Episcopul greco-catolic Alexandru Rusu al Maramuresului va fi beatificat

Episcopul greco-catolic Alexandru Rusu al Maramuresului va fi beatificat

Sanctitatea Sa Papa Francisc va face o călătorie apostolică  în România, Aceasta este planificată pentru perioada 31 mai – 0 2 iunie, şi va culmina cu Sfânta Liturghie de pe Câmpia Libertăţii din Blaj în cadrul căreia Sfântul Părinte îi va ridica la cinstea altarelor pe cei şapte episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice din România. Unul dintre ei este dr. Alexandru Rusu, cel dintâi episcop greco-catolic al Maramureşului.

Programul, Papei Francisc va începe, în data de 2 iunie, când va oficia pe Câmpia Libertăţii din Blaj, în rit bizantin, Sfânta Liturghie în cadrul căreia îi va ridica la cinstea altarelor pe cei şapte episcopi ai Bisericii Greco-Catolice din România, morţi în faimă de martir sub regimul comunist ateu. „Pentru cei şapte episcopi greco-catolici, calvarul a început pe 3 septembrie 1948 când a fost publicat în Monitorul Oficial al României decretul prin care episcopul Ioan Suciu a fost depus din funcţie de către Guvernul Petru Groza. La 18 septembrie 1948, au fost depuşi din funcţie ceilalţi episcopi uniţi, cu excepţia lui Vasile Aftenie, episcop-vicar pentru Bucureşti, şi a lui Iuliu Hossu, episcop de Cluj. În zilele de 28-29 octombrie 1948, au fost arestaţi toţi cei şase episcopi greco-catolici din România, inclusiv Vasile Aftenie şi Iuliu Hossu, şi duşi, mai întâi, la vila patriarhală de Dragoslavele-Muscel, unde au fost vizitaţi de mai multe ori de patriarhul Justinian, apoi la Mănăstirea Căldăruşani şi, în cele din urmă, despărţiţi, în arestul Ministerului de Interne şi la închisoarea Văcăreşti. În data de 8 noiembrie 1948, a fost publicat, în Monitorul Oficial, decretul prin care a fost demis şi Iuliu Hossu, ultimul episcop greco-catolic aflat încă formal în funcţie (deşi arestat cu zece zile înainte). La 1 decembrie 1948, Înaltul Prezidiu al Marii Adunări Naţionale a emis decretul 358/1948 care a stabilit încetarea cultului greco-catolic şi exproprierea tuturor bunurilor acestuia”, explică Marian Susa, cancelar eparhial al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş.

Episcopul maramureşean a murit în închisoarea de la Gherla

Acelaşi parcurs de suferinţă la avut şi Preasfinţitul Alexandru Rusu, episcop greco-catolic de Maramureş. „Primul ierarh al Eparhiei de Maramureş a fost transportat în mai multe domicilii forţate (Căldăruşani, Curtea de Argeş, mănăstirea Cocoş) şi întemniţat în închisorile de la Sighetu Marmaţiei, Piteşti şi Gherla. După arestarea şi trecerea prin lagărele organizate la Dragoslavele şi la mănăstirea Căldăruşani, Preasfinţitul Rusu a fost dus pentru anchetă la Direcţiunea Generală a Securităţii Poporului. Aici, el a refuzat o nouă invitaţie la defecţiune. După un proces stalinist la Tribunalul Militar al Regiunii a III-a Militare Cluj, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, sub acuzaţia de înaltă trădare, iar la data de 9 mai 1963 trece la cele veşnice în închisoarea din Gherla şi este înmormântat fără nici un oficiu religios într-un loc necunoscut din cimitirul La Cărămidă din periferia oraşului Gherla”, mai spune Marian Susa. Din dorinţa de a face cunoscute scrisorile pastorale trimise credincioşilor de episcopul Alexandru Rusu, Episcopia Greco-Catolică de Maramureş a publicat recent un volum care însumează toate cele 50 de scrisori pastorale trimise de primul ierarh al acestei episcopii. În curs de publicare se află un album omagial „Episcopul Alexandru Rusu” care ilustrează viaţa sa de martir şi, de asemenea, o trilogie cu activitatea sa pastoral-misionară. În acelaşi spirit educativ promovat de-a lungul timpului de Biserica Greco-Catolică şi continuând tradiţia şcolilor Blajului, Episcopia Greco-Catolică de Maramureş a înfiinţat o Şcoală primară în municipiul Baia Mare care poartă numele episcopului dr. Alexandru Rusu”, încheie cancelarul eparhial al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş.

A consemnat Vasile Gherman

Comments