Dupa ce a acuzat institutii ale statului de implicare in traficul de minori, o fundatie sustine ca ministrul muncii i-a facut o vizita de "intimidare"

Dupa ce a acuzat institutii ale statului de

Dupa ce a acuzat institutii ale statului de implicare in traficul de minori, o fundatie sustine ca m...


Iana Matei, presedintele ONG-ului Reaching Out Romania, il acuza pe ministrul muncii ca le-a interogat pe tinerele victime ale traficului de persoane, sugerand ca ar fi trimise sa se prostitueze. "Doamna Iana va duce la alte adrese si va lasa acolo peste noapte?", ar fi intrebat ministrul. Articolul prezinta versiunea ONG-ului pentru ca ministrul muncii nu a raspuns rugamintii de a-si exprima pozitia.


"Sunt niste copii cu multiple traume, au nevoie de atentie si doamna ministru le-a dat cea mai gresita forma de atentie", sustine presedintele ONG-ului."Am impresia ca e o intimidare. Asa simt eu", adauga Iana Matei.

Luni, site-ul inPolitics a relatat despre vizita inopinata a Violetei Alexandru la un adapost pentru victimele minore ale traficului de persoane, apartinand fundatiei Reaching Out Romania.


ONG-ul se numara printre cele care au atras atentia ca directiile de asistenta sociala si protectia copilului (DGASPC) sunt cele care furnizeaza "marfa" retelelor de prostitutie.


In 2007, ONG-ul a primit premiul "Hero of the year" de la Departamentul de Stat al SUA, Washington DC.


Iana Matei

"In ultima vreme, cu cat mai des iesim in spatiul public sa atentionam ca retelele de trafic de minori din Romania sunt sustinute chiar de angajati ai statului roman din DGASPC-uri, Politie etc. si politicieni, cu atat mai des suntem vizitati de institutiile de control", a precizat Iana Matei intr-un comunicat de presa.


Libertatea a invitat-o pe Iana Matei sa explice acuzele la adresa ministrului.


"Eu preluam o minora insarcinata si batuta"

Iana Matei a povestit ca in ziua de 23 iulie, ministrul muncii a facut o vizita neanuntata la centrul Asociatiei Reaching Out, dintr-o comuna din judetul Arges.


Presedintele organizatiei nu se afla in centru atunci. "Pentru ca eu preluam o minora insarcinata si batuta. Ministrul nu mi-a raspuns la telefon", a precizat Iana Matei pentru Libertatea.


Ministrul muncii a "audiat" minorele

Presedintele ONG-ului a desemnat un voluntar pentru a oferi informatii vizitatorilor, dar pana la venirea acestuia, ministrul muncii si insotitoarea sa "au audiat fetele in incaperi separate", mentioneaza Iana Matei.


"Dupa vizita, fetele au fost suparate ca au fost intrebate daca dna Iana le duce la diverse adrese, unde le lasa peste noapte, considerand ca astfel au fost tratate din nou ca si prostituate.


Acesti copii sunt intr-un proces de recuperare ce are la baza si cresterea stimei de sine, or, acreditarea ideii ca ar continua activitatea de prostitutie este echivalenta cu ideea ca nu pot fi altceva decat niste prostituate", se mai precizeaza in comunicat.


Iana Matei ne-a declarat ca Violeta Alexandru si insotitoarea ei "au discutat in sufragerie cu toate fetele cand au pus aceste intrebari. Ulterior le-au separat si o doamna vorbea, de fapt, o inregistra, se vede clar cum tine telefonul pe inregistrare, in timp ce una dintre beneficiare vorbeste, beneficiara care are probleme psihice".


Sunt niste copii cu multiple traume, au nevoie de atentie si doamna Alexandru le-a dat cea mai gresita forma de atentie.

Iana Matei:
De ce a venit in vizita ministrul muncii?

Libertatea a incercat sa ia legatura cu Violeta Alexandru pentru a obtine un punct de vedere, dar aceasta nu a putut fi contactata. Nici prim-ministrul Ludovic Orban nu a raspuns apelurilor ziarului.&


Violeta Alexandru. Foto Hepta

"Vizita nu a fost anuntata, desi doar Inspectia Sociala are voie sa vina la orice ora din zi sau din noapte in control. Daca dorea un astfel de control inopinat, doamna ministru nu trebuia sa se deplaseze de la Bucuresti personal, ci avea parghii institutionale sa afle informatii despre noi", mentioneaza presedintele ONG-ului.


"La plecare, cand i-am solicitat acel raport de vizita, doamna ministru a spus ca nu ne da un raport de vizita pentru ca dansa nu a venit intr-o vizita oficiala, a trecut pe la noi sa ne vada, sa ne ajute. Sa ne ajute, spunea dansa, sa ne completam standardele (pentru relicentiere, n.r.)", spune Iana Matei.


Presedintele ONG-ului& insa precizeaza ca e o scuza falsa, pentru ca deja trimisese autoritatilor toate documentele necesare relicentierii.&


Conflictul cu DGASPC

Iana Matei a povestit ca din toamna trecuta e intr-un razboi cu DGASPC Arges. "Toata nebunia a inceput cand un reprezentant DGASPC& a venit sa imi ia o copila cu copil", spune presedintele Reaching Out Romania.


DGASPC a considerat ca o minora traficata, care avea un copil, ar trebui sa stea intr-un centru pentru mame si copii al DGASPC, nu in centrul pentru victimele traficului de persoane condus de Iana Matei.


"Am incercat sa purtam o discutie principiala. I-am explicat doamnei de la DGASPC ca fata este in primul rand victima traficului. Este dreptul ei sa isi creasca copilul, nu a fost decazuta si tot dreptul ei este sa isi creasca copilul intr-un mediu sigur, pentru ca noi avem acest contract cu paza si protectie, le ducem la tribunal insotite, le protejam. Nu am avut cu cine sa ma inteleg. A luat-o si a dus-o la un asistent maternal", povesteste Iana Matei.


Potrivit ONG-ului, consecinta a fost aceea ca fata a plecat la DGASPC si viata i s-a schimbat in rau.


"De la asistentul maternal a fugit, si-a lasat copilul in urma, au gasit-o, au mutat-o inapoi intr-un centru mama si copil, de unde a fugit si, la fel, si-a lasat copilul in urma. Ea e inapoi pe strada", adauga aceasta.


"Le trateaza pe fetele astea ca pe niste prostituate"

"Atunci am organizat o intalnire cu DGASPC, unde am spus ce este specific victimei traficului. Multi dintre managerii de caz au inteles, pentru ca discuta cu noi, insa unii nu vor sa inteleaga, le trateaza pe fetele astea ca pe niste prostituate, pun intrebari din astea: dar ce credeai, ca iti face ala palate de aur? Nu asa se vorbeste cu un copil cu trauma. Si am spus ca vom merge in instanta, sa stabileasca instanta in contencios cine ce face in situatia data", explica Iana Matei.


Scenariul acesta s-a repetat apoi cu mai multi copii din centrul Reaching Out Romania. Toti au ajuns inapoi pe strada, spune Iana Matei.


Comments