Documentul intern care expune razboiul hibrid al Rusiei impotriva Occidentului. Scopul lui Vladimir...


Un document intern prezentat angajatilor din Ministerul rus de Externe la cateva zile de la promulgarea ultimului concept de politica externa al Moscovei si obtinut de Washington Post (WaPo) releva directiile razboiului hibrid al Rusiei impotriva Occidentului.


Planurile Ministerului rus de Externe


Ministerul rus de Externe a elaborat planuri vizand fragilizarea adversarilor occidentali si folosirea razboiului din Ucraina pentru a crea o ordine globala ,,eliberata" de ceea ce considera a fi dominatia americana, comenteaza Catherine Belton intr-o analiza publicata in WaPo.


Intr-o anexa clasificata la ,,Conceptul de politica externa al Federatiei Ruse", MAE de la Moscova solicita o ,,campanie ofensiva de informare" si alte masuri care acopera ,,sferele politico-militare, economice, comerciale si psiho-informationale" impotriva unei ,,coalitii de tari neprietenoase" conduse de SUA.


,,Trebuie sa continuam sa ne ajustam abordarea relatiilor cu statele neprietenoase. Este important sa cream un mecanism pentru gasirea punctelor vulnerabile ale politicilor lor externe si interne, cu scopul de a dezvolta pasi practici pentru a slabi oponentii Rusiei", se arata in acest document intern care a fost furnizat publicatiei& americane de un serviciu european de informatii.


Acest document confirma in mod oficial razboiul hibrid purtat de Moscova impotriva Occidentului, noteaza WaPo. O concluzie similara este formulata de publicatia rusa The Moscow Times.


Diplomatii rusi, insarcinati cu o ,,operatiune speciala globala"


Conform The Moscow Times, diplomatii sunt vazuti ca o alta componenta a armatei ruse in razboiul impotriva Occidentului. In aceasta ordine de idei, MAE de la Moscova cere canalizarea ,,resurselor" sale de ,,personal, financiare si organizatorice" in asa fel incat sa obtina succes in ,,aceasta operatiune speciala globala".


Rusia mizeaza pe campanii de propaganda pro-izolationism si pro-extremism pentru a submina mai ales sprijinul primit de Ucraina din partea Occidentului si pentru a perturba politicile interne din SUA si tarile europene. De asemenea, cauta sa se apropie de tari autoritare precum China, Coreea de Nord si Iran pentru a schimba actualul echilibru de putere pe plan mondial, subliniaza WaPo.


Documentul intern obtinut de ziarul american dateaza din 11 aprilie 2023, fiind distribuit angajatilor din MAE de la Moscova la 11 zile de la promulgarea ,,Conceptului de politica externa al Federatiei Ruse". Daca documentul public este redactat intr-un limbaj diplomatic bland care pledeaza pentru ,,democratizare in relatiile internationale" si ,,egalitate suverana", documentul intern acuza SUA ca se afla in fruntea unei coalitii de ,,tari neprietenoase" care vizeaza slabirea Rusiei, ,,o amenintare pentru hegemonia Vestului pe plan global".


Documentul intern mai spune ca rezultatul razboiului purtat de Rusia impotriva Ucrainei va ,,determina intr-o mare masura conturul viitoarei ordini mondiale", ceea ce este un indiciu clar ca Moscova vede rezultatul invaziei sale ca legat inextricabil de capacitatea sa - si de cea a altor natiuni autoritare - de a-si impune vointa la nivel global, observa WaPo.


Contactat de ziarul american pentru a-si expune punctul de vedere, Ministerul rus de Externe a trimis un comunicat in care se abtine sa comenteze ,,existenta sau inexistenta unor documente interne" sau etapele de lucru la ele.


Potrivit unui academician de la Moscova cu legaturi stranse in diplomatia rusa, veto-ul exercitat de Rusia pentru a opri monitorizarea sanctiunilor aplicate de ONU impotriva programului nuclear nord-coreean reprezinta un semnal clar ca pasii prevazuti in anexa secreta sunt implementati deja.


,,Rusia poate provoca dificultati pentru SUA in multe regiuni ale lumii. Vorbim despre Orientul Mijlociu, nord-estul Asiei, continentul african si chiar America Latina", explica acest academician care s-a exprimat sub protectia anonimatului intr-o chestiune foarte sensibila.


Un expert politic al Kremlinului crede ca Rusia are succese deja


Elaborarea noului concept de politica externa si a anexei secrete a avut loc in urma unui apel al Kremlinului catre academicienii rusi sa faca sugestii in acest sens. O propunere inaintata MAE de la Moscova in februarie 2023 de catre vicedirectorul Institutului pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI), care mentine legaturi stranse cu serviciile secrete rusesti, arata si mai clar directiile Kremlinului pe plan extern.


Academicianul Vladimir Jarihin propune ca Rusia ,,sa continue sa faciliteze venirea la putere a fortelor izolationiste de dreapta in America, sa contribuie la destabilizarea tarilor din America Latina si la ascensiunea la putere (in aceasta zona a lumii - n.r.) a fortelor extremiste de stanga sau de dreapta", precum si sa se implice in asa-numita ,,restabilire a suveranitatii tarilor europene prin sustinerea partidelor nemultumite de presiunea economica din partea SUA".


Alte propuneri sunt ca Moscova sa alimenteze conflictul dintre SUA si China pe tema Taiwanului si ,,sa tina ocupata SUA" prin ,,escaladarea situatiei din Orientul Mijlociu in jurul Israelului, Iranului si Siriei". Vladimir Jarihin a refuzat sa comenteze propunerile sale.


Oficialii occidentali au avertizat in mod repetat ca Rusia si-a intensificat in ultimii doi ani campaniile de propaganda si manipulare pe tema Ucrainei in scopul de a submina sustinerea acestei tari. Aceste campanii sunt duse si in zone indepartate, cum ar fi Sudul Global.


,,Cred SUA erau convinse ca restul lumii - din nord si din sud - le vor sprijini in conflictul cu Rusia, dar s-a dovedit ca acest lucru nu este adevarat", sustine Jarihin. ,,Acest aspect demonstreaza ca lumea unipolara a disparut, iar SUA nu vor sa se impace cu asta", adauga el.


Avertismentul lui Mihail Hodorkovski


Mihail Hodorkovski, un fost oligarh intemnitat acum mai bine de 20 de ani din cauza unui conflict cu presedintele rus Vladimir Putin, spune ca nu este surprinzator ca Rusia incearca sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a submina SUA. ,,Pentru Putin, este absolut firesc ca el sa incerce sa provoace cat mai multe probleme posibile pentru SUA. Scopul sau este de a scoate SUA din joc si apoi de a distruge NATO", precizeaza el.


Hodorkovski ii indeamna pe congresmenii americani sa aprobe ajutorul militar propus de presedintele Joe Biden pentru Ucraina, deoarece amanarea acestui act nu face decat sa inlesneasca atacurile Moscovei impotriva Washingtonului.


,,Americanii considera ca, din moment ce nu participa direct la razboiul (din Ucraina - n.r.), atunci nu sufera pierderi. Este o greseala totala", afirma fostul oligarh rus. Daca Ucraina va pierde, ,,multi vor inceta sa se mai teama sa conteste SUA", iar costurile vor creste, a avertizat Mihail Hodorkovski.


Comments