DEZASTRUL din economie. Aproape toti angajatii de la Santierul Damen Mangalia, trimisi acasa

DEZASTRUL din economie. Aproape toti angajatii de la Santierul Damen Mangalia, trimisi acasa

DEZASTRUL din economie. Aproape toti angajatii de la Santierul Damen Mangalia, trimisi acasa

Probleme grave la Santierul Naval Damen Mangalia. O mie de angajati ar urma sa fie trimisi in somaj tehnic, de la 3 iunie 2024 pana la finele anului.

Sindicalistii de la Sindicatul Liber Navalistul au avut, marti, 28 mai, o intalnire cu reprezentantii Administratiei Santierului in care s-a discutat aceasta problema, scrie ziarulamprenta.ro.

Liderul Sindicatului Liber Navalistul, Laurentiu Gobeaja, a declarat ca, desi au existat incercari de negociere pentru noi contracte, niciuna nu s-a concretizat.

Vor continua activitatea cei care lucreaza pe proiectele existente inclusiv cei din zona de reparatii nave, Industrial Solutions, Neodrill, adica aproximativ 200 de oameni.

Reprezentantii comisiilor de negociere din partea Administratiei DSMa si Sindicatului Liber "Navalistul" au convenit urmatoarele:

- Prelungirea valabilitatii Contractului Colectiv de Munca pana la data de 31.03.2025 si reluarea negocierii colective in data de 09.01.2025;

- Modificarea grilei de salarizare, ca urmare a introducerii in salariul de baza brut a sporului de vechime si a bonusului HSE.

- Acordarea unei compensatii de vechime de 3% in cazul salariatilor cu mai putin de 25% spor vechime la data de 31.05.2024, ca urmare a introducerii sporului de vechime in salariul de baza.

- Crestere salariala in valoare de 200 de lei brut, aplicabila cu data de 01.06.2024, valoare inclusa in noua grila de salarizare;

- Majorarea indemnizatiei de delegare de la valoarea de 60 lei/zi la 100 lei net/zi;

- Majorarea indemnizatiei de pensionare de la 2 la 3 salarii de baza brute;

- Eliminarea Anexei nr. 19 - Procedura de acordare a bonusului pentru respectarea regulamentului intern si a normelor de sanatate si securitate in munca de catre salariatii societatii, ca urmare a introducerii in salariul de baza a bonusului HSE.

Potrivit Codului Muncii, somajul tehnic presupune mai multe restrictii, dar si drepturi ale angajatului: contractul individual se suspenda la initiativa angajatorului, iar salariatii primesc o indemnizatie de 75% din salariul de baza daca raman la dispozitia angajatorului la domiciliu sau 100% daca raman la sediul angajatorului.

- Angajatorul poate dispune oricand reinceperea activitatii.

- Conform prevederilor legale tichetele de masa NU se aplica;

- Alte elemente din Contractul Colectiv de Munca: Prima Paste si Craciun, spor de fidelitate, tichetele cadou, bilete de odihna si tratament, alte ajutoare sociale SUNT aplicabile;

- Perioada de somaj tehnic va fi luata in considerare la calculul stagiului de cotizare, angajatul isi pastreaza calitatea de asigurat in sistemul public de pensii si sistemul public de sanatate

- In perioada de somaj tehnic salariatii vor avea dreptul la concediu medical pentru incapacitate temporara de munca platit.

- Daca somajul tehnic depaseste 3 luni intr-un an, concediul individual se reduce proportional; concediile de odihna neefectuate de anul trecut au prioritate;

- Concediile de odihna planificate nu intrerup somajul tehnic.

- Pe durata somajului tehnic salariatul se poate angaja la o alta unitate cu CIM partial sau cu norma intreaga ( art 35 Codul Muncii)

In 2018 Damen Mangalia a preluat unitatea de la coreenii de la Daewoo.

Statul a ramas actionar majoritar, cu 51% din portofoliu, prin Ministerul Economiei, iar Damen a participat la capital cu 49% si a primit dreptul de administrare a santierului.

Comments