E nevoie de politici publice. Cati pacienti cu diabet sunt in Romania?

E nevoie de politici publice. Cati pacienti cu diabet sunt in Romania?

In Romania exista 1,5 milioane de pacienti care au diabet, iar pentru scaderea acestui numar este nevoie de politici publice de preventie in domeniul alimentatiei, inclusiv prin organizarea de cursuri de informare in scoli, a declarat marti ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, in cadrul unei conferinte organizate in contextul Zilei Mondiale a Diabetului.

Astazi este o zi care marcheaza preocuparea publica legata de una dintre cele trei patologii majore din domeniul bolilor netransmisibile care afecteaza sanatatea oamenilor. Diabetul, alaturi de bolile oncologice si de bolile cardio si cerebrovasculare, reprezinta majoritatea cazurilor de boala cronica si majoritatea cazurilor de deces inregistrate la nivel global si, bineinteles, ca nici tara noastra nu face exceptie. Cifrele pe care le vedem si care sunt sigur preocupante: 11,6% dintre concetatenii nostri au aceasta afectiune. Este o cifra importanta, resursele alocate sunt si ele importante – 2,5 miliarde de lei alocate pentru tratamentul si monitorizarea acestei boli in Romania, aproape 1,5 milioane de pacienti, si este clar ca discutam despre o problema care trebuie sa faca obiectul politicilor de sanatate„, a spus Rafila, la evenimentul de informare si constientizare intitulat „MARATON in DIABET”.

Ministrul Sanatatii considera ca prin politici publice de informare si preventie poate fi oprita cresterea numarului pacientilor cu diabet din Romania.

„Facem estimari legate de cresterea numarului de cazuri, facem estimari legate de necesitatea cresterii resurselor alocate persoanelor care au diabet, deviza acestei zile este „Controleaza-ti diabetul” si nimeni nu spune nimic despre cum sa facem astfel incat sa oprim aceasta crestere. Eu cred ca ea poate fi oprita printr-o politica publica adecvata. Trebuie sa ne concentram asupra politicilor care sa duca la reducerea cazurilor de diabet. Pana la urma ce este diabetul? Este o boala care, cu exceptia diabetului zaharat de tip I, este consecinta unui stil de viata nesanatos. Acest stil de viata nesanatos este generat de traditii, de obiceiuri sau de publicitate de foarte multe ori. Consumam foarte multi carbohidrati si grasimi saturate, lucrul asta in mod evident duce la tulburari metabolice si pana la urma diabetul reprezinta o tulburare metabolica profunda, care, netratata, duce la complicatii si la deces”, a explicat Rafila.

Alexandru Rafila sustine ca preventia si informarea publicului ar trebui sa inceapa inca din copilarie, prin cursuri in scoli despre alimentatie, incepand cu ciclul primar.

„Cred ca politicile publice, fie ca se refera la domeniul sanatatii sau se refera la domeniul alimentatiei, trebuie sa duca la acest raspuns: informarea. Eu sunt convins ca lipseste informarea publicului. Nu stiu cate studii si cate statistici s-au facut legat de informarea publicului, legat de modul de alimentatie, de activitatea fizica. Sa vedem cat de informata este populatia Romaniei in ceea ce priveste modul de prevenire a diabetului si a complicatiilor sale. Evident ca raspunsul trebuie sa vina inca din copilarie. Este clar ca preventia trebuie sa inceapa din copilarie, iar acest lucru se poate face intr-un singur fel – prin educatie pentru sanatate in scoala romaneasca, incepand din ciclul primar, continuand cu gimnaziul si mai tarziu la liceu, dar cu notiuni adaptate fiecarei categorii de varsta. Deprinderile sanatoase se dobandesc in copilarie. Este clar ca ne dorim generatii care sa fie cat mai sanatoase, care sa aiba nevoie de cat mai putine servicii medicale, nu de cat mai multe servicii medicale”, a precizat ministrul Sanatatii.

The post E nevoie de politici publice. Cati pacienti cu diabet sunt in Romania? appeared first on Cotidianul RO.

Comments