia, generand astfel probleme de interpretare si aplicare.

Astfel, nu este definita notiunea de "produse destinate consumului in spatii de vanzare", dand nastere la multiple interpretari cu privire la categoria produselor pentru care se instituie obligatia de informare, respectiv daca se aplica celor consumate in spatiul de vanzare sau tuturor produselor preambalate comercializate.

Azi a avut loc echinoctiul de toamna. Zilele devin mai scurte. Cand vom da ceasurile inapoi cu o ora

Desi referatul de aprobare al Ordinului si Comunicatul ANPC fac referire la aplicabilitatea actului normativ in ceea ce priveste toate produsele preambalate comercializate, respectiv atat cele alimentare, cat si cele nealimentare, iar Ordinul exclude in mod expres de la aplicabilitate doar produsele comercializate online, in cuprinsul actului normativ se face trimitere la o obligatie de informare pentru comercializarea la raft a produselor destinate consumului in spatii de vanzare, generand astfel confuzie.

Totodata, Ordinul precizeaza expres ca va fi aplicat exclusiv in privinta produselor pentru care s-a redus volumul sau greutatea, avand insa "prezentarea, ambalajul, forma, dar fara a se limita la acestea, identice".

Rezulta, asadar, ca in situatia in care prezentarea sau ambalajul au fost modificate, prevederile Ordinului nu vor putea fi invocate.

O alta problematica de interpretare vizeaza perioada de timp in care operatorii economici au obligatia informarii consumatorilor asupra acestor aspecte. Din aceasta perspectiva Ordinul precizeaza ca aceasta obligatie subzista pentru o perioada de cel putin 30 de zile de la data punerii in vanzare la raft a produsului cu volum sau greutate redusa fara insa a indica in niciun fel daca sau cum vor fi aplicate dispozitiile Ordinului pentru situatii tranzitorii.

Animalul rar care si-a facut aparitia in Romania. Specia este inclusa pe lista rosie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii

Comments