Deca: Vizita de lucru in SUA – prilej pentru consolidarea parteneriatului strategic in domeniul educ...

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a efectuat, in perioada 12 – 15 februarie, o vizita de lucru in Statele Unite ale Americii, unde a avut intrevederi cu reprezentanti ai Guvernului, ai Bancii Mondiale si ai unor universitati si institutii partenere, informeaza AGERPRES.

Vizita a fost organizata cu sprijinul Ministerului de Externe si al Ambasadei Romaniei la Washington, din delegatia Ministerului Educatiei facand parte si Remus Pricopie, rector al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA).

„Cooperarea cu Statele Unite ale Americii in domeniul educatiei este una substantiala, in primul rand prin prisma schimburilor academice. Apoi, avem un potential extraordinar de schimb de bune practici in domeniul politicilor publice pentru cresterea calitatii, a echitatii si pentru inovare in educatie. Aceasta vizita a insemnat construirea unor oportunitati de a consolida parteneriatul strategic cu SUA in domeniul educatiei”, a afirmat Deca, la finalul vizitei.

Potrivit unui comunicat transmis, sambata, AGERPRES, la intalnirea cu secretarul de stat adjunct in cadrul Biroului de Afaceri Educationale si Culturale al Departamentului de Stat, Scott Weihold, s-a discutat despre organizarea de schimburi de experienta intre profesorii din Romania si SUA, eficientizarea mecanismului de recunoastere a competentelor dobandite de studentii americani in Romania si valorificarea experientei dobandite de cei peste 3.000 de cetateni romani, beneficiari ai burselor oferite de Guvernul american, inclusiv prin mentinerea contactelor cu profesionistii din Statele Unite ale Americii.

In cadrul intalnirii cu presedintele Consiliului American pentru Educatie Internationala, Lisa Choate, temele abordate au vizat evolutia Programelor Flex si Open World, precum si identificarea unor noi modalitati de colaborare.

La sediul central al Bancii Mondiale, Ligia Deca si Remus Pricopie au prezentat evolutia politicilor educationale din Romania in ultimii 10 ani, reformele prevazute in noile legi ale educatiei – introducerea rutei complete de invatamant dual, promovarea educatiei timpurii, extinderea invatamantului obligatoriu, introducerea masteratului didactic cu 80% practica, majorarea istorica a bugetului Educatiei.

De asemenea, ministrul Educatiei a subliniat importanta rezultatelor proiectelor Bancii Mondiale in tara noastra, in special a programului ROSE care a generat exemple globale de buna practica: in randul scolilor beneficiare, rata medie de abandon a scazut de la 6,5% (2014) la aproximativ 0,5% (2023), iar rata medie de promovare la Bacalaureat a crescut de la 49,6% (2015) la 69% (2023).

Vizita de lucru in SUA a inclus si Institutul Smithsonian care valorifica, in scopul invatarii, colectiile de arta, istorie, stiinte naturale si astronomie de care complexul dispune.

Delegatia romana s-a intalnit cu profesori si studenti din cadrul Universitatii Georgetown din Washington si au discutat despre posibilitatea organizarii de mobilitati academice pentru studentii romani si americani prin programul Erasmus+, fenomenul radicalizarii, atitudinile politice ale tinerilor din Romania, efectele invaziei Rusiei asupra Ucrainei si efortul statului roman de a asigura acces la educatie copiilor ucraineni.

Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington a constituit un alt episod al vizitei. In cadrul discutiilor prilejuite de masa rotunda „Remembrance and Memory Tools to Stem the Surge in Antisemitism and Holocaust Denial” gazduite de ambasadorul Romaniei in SUA, Andrei Moraru, a fost reconfirmat angajamentul Romaniei privind educatia pentru prevenirea si combaterea antisemitismului.

De asemenea, Ligia Deca a prezentat echipei Institutului Biden masurile prevazute de noua lege a invatamantului superior ce au in vedere procesul de internationalizare a universitatilor romanesti: microcertificarile, sustinerea universitatilor sa adere la retele internationale, burse pentru cercetare in afara tarii in timpul masteratului, doctoratului si al programelor post-doctorale. Reprezentantii Institutului Biden au prezentat programul de formare a profesorilor in domeniul cetateniei democratice si sprijinul pe care il ofera unui district dezavantajat pentru imbunatatirea propriilor politici educationale si sociale. S-a convenit organizarea unei serii de actiuni comune ce vizeaza posibilitatea oferita studentilor din Romania de a participa la o conferinta gazduita de Institutul Biden in martie 2024, initierea unor intalniri de lucru intre cercetatori pe teme de interes comun si organizarea unor proiecte de mobilitati academice pentru studenti.

Ligia Deca s-a mai intalnit cu Miguel Cardona, secretar pentru Educatie al Statelor Unite, si Cindy Marten, secretar adjunct. Oficialii americani au apreciat masurile de crestere a salariilor profesorilor promovate de Romania in ultimul an, subliniind rolul acestora atat pentru limitarea efectelor negative ale pandemiei manifestate pe termen lung, cat si pentru cresterea atractivitatii profesiei didactice. In cadrul intalnirii s-a discutat despre politicile si programele celor doua tari privind formarea abilitatilor de literatie si cresterea starii de bine a elevilor. In ceea ce priveste literatia, partea americana a subliniat importanta interventiilor timpurii, a formarii profesorilor si a mentoratului.

Alte teme abordate au vizat incluziunea copiilor ucraineni refugiati pe teritoriul Romaniei in scolile romanesti, strategii de combatere a antisemitismului, educatia media, evaluarile standardizate si integrarea tehnologiei in activitatea didactica.

Ligia Deca a mai avut o intrevedere cu Antonella Bassani, vicepresedintele pentru Europa si Asia Centrala in cadrul Bancii Mondiale, temele abordate vizand cresterea calitatii educatiei in liceele tehnologice prin investitii in stransa colaborare cu mediul privat, reducerea inegalitatilor educationale prin imbunatatirea formarii initiale a cadrelor didactice, cresterea accesului la educatie timpurie si asigurarea unui mediu scolar sigur, prin investitii in mediile rural si urban aglomerat si digitalizarea educatiei.

Reprezentantii Bancii Mondiale au apreciat eforturile Guvernului Roman de sustinere a educatiei pentru mediu si au remarcat ca politicile educationale si rezultatele obtinute in proiectele Bancii Mondiale in Romania reprezinta exemple de buna practica internationala pe care Banca doreste sa le promoveze.

La finalul vizitei in Statele Unite ale Americii, ministrul Educatiei s-a intalnit cu prof. Michael Feuer, decanul Facultatii de Educatie si Dezvoltare Umana din cadrul Universitatii George Washington. In cadrul discutiei au fost identificate o serie de teme de interes pentru colaborari ulterioare: testarea si evaluarea invatarii, recuperarea pierderilor de invatare asociate pandemiei si predarea temelor controversate din istorie.

tinand cont de impactul pozitiv al programelor de colaborare cu Statele Unite si de multitudinea de oportunitati, dialogul cu autoritatile americane va continua inclusiv in vederea consolidarii cadrului legal de colaborare in domeniul educatiei, se mai arata in comunicatul citat.

The post Deca: Vizita de lucru in SUA – prilej pentru consolidarea parteneriatului strategic in domeniul educatiei appeared first on ZiarMM.

Comments