Dosarul Revolutiei, o noua schimbare in 33 de ani: De ce va fi Ion Iliescu in fata altui judecator -...

O noua schimbare in traseul de 33 de ani al Dosarului Revolutiei in justitia din Romania. A fost schimbat judecatorul care a decis inceperea judecatii.

Magistratul era delegat de la Tribunalul Municipiului Bucuresti la Curtea de Apel Bucuresti in momentul in care judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis trimiterea dosarului Revolutiei la CAB. La acel moment, judecatorii de la Curtea Suprema decideau ca dosarul nu ar fi de competenta lor, pentu ca Ion Iliescu nu era presedinte la momentul la care ar fi comis faptele de care este acuzat in acest dosar.

Intre timp, dupa unda verde pentu inceperea judecatii in Dosaru lRevolutiei, judecatorul de la CAB s-a reintors la TMB pentru ca CSM nu i-a aprobat transferul, ceea ce inseamna ca acesta nu va putea judeca acest dosar.

Decizia CSM vine in contextul in care au aparut recent informatii ca judecatorul respectiv ar fi lucrat in trecut ca ofiter de informatii in Directia Generala de Protectie Interna a Ministerului Afacerilor Interne - DGPI.

Curtea de Apel Bucuresti a decis inceperea judecarii in Dosarul Revolutiei pe 25 octombrie 2023, in care sunt vizati fostul presedinte Ion Iliescu (93 de ani), fostul vicepremimer Gelu Voican Voiculescu (82 de ani) si fostul sef al Aviatiei Militare Iosif Rus (87 de ani), acuzati de "savarsirea infractiunilor contra umanitatii".

,,Respinge cererile si exceptiile invocate de catre inculpatul Iliescu Ion, inculpatul gl.(rtr.) Rus Iosif, Asociatia 21 Decembrie 1989, Aparator ales, avocat Briciu Vasile pentru partile civile reprezentate, Aparator ales, avocat Sarbu Alina Cristina, pentru partea civila Boiesan Radu succesor al persoanei vatamate Boiesan Petru Mircea, Aparatori alesi, avocati Popescu Traian si Ghioca Gheorghe, pentru partile civile/vatamate Vinersar Mihai Sebastian, Vinersar Elena Georgeta si Vinersar Silviu Alexandru, Avocat Sarbu Alina Cristina, aparatorul desemnat din oficiu, pentru partile civile/persoane vatamate asistate si partile civile/persoane vatamate Vlase Elena si Vlase Hortensia, ca neintemeiate", potrivit deciziei pronuntate de magistratii Curtii de Apel Bucuresti.

Avocatii acestuia criticau ,,insistenta deosebita a procurorilor militari in rechizitoriu asupra sintagmei psihoza securist-terorista". Mai exact, aparatorii fostului presedinte al Romaniei arata ca nu vad legatura dintre discursurile lui Ion Iliescu din decembrie 1989, in care acesta se referea la grupurile de teroristi, si haosul creat dupa fuga lui Nicolae Ceausescu.

Iliescu a adus mai multe argumente, prin intermediul avocatilor sai, pe baza carora cerea ca acest dosar sa fie retrimis catre Parchetul care a instrumentat tot ceea ce s-a intamplat la Revolutie. Printre argumentele mentionate se numara o presupusa lipsa a dovedirii legaturii de cauzalitate intre ,,actiunile inculpatului (Ion Ilescu, n.r.) si evenimentele petrecute pe teritoriul Romaniei in anul 1989, in luna decembrie".

Fostul presedinte al Romaniei a mai precizat in cererile facute catre instanta ca rechizitoriul actual nu ar fi decat o reformulare a celui vechi, care a fost intors in trecut de catre magistratii Inaltei Curti de Casatie Justitie (ICCJ) inapoi catre Parchet.

Pe 3 august 2022, Parchetul de pe langa ICCJ a decis pe 3 august 2022 sa retrimita in justitie Dosarul Revolutiei, in care cei trei erau acuzati de crime impotriva umanitatii, infractiuni care nu se prescriu. Iar in 2021, Curtea Suprema a decis sa intoarca dosarul Revolutiei la Parchetul Militar, dupa ce constatase mai multe probleme in rechizitoriu.

Comments