Mihai Chirica a fost trimis in judecata pentru constituire de grup infractional organizat. Alti 19 d...


Primarul Iasiului, Mihai Chirica, a fost trimis in judecata de catre procurorii DIICOT, in dimineata zilei de vineri, 19 aprilie, pentru mai multe acuzatii, inclusiv cea de constituire a unui grup infractional organizat. Anchetatorii au finalizat rechizitoriul in ,,dosarul Veranda", ancheta in care edilul a fost pus si sub control judiciar in 2022, in timpul cercetarilor.


UPDATE ora 16.35: Mihai Chirica a reactionat dupa trimiterea in judecata, acuzand o conspiratie care ar fi menita sa-l prejudicieze electoral: ,,Din perspectiva mea este iarasi o joaca politica prin care, daca va amintiti, am trecut si in anul 2020. Sunt argumentele cu care o parte a clasei politice considera ca pot castiga alegerile in conditiile in care acest dosar <>, o supraetajare pe un supermarket, a aparut in decembrie 2020 si acum suntem cu o luna inainte de alegeri. E clar ca se joaca undeva necinstit, ca se utilizeaza oameni din sistemul juridic pentru a crea avantaje politice pentru adversarii pe care-i am".


Stirea initiala:


Chirica este vizat astfel de a treia trimitere in judecata, cea din urma avand loc cu doua luni inainte de alegerile locale, in cadrul carora va candida din partea PNL pentru un nou mandat de primar al Iasiului.


Procesul in cazul lui Mihai Chirica vizeaza alte 19 persoane, majoritatea angajati la Primaria Iasi, dar si la firme care activeaza in domeniul imobiliar. Lista completa a inculpatilor este afisata pe portalul instantelor de judecata.&


Cei 20 sunt acuzati de fraude in urbanism, dupa ce au permis in 2019 supraetajarea Halei Centrale, centru comercial din centrul Iasiului, in conditiile in care, cu trei ani mai devreme, tot primaria respinsese o astfel de solicitare.


,,S-a extins cazul din 2020. Bineinteles, tot pe probleme de urbanism, acelasi blestem care urmareste de multa vreme situatia din Iasi. Mi s-a adus calitatea de suspect si apoi cea de inculpat in acest dosar si va trebui sa interactionez mai putin cu Directia de Urbanism", a declarat Mihai Chirica, in decembrie 2022, la iesirea din sediul DIICOT, dupa aproape 4 ore de audieri.


Prejudiciu de 12 milioane de euro


Intre acuzatiile aduse angajatilor din Primaria Iasi se numara, conform presei locale, constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta, uzurparea functiei, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani.


Cercetarile asupra functionarilor din Primarie au fost extinse de catre procurori dupa o serie descinderi facute in 2019 la sediul firmei M. Chim SRL, societate care a beneficiat de aprobarea extinderii constructiei din partea autoritatilor locale. Procurorii acuza un prejudiciu de 12 milioane de euro la bugetul de stat.


Mihai Chirica a mai fost trimis in judecata in doua alte dosare. De unul dintre ele, denumit in presa ,,dosarul Skoda", in care era acuzat de abuz in serviciu, a scapat, dupa ce judecatorii au constatat ca se aplica prescriptia raspunderii penale, conform deciziei Curtii Constitutionale din 2022.


DNA Iasi a facut primele audieri in dosarul Skoda in 2015, fiind stabilit un prejudiciu de peste 500.000 de lei. Mihai Chirica, la momentul respectiv viceprimar, era acuzat alaturi de fostul primar Gheorghe Nichita si alti trei functionari publici ca au eludat legea pentru a achizitiona patru autoturisme marca Skoda. Fapta s-a petrecut in 2013, cand era in vigoare o lege din 2009 data de Guvernul Boc: autoritatile publice nu aveau voie sa cumpere in leasing autoturisme noi.


Bloc cu noua niveluri in loc de trei


Al treilea dosar in care este trimis in judecata actualul primar al Iasiului, care va candida la un nou mandat peste doua luni din partea PNL, vizeaza tot o speta imobiliara. Alaturi de trei alti angajati din primarie, a fost trimis in judecata in 2022 in dosarul ,,Flux", dupa ce ar fi aprobat construirea unui bloc de 9 etaje pe un spatiu unde a fost initial aprobata o constructie de doar doua niveluri.


Mihai Chirica e judecat in stare de libertate pentru infractiunile de complicitate la fals intelectual si complicitate la abuz in serviciu. In acuzatiile formulate de procurori sunt mentionate ,,foloase necuvenite obtinute pentru sine sau altul". Procurorii au intrat pe fir dupa ce au fost sesizati de o sursa din interior, descoperind mai multe acte care nu au putut fi justificate.


,,Intabularea imobilului in cartea funciara s-ar fi efectuat in baza certificatului de atestare a edificarii/extinderii constructiei, datat 10.10.2018, emis de municipiul Iasi. Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat in cauza ar fi rezultat existenta, pe parcursul derularii procedurilor de atestare a constructiei, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al continutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele avand acelasi numar de inregistrare si aceeasi data", au precizat acestia.


Foto: gds.ro


Comments