Dupa ce Libertatea i-a cerut explicatii despre subraportatea infectiilor nosocomiale, Klaus Iohannis a prezentat un dosar din care a refuzat sa dea date

Dupa ce Libertatea i-a cerut explicatii

Dupa ce Libertatea i-a cerut explicatii despre subraportatea infectiilor nosocomiale, Klaus Iohannis...


Klaus Iohannis a evitat azi intrebarile corespondentului Libertatea la Cotroceni, Alina Manolache, care a cerut explicatii despre subraportarea infectiilor nosocomiale in cazul pacientilor COVID. La conferinta de acum doua zile presedintele spusese ca va cere o evaluare.


,,Asta am obtinut si va pot lasa materialul sa-l studiati. Este un material amplu despre felul in care se raporteaza infectiile nosocomiale. Mi se pare o tema de o gravitate absoluta si voi insista sa fie tratata ca atare", a raspuns presedintele, cand a fost intrebat de ce abia acum se face o evaluarea a raportarilor facute de spitale, la 5 ani de la Colectiv si dupa 9 luni de pandemie.


Reporterul Libertatea i-a cerut date din dosar, dar presedintele a refuzat sad ea detalii, precizand ca documentul va putea fi studiat dupa conferinta.


Intrebarea pusa presedintelui de corespondentul Libertatea, Alina Manolache:


,,Dupa ce Libertatea a dezvaluit ca, potrivit MS, Dsp-urile au raportat zero infectii nosocomiale asociate bolnavilor covid spitalizati, astazi ministrul sanatatii a anuntat ca incepe o evaluare in spitale in privinta acestei probleme.


Au trecut cinci ani de la Colectiv, cand intreaga Romanie a inteles ca lipsa cronica de raportare a infectiilor nosocomiale nu poate face altceva decat sa ia o sansa la viata celor care sunt spitalizati si au trecut noua luni de la inceputula cestei pandemii".


Raspunsul presedintelui Klaus Iohannis:


Colegul dumneavoastra a intrebat ceva concret saptamana trecuta. Asta am obtinut si va pot lasa materialul sa-l studiati. Este un material amplu despre felul in care se raporteaza infectiile nosocomiale. Mi se pare o tema de o gravitate absoluta si voi insista sa fie tratata ca atare.


De altfel, cu cateva ore inainte de conferinta de presa de la Cotroceni, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat ca se face o evaluare a tuturor spitalelor pentru a se afla daca au existat infectii nosocomiale la pacientii Covid-19.


Asta dupa ce Libertatea a dezvaluit, luni, ca DSP-urile nu au raportat nici un caz de infectie asociata asistentei medicale la pacienti cu coronavirus, de la inceputul pandemiei si pana in prezent, asa cum se arata intr-un raspuns al ministerului condus de Tataru.


La conferinta de presa de acum doua zile, corespondentul ziarul i-a expus presedintelui aceasta situatie si l-a intrebat de ce sustine un guvern ce ascunde infectiile nosocomiale de la decesele COVID-19 mai rau decat o facea Guvernul Ponta, dupa tragedia de la Colectiv.


,,Voi cere o informare la Ministerul Sanatatii si apoi vedem de ce s-a raportat zero. Mi se pare cel putin ciudat, in conditiile in care s-au luat masuri de imbunatatire a situatiei. Voi cere o explicatie pentru asta", a raspuns, in urma cu doua zile, Klaus Iohannis.


Comments