Dosarul "Cocaina de la Marea Neagra", la final. Afaceristul brazilian, retinut!

Dosarul "Cocaina de la Marea Neagra", la final. Afaceristul brazilian, retinut!

Dosarul "Cocaina de la Marea Neagra", la final. Afaceristul brazilian, retinut!

Totul s-a intamplat la finalul lunii martie a anului trecut, dupa ce, se pare ca din cauza unei furtuni puternice, ambarcatiunea in care se aflau drogurile s-a rasturnat in largul Marii Negre.

Judecatorii au reusit sa dea de urma capului acestei retele. Este vorba despre un om de afaceri de origine libaneza, care are resedinta in Brazilia. In acest dosar mai sunt inculpate si alte persoane, cetateni romani, sarbi, spanioli si ucrainieni.

Drogurile proveneau din America de Sud si urmau sa ajunga in Vestul Europei, dupa ce tranzitau, printre altele, si Turcia si Romania.

Drogurile descoperite din Marea Neagra ar fi intrat in Romania fix in momentul in care sistemul SCOMAR, sistemul electronic de supraveghere video si radar a frontierelor de la Marea Neagra, nu functiona pe toata intinderea litoralului.

Prin rechizitoriul din data de 13.07.2020, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor N.E.N.J., D.D.A., L.P.R.P., M.I., S.I.A., P.A., M.G., S.N.J.A., A.C., P.S.A., S.P., K.R., C.H.A.J., S.B.A., BOBIRNEA COSTINEL TUDOREL si POPAENE CONSTANTIN CATALIN pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat in scopul savarsirii de infractiuni grave, trafic international de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, dare de mita, luare de mita si fals in declaratii in forma continuata.

Prin actul de sesizare s-a retinut faptul ca in cadrul operatiunii cu nume de cod atribuit ,,GRIMM BROTHERS" a fost investigata o grupare infractionala organizata implicata in transportul de droguri de mare risc pe cale maritima, pana in apele teritoriale romanesti, respectiv Marea Neagra- Delta Dunarii cu destinatie finala tari din Balcanii de Vest, dar si tari din Europa de Vest, Olanda, Belgia si Spania. Operatiunii i-a fost atribuit acest nume de cod intrucat in absenta unor sesizari anterioare, organele judiciare au reconstituit si probat traseul infractional post factum, exclusiv pe baza datelor, indiciilor si urmelor adunate in urma activitatilor judiciare desfasurate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata impreuna cu lucratorii de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate-Serviciul Antidrog, Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si adatelor furnizate de Drug Enforcement Administration (D.E.A.), Europol, Interpol, precum si de celelalte institutii de law enforcement cu care s-a cooperat in baza dispozitiilor Legii 302/2004, privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, sea arata in comunicatul DIICOT.

" Astfel, in perioada ianuarie 2019-martie 2019, inculpatii s-au constituit intr-un grup infractional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativa de cocaina din America de Sud - Brazilia, Portul Belem, furnizata de inculpatul N.E.N.J. zis ,,SHEIK-UL" (cetatean libanez cu resedinta in Brazilia), iar ulterior de a extrage aceasta cantitate de cocaina din apele teritoriale romanesti ale Marii Negre si de a o preda persoanelor din cadrul gruparii infractionale responsabile cu transportulacesteia spre tari din Europa de Vest si Balcanii de Vest, in vederea plasarii pe pietele din Europa.

Din cercetarile efectuate, au rezultat urmatoarele: inculpatul N.E.N.J. conducea in anul 2019, in Brazilia, o organizatie criminala specializata in colectarea unor cantitati mari de droguri din tarile producatoare din America de Sud (Bolivia, Columbia, Peru) si in distribuirea acestora catre cumparatori en gros din state predominant europene. La inceputul anului 2019, membri ai Balkan Cartel l-au contactat pe inculpatul N.E.N.J., prin intermediul unor cetateni sarbi care activau inorganizatia condusa de acesta, pentru a cumpara si transporta catre Europa (cu punct de intrare prin Romania), cantitatea de 3 tone cocaina cu o concentratie deosebit de ridicata", se mai arata in rechizitoriu.

Comments