Noua lege a protectiei copilului. Ce este ,,instrainarea parinteasca"

Noua lege a protectiei copilului. Ce este ,,instrainarea parinteasca"

Noua lege a protectiei copilului. Ce este ,,instrainarea parinteasca"

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, 30 aprilie, o lege care se refera la protectia si promovarea drepturilor copilului si introduce definirea notiunii de instrainare parinteasca, considerata o forma a violentei psihologice din partea parintelui catre copil.

Potrivit expunerii de motive, demersul legislativ vizeaza definirea notiunii de instrainare parinteasca, stabilirea modalitatilor in care aceasta poate fi constatata, efectele juridice ale constatarii existentei instrainarii parintesti, urmand a fi instituite masuri in contextul cresterii numarului de dispute judiciare intre parinti cu privire la exercitarea in comun a autoritatii parintesti, cu privire la modalitatea de pastrare a relatiilor personale intre copii si parintele cu care acestia nu locuiesc in mod constant, precum si cu privire la stabilirea modului in care fiecare dintre parinti va contribui la cheltuielile de crestere si educare ale copilului.

,,Instrainare parinteasca - forma a violentei psihologice prin care unul dintre parinti, in mod intentionat, urmarit sau asumat si apropriat, genereaza, accepta sau foloseste o situatie in care copilul ajunge sa manifeste retinere sau ostilitate, nejustificate sau disproportionate fata de oricare dintre parinti. Parinte/persoana care instraineaza - parintele/persoana care se face responsabil/reponsabila de existenta unei situatii de instrainare parinteasca. Parinte instrainat - parintele fata de care copilul manifesta retinere sau ostilitate, nejustificate sau disproportionate", se arata in textul legii.

Potrivit acesteia, copiii au dreptul la protectie si asistenta in realizarea si exercitarea deplina a drepturilor lor.

Comments