Ea e Angelique Kerber, ,,regina" tenisului: 11 lucruri pe care nu le stiati despre noul lider mondial

Ea e Angelique Kerber, ,,regina" tenisului: 11 lucruri pe care nu le stiati despre noul lider mondial

Ea e Angelique Kerber, ,,regina" tenisului: 11 lucruri pe care nu le stiati despre noul lider mondia...

După 1.303 zile, clasamentul mondial al tenisului feminin ce va fi publicat, astăzi, de WTA va avea o altă jucătoare în frunte decât Serena Williams.

Americanca de 35 de ani avea nevoie de a ajunge în ultimul act la US Open, pentru a-şi prelungi şederea pe prima poziţie, însă, la fel ca în 2015, a cedat în semifinale. Anul trecut, a fost Vinci, acum a fost Pliskova.

Serena a pierdut locul 1 mondial (urcase acolo la 18 februarie 2013!), iar după mulţi ani, o altă sportivă se poate lăuda că a avut cel mai bun sezon în circuitul WTA. Vorbim despre Angelique Kerber, cea care a trecut de Pliskova în finala de la US Open: 6-3, 4-6, 6-4.

Cine e însă noua regină a tenisului feminin? „Adevărul“ vă prezintă cele mai importante repere şi statistici despre nemţoaica de 28 de ani.

A luat cel mai mare cec din istorie

*În primul clasament din 2016, Kerber era pe locul 10 mondial. De fapt, ea era recunoscută drept o sportivă de Top 10 care mai mereu a dezamăgit în marile turnee. Între 2013 şi 2015, nemţoaica a ajuns o singură dată în sferturile unui turneu de Grand Slam. Iar la 28 de ani, puţini se mai aşteptau ca ea să ajungă numărul 1 în lume. Surpriză însă! Sâmbătă, Kerber a devenit prima campioană stângace de la US Open din ultimii 24 de ani. Totodată, a devenit prima nemţoaică de la Steffi Graf încoace, care a câştigat la Flushing Meadows. Între Graf şi Kerber, Germania n-a mai avut o jucătoare de locul 1 mondial.

*2016 a fost un an fabulos pentru Kerber:
-Campioană la Australian Open
-Finalistă la Wimbledon
-Medaliată cu argint la JO 2016
-Campioană la US Open

*Kerber şi-a făcut un nume în lumea tenisului feminin la 23 de ani, atunci când, între 2011 şi 2012, a ajuns în două semifinale şi un sfert de finală în turneele de Grand Slam. Astfel, în premieră, a urcat în Top 10 WTA şi a rămas acolo în fiecare clasament de final de an. Doar că, până în 2016, a reuşit să-şi păstreze statutul de jucătoare de Top 10, datorită rezultatelor obţinute în turnee fără anvergură, considerate de mâna a doua.

*Parcursul formidabil al lui Kerber în 2016 a avut un început dramatic. La Australian Open, ea a fost la un punct de eliminare în turul I cu Misaki Doi. A salvat mingea de meci şi a avansat până în finala de la Melbourne, acolo unde a trecut de Serena Williams.

*Chiar şi după triumful de la Australian Open, mulţi au crezut că Angie va reveni la statutul ei de jucătoare bună la turnee de mâna a doua. Mai ales că, în următoarele cinci luni de după Australian Open, Kerber a fost eliminată de cinci ori, în turul I, inclusiv la French Open.

*Kerber ar fi putut ajunge numărul 1, încă de acum trei săptămâni, dacă ar fi câştigat finala de la Cincinnati. Atunci însă, a fost învinsă de Pliskova. S-a răzbunat pe cehoaică în ultimul act de la US Open şi, de această dată, a şi urcat pe locul 1 WTA.

*Kerber a intrat într-un club select al jucătoarelor care au disputat minimum trei finale de Mare Şlem, în acelaşi sezon: S. Williams (2002, 2015, 2016), V. Williams (2002), Henin (2006) şi Kerber (2016).

*Altă statistică impresionantă pentru Kerber: doar patru jucătoare au bifat trei finale de Grand Slam, în acelaşi sezon în care au jucat-o pe prima. A fost Goolagong în 1971, Graf în 1987, Hingis în 1997 şi acum Kerber.

*La 28 de ani, nemţoaica a devenit cea mai vârstnică jucătoare care ajunge, în premieră, pe locul 1 WTA.

*Până în acest sezon, Kerber câştigase mai puţini bani din tenis, de-a lungul carierei, decât Serena Williams în 2015. Americanca încasese 10,6 milioane de dolari, anul trecut, în comparaţie cu 9,2 milioane de dolari câştigaţi de Kerber până în 2016. Acum, după ce a primit cel mai mare cec din istoria tenisului, 3,5 milioane de dolari, Angie a depăşit-o pe Serena în clasamentul câştigurilor pe 2016. Nemţoaica a ajuns la 8,6 milioane de dolari, în timp ce Williams are 7,4 milioane.

*Kerber are două titulri de Mare Şlem în CV, însă n-a cucerit nicio competiţie de Premier Mandatory sau Premier 5. În traducere: Kerber n-a câştigat nici unul din cele 10 turnee care sunt considerate cele mai importante după întrecerile de Grand Slam.
 

În copilărie, visam să fiu numărul 1 mondial şi să câştig turnee de Mare Şlem, iar astăzi toate visurile mele au devenit realitate şi nu vreau decât să savurez acest moment.
Angelique Kerber, lider mondial
 

1.750.000
de dolari
a primit Karolina Pliskova pentru finala de la US Open. Cehoaica a început turneul pe locul 11 şi va fi pe 6, începând de astăzi.

Ajutor
Kerber i-a făcut un mic favor Simonei Halep, prin triumful de la US Open. Dacă ar fi pierdut în meciul cu Pliskova, atunci cehoaica ar fi ajuns pe locul 5 mondial, trimiţând-o pe Halep pe 6. Aşa, Simona îşi va păstra locul 5, pe care se afla şi înainte de US Open.

A bătut-o de trei ori pe Halep în 2016
Angelique Kerber e condusă în întâlnirile directe împotriva Simonei Halep, românca având patru victorii şi trei înfrângeri. În 2016 însă, nemţoaica a dominat duelurile cu Simona. Cele două s-au confruntat de patru ori, Angie fiind învingătoare în trei meciuri. Iată bilanţul din acest an:

*Fed Cup (România): Victorie Kerber 6-2, 6-2

*Wimbledon (Anglia): Victorie Kerber 7-5, 7-6

*Montreal (Canada): Victorie Halep 6-0, 3-6, 6-2

*Cincinnati (SUA): Victorie Kerber 6-3, 6-4

Comments