EFORT INUTIL – A murit prima femeie din lume care a beneficiat de un transplant de fata

EFORT INUTIL – A murit prima femeie din lume care a beneficiat de un transplant de fata

EFORT INUTIL. Prima pacientă din lume care a beneficiat de un transplant de față, franțuzoaica Isabelle Dinoire, operată în 2005 la vârsta de 38 de ani, după ce fusese desfigurată de câinele său, a murit după o lungă suferință, a informat astăzi spitalul universitar din Amiens (nord), care a ținut-o sub observație în urma intervenției, relatează AFP.

Isabelle Dinoire a murit la 22 aprilie, însă decesul nu a fost făcut public pentru a respecta intimitatea familiei, a precizat spitalul într-un comunicat. Potrivit cotidianului Le Figaro, care a dezvăluit primul informația, Isabelle Dinoire a suferit în ianuarie un nou acces de respingere a grefei și a pierdut o parte din mobilitatea buzelor, scrie Agerpres.

Tratamentele dure anti-respingere pe care trebuia să le urmeze toată viața a favorizat apariția a două boli de cancer, precizează ziarul. Desfigurată de câinele său, Isabelle Dinoire a fost, în 2005, prima persoană din lume căreia i s-a făcut o grefă facială triangulară compusă din nas, gură și mandibulă.

Intervenția a fost realizată în premieră de o echipă alcătuită din profesorul Jean-Michel Dubernard, chirurg francez recunoscut pe plan mondial pentru a fi realizat prima grefă de mână în 1998 și de profesorul Bernard Devauchelle, specialist în chirurgie maxilo-facială.

Transplantul a fost posibil datorită unei donatoare aflată în moarte cerebrală, cu autorizația familiei acesteia.

Sursa info

Comments