Document CNSAS: ,,Mugur Isarescu a fost folosit in calitate de persoana de sprijin/sursa inca din 1979"

Document CNSAS: ,,Mugur Isarescu a fost folosit in calitate de persoana de sprijin/sursa inca din 19...

Solicitarea CNSAS a fost inregistrata la Curtea de Apel Bucuresti pe 16 iunie. In cererea de chemare in judecata, se arata urmatoarele:

"Invederam Onoratei Instante ca din analiza dosarelor rezulta ca domnul (Mugur Isarescu- n.red.) a colaborat cu organele de Securitate, furnizandu-le informatii sub nume conspirativ. La stabilirea identitatii dintre sursa si domnul (Mugur Isarescu- n.red.) au fost avute in vedere mai multe documente, pe care le atasam in copie certificate, potrivit legii, respective: dosarul nr. (cota CNSAS) - dosar obiectiv, dosar nr. (cota CNSAS) - dosar obiectiv. Astfel, in cuprinsul tabelului privind reteaua informativa datat 3.05.1989 se gaseste consemnarea (...) cu numele conspirativ (...); data obtinerii aprobarii de partid... 16.03.1986. Facem precizarea ca, desi este mentionata obtinerea aprobarii de partid la data de 16.03.1986, celelalte documente din dosar atesta faptul ca domnul (Mugur Isarescu- n.red.) a fost folosit in calitate de persoana de sprijin / sursa inca din 1979. Prin urmare, se poate deduce ca abia la data mentionata s-a obtinut aprobarea organelor de partid in perioada 1982 - 1986 fiind folosit de organele de Securitate fara aprobarea PCR".

Din documentele prezentate de CNAS, reiese ca Guvernatorul BNR ar fi furnizat informatii care denuntat activitatile regimului comunist si nivelul scazut de trai din acea perioada:

"Asa cum rezulta din nota de constatare nr. (...), dl. (Mugur Isarescu, n.r.) a activat ca informator, cu numele conspirativ (...), in perioada 1979-1989, fiind recrutat de catre (...), avand in vedere calitatea domniei sale de cercetator (...). Pe parcursul colaborarii cu Securitatea, acesta a furnizat informatii prin care se denuntau activitati potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din Romania sub regimul comunist in comparatie cu alte tari - notele din 16.12.1987 (...) si 05.03.1985 (...). Analizand informatiile furnizate de catre parat, apreciem ca acestea vizeaza ingradirea dreptului la viata privata (art. 17 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice si art. 12 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului) si a dreptului la libertatea cuvantului (art. 28 din Constitutia Romaniei din 1965, art. 19 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice si art. 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului)."

Citeste si primele declaratii ale Guvernatorului BNR dupa ce a fost acuzat ca a colaborat cu Securitatea.

Comments