Decizii majore in CSAT: masuri de intarire a Fortelor Armate Romane

Decizii majore in CSAT: masuri de intarire a Fortelor Armate Romane

Decizii majore in CSAT: masuri de intarire a Fortelor Armate Romane

Principala tema abordata in sedinta CSAT, care a fost condusa de presedintele Klaus Iohannis, a constituit-o "grava" situatie de securitate din regiunea Marii Negre si implicatiile pentru Romania, a informat un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

"La doi ani de la declansarea de catre Rusia a razboiului de agresiune impotriva Ucrainei, situatia de securitate din vecinatatea estica a Romaniei continua sa fie amenintata de atacurile Moscovei asupra oraselor si infrastructurii ucrainene, soldate cu numeroase victime si pagube materiale. Pentru tara noastra, situatia de razboi din statul vecin mentine riscurile de incidente care pot afecta teritoriul si cetatenii Romaniei, precum si pericolele in ceea ce priveste siguranta navigatiei in Marea Neagra din cauza minelor in deriva si a actiunilor ostile ale Rusiei", au apreciat membrii CSAT, potrivit sursei citate.

Pe acest fond, membrii CSAT au analizat masurile interne luate pentru protejarea integritatii teritoriului si a populatiei Romaniei, precum si actiunile suplimentare care se impun.

"Romania beneficiaza de sprijinul NATO si al aliatilor sai pentru apararea securitatii in zona Dunarii si a tarmului Marii Negre, prin misiuni de politie aeriana si capabilitati de aparare aeriana si supraveghere. In acelasi timp, sprijinul NATO trebuie insa insotit de eforturi proprii sporite de consolidare a apararii nationale. In acest sens, membrii Consiliului au dispus masuri de intarire a Fortelor Armate Romane, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care sa raspunda cerintelor de aparare a Romaniei in actualul context", a transmis Administratia Prezidentiala.

Potrivit comunicatului citat, CSAT a decis continuarea demersurilor diplomatice in vederea incetarii de catre Rusia a agresiunii militare, precum si mentinerea eforturilor de sustinere multidimensionala a Ucrainei. In pregatirea Summitului NATO de la Washington D.C., Romania va continua sa colaboreze cu aliatii pentru asigurarea unei posturi NATO de descurajare si aparare robuste si eficiente, pentru cresterea prezentei aliate in tara noastra, precum si pentru sprijinirea partenerilor vulnerabili din regiune, in special Republica Moldova, a indicat sursa citata.

Totodata, in CSAT a fost analizat si aprobat Raportul privind progresele inregistrate in domeniul planificarii apararii, in special in ceea ce priveste derularea programelor de inzestrare si a demersurilor de crestere a gradului de incadrare, precum si retentia personalului care contribuie la implementarea tintelor de capabilitati asumate in cadrul procesului NATO de planificare a apararii si reducerea deficitelor identificate de autoritatile NATO.

"La nivelul Aliantei, exista o noua abordare a planificarii apararii si, in acest sens, Raportul aprobat in reuniunea de astazi prezinta modul in care aliatii pot coopera pentru identificarea capabilitatilor pentru ciclul urmator de planificare. Obiectivul este alinierea planificarii apararii cu planificarea operationala, cu integrarea prioritatilor nationale, inclusiv a celor care nu sunt incluse in pachetul actual de capabilitati. Planurile Romaniei pentru dezvoltarea capabilitatilor sunt reflectate corespunzator in Directiva de planificare a apararii 2023 si in Programul Armata Romaniei 2040. Ambele documente sunt sustinute de un angajament politic national care permite Romaniei sa indeplineasca cerintele de alocare a 2,5% din PIB pentru Aparare, din care 20% pentru inzestrare", a explicat Administratia Prezidentiala.

Membrii CSAT au evaluat si activitatea desfasurata in domeniul securitatii cibernetice la nivelul institutiilor competente ale Consiliului Operativ de Securitate Cibernetica in anul 2023, precum si principalele obiective pentru 2024.

"In contextul multiplicarii amenintarilor cibernetice, pe fondul razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, dar si al dezvoltarii exponentiale a tehnologiilor emergente, au fost analizate masurile multidimensionale adoptate in cursul anului 2023 de catre institutiile cu atributii in consolidarea rezilientei cibernetice a Romaniei. De asemenea, au fost aprobate o serie de actiuni prioritare pe care sa le aiba in atentie Consiliul Operativ de Securitate Cibernetica, in anul 2024, menite sa contribuie la dezvoltarea sistemului national de securitate cibernetica si la consolidarea capabilitatilor de prevenire, descurajare, inclusiv printr-o abordare proactiva, adecvata cadrului international de cooperare in domeniu", se arata in comunicat.

In cadrul reuniunii a fost analizata si activitatea CSAT in anul 2023 si s-a decis transmiterea Raportului de activitate, spre aprobare, Parlamentului.

Comments