Economia la caldura si curent, aminitiri din epoci triste, pentru romani. Multi seteaza termometrele...

proape jumatate dintre romani prefera temperatura in locuinte intre 22 si 24 grade Celsius si chiar peste, iar peste 40% si-au montat termostate inteligente pentru controlul temperaturii, informeaza E.ON Romania, care citeaza rezultatele unui studiu realizat pentru platforma despre-energie.ro.

De asemenea, interesul manifestat pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ in ultima perioada, circa 80% dintre romani afirmand ca au luat masuri in acest sens sau se gandesc sa o faca, fiind constienti ca un comportament responsabil ii ajuta sa realizeze economii si, implicit, sa scada valoarea facturilor.

Printre metodele de eficienta energetica a caror popularitate este in crestere se numara dispozitive precum termostatul inteligent, 43% dintre romani declarand ca il folosesc in locuintele lor. Sub 10% dintre cei chestionati utilizeaza diverse aplicatii pe telefonul mobil, precum cele de tip smart home.

Legat de utilizarea termostatului, aproape 32% spun ca il folosesc pentru a face reglaje ori de cate ori considera ca este nevoie, iar 24,6% doar in functie de temperaturile exterioare. In acelasi timp, circa 15% seteaza temperatura pe care o considera potrivita pentru ei la inceputul sezonului rece, iar 7,1% pastreaza la termostatul din locuinta aceeasi temperatura pe tot parcursul anului, arata concluziile unei cercetari sociologice realizate pentru platforma despre-energie.ro, un proiect sustinut de companiile E.ON si Delgaz Grid.

Pe de alta parte, cand vine vorba de

despre temperatura ideala din locuinte, aproape 50% dintre romani opteaza pentru o temperatura cuprinsa intre 22 si 24 grade, si chiar peste, iar 45,8% spun ca temperatura cuprinsa intre 19 si 21 grade le ofera confortul de care au nevoie. La polul opus, doar 3,8% sustin ca se simt confortabil avand in casa intre 16 si 19 grade C.

Folosirea iluminatului economic este o alta metoda preferata de romani atunci cand vine vorba despre masuri concrete de economisire a energiei. Foarte multi merg mai departe, astfel ca, pe langa folosirea de becuri eficiente energetic, decid si sa reduca durata iluminatului (circa 44%).

La intrebarea legata de reducerea timpului de utilizare a aparaturii electrocasnice, respondentii s-au impartit in doua parti egale: cei dispusi sa le foloseasca mai rar si cei care le folosesc ori de cate ori este nevoie, fara vreo restrictie, spune cercetarea.

Radiatoarele sau aerotermele electrice sunt primele aparate electrocasnice la care 49% dintre romani intervin pentru a face economii, prin reducerea duratei de functionare. La scurta distanta sunt cei care au recunoscut ca folosesc mai putin masinile de spalat rufe - 47,4%, urmati de cei care detin masini de spalat vase - 35%, respectiv uscatoare de haine - aproape 30%.

Platforma despre-energie.ro, un proiect sustinut de companiile E.ON si Delgaz Grid, a fost lansata in anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate si gaze, una dintre principalele surse de informare si, in acelasi timp, de explicare, intr-un limbaj clar si accesibil, a evolutiilor relevante si de impact de pe piata de energie, dar si sa ii ghideze pe consumatori in drumul prin acest univers complex, astfel incat sa poata lua decizii corecte privind tot ceea ce tine de energia si sursele de energie din propriile gospodarii.

Platforma a fost relansata, recent, cu un logo nou si un website redesenat, intuitiv, astfel incat sa imbunatateasca experienta utilizatorilor, atat pe varianta desktop, cat si pe cea destinata dispozitivelor mobile.

Cercetarea sociologica a fost realizata de Sondaje Marketing Relatii Publice in perioada 10 - 18.01.2024, pe un esantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marja de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, dar asumand limitarile din derularea online

Comments