Desi are interdictie, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a trecut, din nou, prin spatiul aerian romane...

Avionul lui Rogozin a trecut, din nou, prin spațiul aerian românesc. Avionul în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu a putut ateriza, vineri, pe aeroportul din Chişinău din cauza ceţei şi a fost redirecţionat spre Budapesta.

La Chişinău, Rogozin urma să ia parte la ceremonia de învestire a preşedintelui ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, conform RIA Novosti.

„Din cauza ceţei dense de pe aeroportul din Chişinău, avionul companiei Aeroflot nu a reuşit să aterizeze. Ne-am rotit vreo 40 de minute deasupra şi am virat spre Budapesta”, a scris Dmitri Rogozin pe contul său de Twitter.

„Iată că în pofida sancţiunilor, am ajuns în UE. Imediat ce vremea se va îmbunătăţi, vom decola spre Chişinău, pentru întâlnirea cu preşedintele Igor Dodon„, a adăugat Rogozin.

Rogozin se află pe lista demnitarilor ruşi împotriva cărora UE a impus sancţiuni, printre care şi interdicţia de a intra in spaţiul aerian al UE.

Reacția MAE

Regimul de sancţiuni instituit de UE nu interzice survolul spaţiului aerian al statelor membre de către persoane aflate în aeronave care efectuează curse regulate, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

„Regimul sancţionator instituit la nivelul UE prin Decizia 2014/145/PESC a Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei nu interzice survolul prin spaţiul aerian al statelor membre UE al persoanelor care figurează pe lista de sancţiuni, care călătoresc la bordul unor aeronave care efectuează zboruri regulate. Instituirea unei astfel de sancţiuni ar fi contrară dreptului internaţional public, în mod deosebit dispoziţiilor Convenţiei privind aviaţia civilă internaţională, semnată la Chicago, la 7 decembrie 1944”, adaugă MAE.

Astfel, „în situaţia semnalată nu se aplică regimul de sancţiuni instituit la nivelul UE, cursa Aeroflot fiind o cursă civilă, regulată”.

Comments