De ce rosiile nu se tin la frigider

De ce rosiile nu se tin la frigider

De ce rosiile nu se tin la frigider


Pentru a-si pastra gustul proaspat pentru cat mai mult timp, exista o serie de alimente care nu se depoziteaza la temperaturi scazute. Iata si de ce rosiile nu se tin la frigider.


Imediat dupa cumpararea fructelor si legumelor, procesul firesc este acela de a le depozita in frigider pentru a le consuma o perioada mai lunga de timp. Insa sunt alimente care nu necesita depozitare in frigider, deoarece isi pot altera calitatea. Daca vrei sa ai rosii proaspete si ferme pentru mai mult timp, un lucru este sigur, acestea nu trebuie tinute la temperaturi scazute. Iata de ce rosiile nu se tin la frigider.


De ce rosiile nu se tin la frigider


Rosiile au o valabilitate scurta. Odata taiata o rosie, aceasta trebuie consumata cat mai repede posibil, in caz contrar, gustul, dar si starea acesteia nu vor mai fi la fel. In ceea ce priveste pastrarea lor, rosiile au nevoie de mai multa atentie, deoarece mediul de depozitare poate avea consecinte directe asupra gustului si texturii rosiei.


Unde se pastreaza rosiile


In primul rand, pentru inceput, este important stadiul de coacere a rosiilor. Daca acestea sunt inca necoapte suficient, pe alocuri verzi, rosiile nu se vor depozita in frigider, deoarece temperatura scazuta va impiedica procesul natural de coacere, iar ulterior se va pierde aroma si consistenta moale si apoasa a produsului.


Rosiile necoapte, inca verzi, sau prea putin coapte se pastreaza la temperatura camerei, dar ferite de lumina directa a razelor soarelui. Ele trebuie sa stea cu tulpina in jos, fara sa se atinga intre ele si fara sa fie aseze mai multe straturi.


Pe blatul de bucatarie poate fi locul ideal pentru pastrarea rosiilor, deoarece asa isi vor continua procesul natural de coacere. De asemenea, temperatura mai ridicata din incapere le va permite sa isi pastreze calitatea si fermitatea.


Daca vrei ca rosiile sa se coaca mai repede, atunci le poti pozitiona in lumina directa a soarelui, pe pervazul ferestrei, ori alaturi de fructe precum mere sau banane, deoarece acestea vor ajuta la accelarea procesului de coacere. Etilena din compozitia rosiilor, dar si a altor fructe va ajuta la coacerea acestora.


Cand se pun rosiile la frigider


In schimb, daca rosiile sunt bine coapte, au culoarea rosie, atunci acestea trebuie depozitate in frigider pentru a incetini procesul de coacere si pentru a le metine proaspete mai mult timp.


Ce trebuie sa stii despre rosii


Din punct de vedere botanic, rosia este un fruct. De altfel, in anul 2001, Uniunea Europeana a decis in mod oficial ca rosia este fruct, nu leguma. Motivul pentru care rosia este fruct se datoreaza semintelor.&


Rosia apare si se dezvolta din pistilul unei flori fecundate, exact ca fructele. Si castravetii, dovlecelul sau vinetele sunt tot fructe, din punct de vedere botanic, ele dezvoltandu-se cu ajutorul semintelor.


Legumele sunt toate celelalte parti ale unei plante, cum ar fi frunzele, radacina, tulpina sau mugurii de flori. Tot ce provine de la o planta si are seminte este fruct. In caz contrar, e leguma.&


Valori nutritionale& pentru rosii


Continutul de apa al rosiilor este de aproximativ 95%. Celelalte ingrediente de 5% sunt in principal carbohidrati si fibre.


Iata substantele nutritive dintr-o rosie cruda mica spre medie, 100 de grame:


Calorii: 18;
Apa: 95%;
Proteine: 0,9 grame;
Carbohidrati: 3,9 grame;
Zahar: 2,6 grame;
Fibre: 1,2 grame;
Grasimi: 0,2 grame.

Rosiile au 4% carbohidrati, adica mai putin de 5 grame de carbohidrati pentru o rosie medie, de 120 de grame.


Zaharurile simple, precum glucoza si fructoza, reprezinta aproape 70% din continutul de carbohidrati.


Rosiile sunt o sursa buna de fibre, oferind aproximativ 1,5 grame de fibre pe rosie de dimensiuni medii. Majoritatea fibrelor (87%) sunt insolubile, sub forma de hemiceluloza, celuloza si lignina.


Rosiile proaspete au un continut scazut de carbohidrati. Continutul de carbohidrati consta in principal din zaharuri simple si fibre insolubile. Aceste fructe sunt formate in mare parte din apa.


Alte alimente pe care sa nu le tii in frigider


Pepeni netaiati. Racirea pepenilor intregi ocupa mult prea mult loc in frigider. Mai important, pastrarea acestor fructe in frigider opreste procesul de coacere, ceea ce inseamna ca nu vor fi la fel de gustoase ca atunci cand sunt la temperatura camerei.Cartofi cruzi. Nu pune cartofii in compartimentul pentru fructe si legume din frigider. Temperaturile reci modifica carbohidratii complecsi cu amidon care se gasesc in cartofii cruzi, dandu-le un gust dulce si o textura ciudata cand sunt gatiti. Pentru cea mai buna aroma si textura, depoziteaza cartofii cruzi intr-un cos sau sertar bine ventilat, ferit de lumina directa a soarelui.


Miere. Datorita continutului ridicat de zahar, mierea, un conservant natural, nu are nevoie de refrigerare. De fapt, daca pui mierea in frigider, cu siguranta nu o mai poti folosi, mai ales daca este intr-un recipient din care trebuie sa scurgi. Cand este refrigerata, mierea se intareste si se cristalizeaza, asa ca pastreaza-o pe un raft din camara.


Ceapa. Temperaturile reci si umiditatea ridicata a frigiderului fac ravagii pentru ceapa, distrugandu-i structura fibroasa si lasand-o moale si predispusa la cresterea mucegaiului.& Pentru cea mai buna aroma si textura, depoziteaza ceapa intr-un loc bine aerisit, intunecat si racoros.


Banane necoapte. Ca si alte fructe de pe aceasta lista, bananele vor continua sa se coaca la temperatura camerei, dar cand sunt puse la frigider, procesul de coacere se opreste. Pastreaza bananele necoapte pe blat, ferite de lumina directa a soarelui.&


Ulei de cocos. Uleiul de cocos este stabil la temperatura camerei timp de pana la doi ani, asa ca nu este nevoie sa-l pastrezi in frigider, unde devine tare si practic imposibil de scos.


Dovlecii trebuie mai intai lasati la lumina soarelui, in mod ideal pe un pervaz bine luminat, pentru a le intari coaja si a le pastra prospetimea. Apoi, trebuie depozitati intr-un loc intunecat, uscat si bine ventilat, la o temperatura nu mai mica de 10?C. Daca ii lasi in frigider, ei se vor strica mai repede. Dovlecii bine depozitati pot rezista pana la sase luni.


Vinetele nu trebuie sa stea in frigider, dar ai grija sa nu le lasi intr-un loc prea cald, pentru ca se vor ofili. Este important sa gasesti un loc potrivit daca doresti sa obtii tot ce este mai bun de la aceasta leguma: pune-i intr-un loc racoros si intunecat, departe de lumina directa a soarelui.


Castravetii sunt destul de sensibili la frig. Legumele verzi crocante sunt cele mai bune atunci cand sunt lasate la temperatura camerei.Ciocolata. Nimeni nu vrea sa risipeasca ciocolata. Gustul se pastreaza bine in frigider, dar ciocolata va absorbi mirosurile altor alimente si va schimba consistenta. Lasa ciocolata pe blat sau in camara pentru un rasfat maxim.


Citeste si: Ce alimente sa nu consumi cu o zi inainte sa faci analize


Sursa info: marthastewart.com; healthline.com


Sursa foto: 123rf.com


Comments