Dezlegare la peste - Care e cel mai toxic peste pe care romanii il cumpara frecvent din piete - Aver...

Care este cel mai toxic peste de pe piata romaneasca dar este preferat pentru ca este ieftin. De ce este bine sa eviti sa consumi acest tip de peste sanitar si ce trebuie sa stii despre speciile cele mai sanatoase de peste.

Cel mai toxic peste este cel sanitar - Pangasius. Pestele are in general o valoare nutritionala ridicata (peste 18 % proteine, continut ridicat de fosfor, iod, vitamine din grupul B) si un continut redus de grasimi saturate. In schimb, e foarte bogat in acizi grasi polinesaturati de tip Omega 3 si diferiti acizi grasi polinesaturati de origine animala (Omega 6)., vitamina A si D, potasiu, magneziu, fier si seleniu (esentiale pentru muschi, inima si creier).

Cel mai toxic peste este cel sanitar - Pangasius. Aproape toate tipurile de peste contin mercur, dar cei rapitori, pradatori tind sa aiba o cantitate mai mare, pentru ca se hranesc cu pesti mai mici si sporesc cantitatea de mercur continuta. Pestii mari, traind mai mult decat cei mici, vor avea un grad de toxicitate mai mare, pentru ca sunt expusi mai mult la contaminarea din apa.

Cel mai toxic peste este cel sanitar - Pangasius

Cel mai toxic peste este cel sanitar - Pangasius. Primul pe lista pestilor de evitat este pangasiusul. Desi e ieftin, pangasius nu are oase mici si nici miros puternic de peste, insa este plin de toxine si traieste in ape poluate. Lipsa oaselor si a mirosului greu de peste, Pangasius este preferat in industria de catering. Cel mai bine e sa consumati pastrav, merluciu sau chiar macrou.

Pangasiusul se hraneste toata viata cu toxine, bacterii si microorganisme. Iar cei mai multi pesti pangasius provin din Vietnam, din rauri extrem de contaminate.

Mai mult, Pangasius are un continut foarte crescut in mercur, are foarte putine proteine si un nivel redus de acizi grasi Omega 3.

Cel mai toxic peste este cel sanitar - Pangasius. Peste de apa dulce, aceasta specie hibrid provine din apele Vietnamului, mai exact din raul Mekong, considerat ca fiind cel mai poluat din cauza numeroaselor fabrici din apropierea acestuia, ale caror deseuri ajung frecvent in apa. El este expus, in aceste ape poluate, la microorganisme extrem de toxice si la deversari care contin metale grele, materiale plastice si reziduuri de pesticide.

De fapt, Pangasiusul nu a fost lasat de mama-natura in aceste ape, ci a fost creat special pentru a supravietui si a face treburi ,,murdare". Mai precis, Pangasiusul este o gaselnita a cercetatorilor chinezi, o incrucisare intre mai multe specii de peste, care are o toleranta extrem de crescuta la toxinele prezente in apa cu pricina si, mai mult, se hraneste cu acestea, in asa fel incat curata apa de toate relele, scrie doctorulzilei.ro.

Un alt motiv de ingrijorare este utilizarea veterinara a acestei specii de peste - Pangasius - in fermele piscicole a substantelor farmacologice care sunt interzise in UE.

Studiile si cercetarile au aratat ca acest peste poate fi, prin urmare, periculos, mai ales din cauza concentratiilor mari de mercur, ceea ce l-ar face total nepotrivit pentu masa copiilor. Mai multe lanturi mari de retail din Italia si din Europa au interzis deja vanzarea acestora, potrivit europarl.europa.eu.

Cel mai toxic peste este cel sanitar - Pangasius. Astfel, pestele nu face altceva decat sa se hraneasca toata viata cu toxine, bacterii si microorganisme, dar si resturi de pesti morti, uscati si macinati sub forma unei pudre. Nu degeaba i se mai spune si pestele sanitar.

Cel mai toxic peste este cel sanitar - Pangasius. ,,Pestii pot fi foarte toxici, daca nu stim cum sa-i alegem si, mai ales, in functie de conditiile in care au fost crescuti. Pangasiusul, pe langa faptul ca nu are prea multi nutrienti, dar este foarte comod de gatit, pentru ca nu are oase, mai vine si cu o cantitate suficient de mare de toxine. Motivul este acela ca el traieste intr-un mediu poluant si este si un peste sanitar, deci clar se hraneste numai cu toxine", a explicat medicul nutritionist Simona Carniciu, potrivit doctorulzilei.ro.

Pesti pe care sa-i consumi foarte moderatCel mai toxic peste este cel sanitar - Pangasius. Pe langa pangasius, specialistii spun ca sunt si alte specii de peste pe care ar trebui sa le evitam sau sa le consumam in cantitati cat mai mici. Printre acestea se numara si bibanul sau rechinul. Si somnul se afla pe lista "neagra. Pentru a accelera cresterea, multi producatori ii hranesc cu hormoni.

,,Daca este mai mare de 0,5 kilograme poate sa acumuleze o cantitate mare de mercur", mai atentioneaza nutritionistul Simona Carniciu, potrivit doctorulzilei.ro.

Cel mai toxic peste este cel sanitar - Pangasius. Un continut mare in mercur au si tonul si macroul, care, desi sunt foarte bogati in Omega 3, sunt pesti oceanici pe care ar trebui sa-i consumi mai rar. Nu inseamna ca trebuie sa-i tai de tot de pe lista, ci pur si simplu sa ii consumi mai rar, moderat.

La fel si rechinul, pestele spada, limba de mare, tilapia sau pestele tigla.

CARE SUNT CEI MAI SANATOSI PESTI,,Pesti foarte sanatosi sunt pastravul, merluciul, macroul, carasul. In plus, trebuie gatiti sanatos si sa avem grija sa nu luam bucati de kilograme foarte mari", mai explica medicul nutritionst Simona Carniciu.

Cel mai toxic peste este cel sanitar - Pangasius. Speciile de peste cu cel mai mare continut de Omega 3 sunt somonul, sardinele, heringul si pastravul afumat. Acestia sunt urmati de somn, salau, dorada, pastrav, biban, crap, ansoa, stiuca, ton, cod si merluciu.

Comments