Discriminare printre bugetari. Militarii, tratati mai bine decat civilii

Discriminare printre bugetari. Militarii, tratati mai bine decat civilii

Personalul militar va primi bani pentru munca suplimentara ce va fi depusa in 2024, in timp ce bugetarii civili vor primi doar zile libere in compensatie. Aceasta discriminare apare intr-un proiect de proiect de ordonanta de urgenta care contine noi masuri de austeritate pentru anul viitor.

Bugetarii civili vor primi doar zile libere in compensatie pentru munca suplimentara din week-enduri sau peste program, in timp ce bugetarii militari (armata, politie, jandarmerie, servicii secrete) vor primi bani.

Proiectul de ordonanta de urgenta a fost elaborat de Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor, conduse de ministri liberali, in colaborare cu Secretariatul General al guvernului.

Art. III -

(1) Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2) - (6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2024, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzator acestora.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) in anul 2024, pentru activitatea desfasurata de personalul militar, politisti, politistii de penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, se acorda drepturile prevazute de legislatia aferenta lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezinta solda de functie/salariul de functie/salariul de baza cuvenita/cuvenit.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), munca suplimentara prestata in anul 2024 peste programul normal de lucru de catre personalul cu statut special care are atributii pentru desfasurarea activitatilor deosebite cu caracter operativ sau neprevazut in domeniul ordinii si sigurantei publice, in respectarea regimului frontierei de stat a Romaniei, in situatii de urgenta, in personalizarea, emiterea si evidenta generala a documentelor de identitate si a pasapoartelor simple, in emiterea si evidenta permiselor de conducere si a certificatelor de inmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum si de catre politistii de penitenciare, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzator, se plateste cu o majorare de 75% din solda de functie/salariul de functie cuvenita/cuvenit, proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii. Plata majorarii se efectueaza in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in urmatoarele 60 de zile dupa prestarea muncii suplimentare.
(4) Personalului din institutiile de aparare si securitate nationala care executa serviciul de lupta permanent, desfasoara activitati deosebite cu caracter operativ sau neprevazut, precum si in situatii de urgenta i se aplica, in mod corespunzator, prevederile alin. (3).
(5) Plata majorarii prevazute la alin. (3) si (4) se efectueaza astfel incat sa se incadreze in limita de 3% din suma soldelor de functie/salariilor de functie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional detinut, gradatiilor si a soldelor de comanda/salariilor de comanda, la nivelul ordonatorului principal de credite.
(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), in cazul politistilor de penitenciare, limita de 3% se stabileste la nivelul bugetului centralizat al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
(7) In situatia prevazuta la alin. (3) si (4), munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru se poate plati numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic, in scris, fara a se depasi 180 de ore anual. In cazuri cu totul deosebite, munca suplimentara se poate efectua si peste acest plafon, dar nu mai mult de 360 de ore anual, cu aprobarea ordonatorului de credite si cu acordul sindicatelor reprezentative sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor, potrivit legii, precum si cu incadrarea in fondurile bugetare aprobate.
(8) Conditiile de stabilire a majorarii prevazute la alin. (3) si (4) si cele de incadrare in limitele stabilite la alin. (5) si (6), precum si activitatile deosebite cu caracter operativ sau neprevazut pentru care se acorda acest drept se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite.
(9) Dispozitiile alin. (3) - (8) nu aduc atingere prevederilor alin. (2), care se aplica in mod corespunzator.

The post Discriminare printre bugetari. Militarii, tratati mai bine decat civilii appeared first on Cotidianul RO.

Comments