Deficiente in domeniul intretinerii si repararii autovehiculelor: Amenzi de aproape 1.000.000 de lei

Deficiente in domeniul intretinerii si repararii autovehiculelor: Amenzi de aproape 1.000.000 de lei

Deficiente in domeniul intretinerii si repararii autovehiculelor: Amenzi de aproape 1.000.000 de lei

Valoarea totala a amenzilor impuse se ridica la 938.600 de lei. In plus, au fost identificate 16 persoane care lucrau fara forme legale.

,,Campania nationala pentru verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale privind incheierea si executarea contractelor individuale de munca, precum si in privinta de securitatii si sanatatii in munca de catre angajatorii din domeniile intretinerii si repararii autovehiculelor s-a finalizat cu 1.288 de controale, in urma carora au fost dispuse 667 sanctiuni contraventionale, din care 138 de amenzi. Valoarea totala a amenzilor aplicate este de 938.600 de lei, din care 320.000 de lei pentru munca nedeclarata. Au fost identificate 16 persoane care lucrau fara forme legale.

Obiectivele campaniei au fost eliminarea riscurilor la care ar putea fi expusi angajatii si respectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca.In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost aplicate 553 de sectiuni contraventionale din care amenzi in valoare totala de 523.500 de lei. Pentru neconformitatile constatate, inspectorii de munca au dispus scoaterea din uz a 37 de echipamente de munca, iar pentru un loc de munca a fost dispusa sistarea activitatii pana la remedierea deficientelor constatate.Cu ocazia controalelor desfasurate, au fost constatate 1.163 de deficiente, pentru care inspectorii de munca au dispus tot atatea masuri cu termene concrete de remediere si al caror mod de indeplinire va fi monitorizat.Cele mai frecvente neconformitati constatate in domeniul relatiilor de munca au fost:. Nerespectarea obligatiei privind incheierea contractului individual de munca in forma scrisa;. Incalcarea, de catre angajator, a obligatiei privind evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat;. Nerespectarea prevederilor legale privind contractul de munca cu timp partial si programul de lucru inegal;. Angajatorul nu a inclus in contractul individual de munca toate elementele obligatorii a fi cuprinse, conform legii;. Nerespectarea prevederilor privind dovada acordarii drepturilor salariale;. Nerespectarea dispozitiilor privind regulamentul intern: intocmire, dispozitii obligatorii, aducerea la cunostinta salariatilor.Cele mai frecvente neconformitati constatate in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost:. Instruire incompleta in domeniul securitatii si sanatatii in munca;. Nu se asigura toate conditiile necesare in vederea aplicarii masurilor de prim ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor;. Improvizatii la instalatia electrica, prize electrice fixate necorespunzator in perete, tablouri electrice deschise si lipsa buletinului de verificare a impamantarii;. Instructiunile proprii neadaptate la particularitatile activitatilor si ale locului de munca, neafisarea instructiunilor pe echipamentele de munca;. Lipsa fiselor cu date de securitate pentru substante chimice;. Neasigurarea controlului medical periodic;. Instruire insuficienta si neadecvata privind activitatile desfasurate in service-uri;. Neasigurarea echipamentelor individuale de protectie sau echipamente de munca necorespunzatoare etc.

"Din analiza situatiilor anterioare, raportate din teren de inspectoratele teritoriale de munca, acest sector de activitate, intretinerea si repararea autovehiculelor, alaturi de constructii, fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase, comert cu ridicata si cu amanuntul, paza, prestari de servicii, se numara printre domeniile de activitate care prezinta o fluctuatie mare a personalului si, implicit, o incidenta mai mare a muncii nedeclarate sau subdeclarate. Rezultatele acestei campanii sunt imbucuratoare, intrucat am constatat o diminuare considerabila a cazurilor de munca nedeclarata, ceea ce ne indreptateste sa credem ca tot mai multi angajatori, cat si angajati constientizeaza riscurile care deriva din utilizarea sau practicarea muncii nedeclarate. Un alt aspect pe care l-am avut in vedere se refera la faptul ca lucratorii din acest sector de activitate sunt expusi la o serie de riscuri de accidentare la locul de munca. Printre cele mai importante riscuri se numara cele de: intoxicare, electrocutare si solicitare fizica excesiva. In urma controalelor in teren au fost descoperite spatii cu ventilatie insuficienta, improvizatii electrice sau de alta natura la echipamentele de munca, perioade lungi in care angajatii stau in picioare, utilizarea recipientelor sub presiune, manevrarea necorespunzatoare a substantelor chimice dar si manevrarea necorespunzatoare a autovehiculelor in incinta spalatoriilor. Din controalele desfasurate in campaniile anterioare la unitatile din acest domeniu de activitate, s-a constatat ca nu toti angajatorii respecta prevederile legale referitoare la sanatatea si securitatea in munca", a declarat Mihai Nicolae Uca, inspector general de stat adjunct in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Comments