Dezastru in pietele din Romania: Legumele si fructele cu cele mai multe pesticide

Dezastru in pietele din Romania: Legumele si fructele cu cele mai multe pesticide

Dezastru in pietele din Romania: Legumele si fructele cu cele mai multe pesticide

Legumele romanesti sub lupa autoritatilor

In sezonul fructelor si legumelor romanesti, pesticidele raman o problema majora. Aceste substante, folosite pentru a combate bolile plantelor, devin periculoase pentru consumatori atunci cand sunt utilizate in cantitati excesive. Autoritatea Fitosanitara a efectuat controale riguroase in acest an, testand un numar mare de probe pentru pesticide. Din cele 1.884 de probe analizate, 25 au prezentat niveluri de pesticide peste limitele legale.

Cele mai mari probleme au fost descoperite la rosii, cu 7 probe contaminate, toate provenind de la producatori din Matca, judetul Galati. Alte legume cu probleme includ 5 probe de ceapa verde, 3 probe de spanac, 3 probe de capsune, 2 probe de marar, 2 probe de patrunjel, o proba de mere, o proba de fasole verde si o proba de vinete.

Comparativ cu anul trecut, cand au fost descoperite doar 10 neconformitati, numarul probelor neconforme s-a dublat. Aceasta crestere se datoreaza si faptului ca autoritatile au dublat numarul testelor si controalelor pentru a verifica utilizarea pesticidelor de catre producatori.

Fructele si legumele importate, la fel de riscante

Nici legumele si fructele importate nu sunt mai sigure. Pana in luna mai, ANSVSA a descoperit 22 de loturi de legume si fructe cu pesticide peste limitele admise. Cele mai afectate provin din Turcia si Egipt, incluzand capsune, rodii, portocale, rosii, vinete si dovlecei. De asemenea, au fost gasite pesticide si in merele importate din Ucraina si Polonia, precum si in mararul adus din Iran.

Situatia actuala impune masuri urgente pentru a proteja consumatorii romani. Autoritatile continua sa monitorizeze atent pietele si sa efectueze controale riguroase pentru a reduce riscul contaminarii cu pesticide. Consumatorii sunt sfatuiti sa fie vigilenti si sa se informeze cu privire la sursa produselor pe care le achizitioneaza.

Desi sezonul fructelor si legumelor locale aduce multe beneficii, este crucial sa fim atenti la potentialele riscuri asociate cu utilizarea pesticidelor. Autoritatile raman dedicate in asigurarea sigurantei alimentare si in protejarea sanatatii publice

Comments