Dr. Victor Babes - membru de onoare al SSM din Bucuresti si Cluj

Dr. Victor Babes - membru de onoare al SSM din Bucuresti si Cluj

Dr. Victor Babes - membru de onoare al SSM din Bucuresti si Cluj

Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti a fost infiintata in 1875, la sase ani dupa intemeierea Facultatii de Medicina din Bucuresti, din initiativa lui Nicolae Manolescu (ulterior ilustru profesor de oftalmologie) si a altor noua membrii fondatori.

In 1896, Societatea a primit statutul de persoana juridica, printr-o lege votata de Parlamentul Romaniei si promulgata de Regele Carol I, ca semn de apreciere a activitatii desfasurate. Dupa inceperea celui de-al doilea razboi Mondial, activitatea Societatii a fost suspendata.

Societatea Studentilor in Medicina din Cluj, infiintata la scurt timp – dupa ce Universitatea din Cluj a fost transformata in Universitate romaneasca, cu patru facultati: Drept, Medicina, Litere si Filosofie – in anul 1919. A fiintat pana in anul 1948 cand ,,Universitatea Ferdinand I" si-a schimbat denumirea in ,,Universitatea Victor Babes". In anul 1924, este adoptata legea prin care Universitatea clujeana este recunoscuta oficial si ea, dupa modelul celei din Bucuresti, ca persoana juridica de drept public.

Cele doua societati studentesti au aparut din necesitatea si dorinta studentilor de a se ajuta reciproc, de a se manifesta intr-un cadru stiintific organizat, din dorinta de documentare stiintifica cat mai aprofundata in conditiile in care literatura medicala romaneasca era la inceputurile sale, bibliotecile facultatilor nefiind dotate cu lucrari medicale de specialitate.

Potrivit Statutelor celor doua societati, acestea se compuneau din membrii activi, corespondenti si onorifici, fiind admisi si studenti ai facultatilor de farmacie, medicina veterinara si de stiinte. Uniti de pasiunea pentru medicina, studentii au strans fonduri pentru achizitionarea de carti de specialitate si de reviste medicale, pentru organizarea de conferinte si comunicari stiintifice, fiind totodata implicati in problemele de sanatate publica existente in Romania. De mentionat este faptul ca Societatea Studentilor in medicina din Bucuresti editeaza, in ianuarie 1881, primul numar al revistei de comunicari stiintifice ,,Spitalul", cu aparitie lunara, aceasta fiind prima revista stiintifica editata in Romania.

Doctorul Victor Babes, considerat o personalitate in lumea medicala europeana prin faima creata la Paris dupa aparitia la Paris a Tratatului de Bacteriologie in anul 1885 si prin activitatea sa ca profesor universitar la Facultatea de Medicina din Budapesta (1874-1886), se stabileste in Romania la invitatia guvernului roman in 1887, fiind numit profesor de anatomie patologica si bacteriologie la Universitatea de Medicina din Bucuresti. A sustinut timp de patru decenii cursuri de patologie experimentala si bacteriologica si lucrari de laborator in amfiteatrele facultatii, precum si la Institutul de bacteriologie care-i purta numele (din 1925).

Dupa Marea Unire din 1918 este invitat sa participle la organizarea Facultatii de Medicina din Cluj, care se va infiinta un an mai tarziu. In urma refuzului acceptarii postului de decan al acestei facultati este insarcinat sa organizeze catedra de anatomie patologica si de bacteriologie si un institut de cercetari medicale.

Prin instructia data studentilor, doctoranzilor si medicilor veniti din toata tara pentru a-i audia cursurile, profesorul Victor Babes a format un mediu stiintific profund si competent, datorat autoritatii sale stiintifice indiscutabile. Foarte apreciat de studenti pentru activitatea sa stiintifica si didactica va fi numit membru onorific al Societatii Studentilor in Medicina din Bucuresti in anul 1889 si membru de onoare al Societatii Studentilor in Medicina din Cluj in anul 1924.

&

Articol scris de D.S. Simona, muzeograf Muzeul Victor Babes, sectia Antropologie Urbana, MMB

Surse & foto: colectia Muzeului Victor Babes

&

&

&

The post Dr. Victor Babes - membru de onoare al SSM din Bucuresti si Cluj appeared first on Cotidianul RO.

Comments