Doctorita din Suceava acuzata ca a luat mita de la aproape 300 de bolnavi de cancer, condamnata la i...

Anca Ababneh Dumitrovici, fosta sefa a Sectiei Oncologie a Spitalului din Suceava, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu executare. Decizia anuntata azi de Curtea de Apel Suceava este definitiva. In prima instanta, Tribunalul Suceava ii daduse 2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare.

,,Majoreaza cuantumul pedepsei de la 2 ani si 6 luni inchisoare la 3 ani inchisoare, pedeapsa ce se va executa in regim de detentie. Modifica continutul pedepsei complementare si pedepsei accesorii prevazute de art.66 lit. g C.pen. aplicate inculpatei in sensul ca interzice inculpatei Ababneh Dumitrovici Anca dreptul de a exercita profesia de medic pe durata stabilita de prima instanta", se arata in solutia pe scurt, publicata luni dupa-amiaza pe portalul Curtii de Apel Suceava.

In prima instanta, Tribunalul Suceava a decis, in luna aprilie, condamnarea ei la 2 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare.

Sentinta i-a nemultumit si pe procurori, care au considerat-o prea blanda, cat si pe medicul inculpat. Acesta a fost nemultumita in special de interdictia de a mai profesa ca medic in sistemul public timp de 5 ani. Judecatorii Curtii de Apel Suceava au dat castig de cauza procurorilor si au majorat pedeapsa.

Mita de 15 ori pe zi

Sefa sectiei Oncologie a Spitalului Judetean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost arestata preventiv in ianuarie anul trecut, dupa ce familia unui bolnav de cancer a reclamat la Parchet ca doctorita a intarziat tratamentul unui pacient pentru ca a asteptat mita.

Rudele au reclamat ca barbatul, diagnosticat cu cancer la colon, a murit asteptand ca medicul Anca Ababneh Dumitrovici sa ii prescrie tratamentul indicat initial de medicii din centrul universitar Iasi, acolo unde a fost operat. Sotia bolnavului a sustinut in fata anchetatorilor ca abia dupa ce i-a promis ca va face un imprumut la un C.A.R., medicul i-a prescris reteta. In timpul procesului, doctorita a anuntat ca a depus plangere pentru inducerea in eroare a organelor judiciare impotriva denuntatoarelor.

Inregistrarile realizate in perioada monitorizata au aratat cum aceasta primea in fiecare zi mita de la majoritatea pacientilor care intrau in cabinet: de la produse cosmetice sau alimentare, la sume de bani asezate in plic.

Cabinetul medicului a fost monitorizat audio-video timp de o luna, de la jumatatea lunii decembrie 2022 pana la jumatatea lunii ianuarie 2023. In urma analizarii inregistrarilor, procurorii au constatat ca doctorita a primit mita de 280 de ori in acest interval, aproximativ de 15 ori pe zi. In total, 20.660 de lei, 750 de euro.

Colegii au aparat-o spunand ca spagile erau ,,gesturi de recunostinta"

Cazul de la Suceava a starnit ample dezbateri in spatiul public, dupa ce aproape 100 de medici din cadrul spitalului unde profesa Anca Ababneh Dumitrovici s-au solidarizat cu aceasta, sustinand ca faptele nu reprezentau acte de coruptie, ci gesturi de recunostinta.

Frecventa cu care sefa Sectiei Oncologie din Suceava primea plicuri cu bani si cadouri de la pacienti a fost criticata de judecatori.

Apararea medicului

Avocatii doctoritei au sustinut in fata instantei ca gesturile pacientilor erau forme de recunostinta si ca medicul nu ii refuza pentru a nu le spulbera speranta la viata bolnavilor.

,,Avem de-a face cu o sectie grea, respectiv cu cea de Oncologie. Or, a-i refuza unui astfel de pacient un gest de recunostinta ar fi ca si cum i-ai fi semnat decizia la moarte. Acestea au fost considerentele pentru care doamna doctor a avut o clementa pentru aceste suveniruri primite din partea pacientilor", a afirmat in fata judecatorilor unul dintre cei doi avocati ai medicului.

Judecatorul a reactionat si a sanctionat apararea, explicand de ce este gresit ca un medic sa primeasca atentii de la pacienti, chiar daca nu conditioneaza actul medical: ,,Nu pot fi primite sustinerile apararii precum ca ar fi adoptat un comportament de acceptare tacita pentru a nu panica respectivele persoane, inculpata raportat la profesia sa, avea obligatia de a acorda asistenta medicala si asigurari pacientilor strict cu respectarea cadrului profesional".

In fata instantei, Anca Ababneh Dumitrovici a declarat ca niciodata conduita sa medicala nu a fost influentata de atentiile primite de la pacienti.

,,Este mai degraba vorba de o problema de moralitate si de faptul ca in conformitate cu drepturile pacientului si relatia medicului cu el nu ar fi trebuit sa le accepte. Sub acest imperiu se incadreaza situatia pe care o regreta sincer, intrucat a generat o polemica si o discutie aprinsa pe care nu am urmarit sa o generez", a declarat judecatorilor Anca Ababneh Dumitrovici.

Comments