Debitul Dunarii la intrarea in tara a atins sambata 5.700 mc/s, peste media lunii septembrie. La Bud...


Debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) a fost in crestere fiind astazi de 5.700 mc/s, peste media multianuala a lunii septembrie (3.800 mc/s), conform prognozei emise de specialistii de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, au anuntat reprezentantii Apelor Romane pe Facebook.


La sfarsitul saptamanii trecute (13 septembrie) acesta era sub media multianuala a lunii septembrie, respectiv de valoarea de 2.200 mc/s.


,,Debitul Dunarii la Budapesta are astazi o valoare de aproape 8.000 mc/s fiind in scadere fata de valorile maxime prognozate. Astfel, se prognozeaza ca Dunarea va atinge la Budapesta o valoare maxima de aproximativ 8.300 mc/s, in data de 21 septembrie 2024, cu 400 mc/s mai putin fata de prognozele initiale de valori maxime de 8.700 mc/s. Se estimeaza faptul ca viitura de pe Dunare va intra in Romania in jurul datelor de 28-29 septembrie si va atinge valori de pana la 9.000 mc/s. Comparativ cu 2006, Dunarea a avut un debit la intrarea in tara de 15600 mc/s", au transmis Apele Romane.


In aceste conditii, echipele de interventie se pregatesc pentru viitura. Au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre acestia fiind deja adusi aproape de sectorul romanesc al Dunarii, precum si alte utilaje de interventie.


In zilele imediat urmatoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari.


,,S-a inceput informarea altor detinatori de lucrari hidrotehnice, inclusiv Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare. In acest ultim caz, colegii de la Apele Romane au facut apel catre ANIF de a verifica punctele critice la subtraversarile conductelor prin diguri, precum si stadiul de functionare al statiilor de pompare", au anuntat Apele Romane.


FOTO: Profimedia


Comments