Este legal sa circuli fara filtru de particule la autoturism?

Este legal sa circuli fara filtru de particule la autoturism?

Este legal sa circuli fara filtru de particule la autoturism?

Ce este si cum functioneaza un filtru de particule

Filtrul de particule face parte din sistemul de evacuare al masinii. Are rolul de a transforma gazele de esapament, rezultate in urma arderii combustibilului, in substante mai putin nocive.

In general, filtrul de particule este montat pe masinile diesel (DPF - Diesel Particulate Filter), deoarece acestea produc mai multe noxe. Dar si unele masini cu motoare pe benzina au un astfel de catalizator (GPF - Gasoline Particulate Filter).

Un filtru de particule ajuta la reducerea emisiilor de monoxid de carbon, hidrocarburi si oxizi de azot.

Dar, daca masina nu e condusa corespunzator sau e utilizat un combustibil de proasta calitate, DPF se poate infunda. Din aceasta cauza, motorul nu va mai functiona la capacitate maxima. In momentul in care filtrul de particule se incarca, computerul masinii va declansa o crestere a temperaturii din galeria de evacuare. Astfel, particulele nocive sunt eliminate, iar filtrul isi recupereaza eficienta.

Daca nu se poate face o regenerare pasiva a DPF, atunci soferii pot incerca o curatare chimica a filtrului de particule.

Operatiunea se va face, insa, doar intr-un service autorizat, cu substante chimice care dizolva depunerile din interiorul filtrului.

Cand trebuie schimbat filtrul de particule

In general, filtrul de particule trebuie inlocuit dupa 100.000 de kilometri sau dupa 5 ani de functionare. Dar, depinde de modul de utilizare al masinii.

De aceea, sistemului de evacuare si filtrul de particule trebuie verificate cu regularitate. Pentru ca, in timp, aceste filtre se pot infunda sau pot aparea defectiuni din cauza utilizarii necorespunzatoare.

,,Au fost cazuri in care turbina s-a defectat, a avut pierderi de ulei, care a patruns in filtrul de particule. Proprietarul a vazut ca masina incepe sa scoata fum, nu mai are putere, dar nu a venit sa o verifice. Abia dupa vreo 2 ani, cand nu a trecut de ITP, a facut o verificare si a constatat ca filtrul era infundat. Astfel ca a trebuit inlocuit cu totul", a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.

Este legal sa circuli fara filtru de particule?

Filtrul de particule este o tinta si pentru hoti, datorita metalelor rare pe care le contine, precum platina, paladiu sau rodiu. Dar, in cele mai multe situatii, catalizatorul se infunda sau se defecteaza.

Astfel, trebuie inlocuit, insa unii soferi prefera sa renunte cu totul la acest filtru.

Ceea ce nu doar ca va afecta functionarea masinii, ci este considerata o interventie ilegala. Pentru ca se face o modificare structurala a vehiculului, ceea ce trebuie aprobat de Registrul Auto Roman.

Asadar, nu este legal sa circuli fara filtru de particule, daca masina a fost prevazuta din fabricatie cu acest dispozitiv. In plus, la verificarea tehnica obligatorie (ITP), masina nu va trece de testul emisiilor de noxe.

Cat costa inlocuirea DPF/GPF

Pretul unui filtru de particule difera in functie de metalele pretioase din care sunt fabricate. Cele mai scumpe au preturi de peste 1.000 de euro. Dar exista si catalizatoare ieftine, care nu costa cateva sute de lei.

Printre cele mai scumpe filtre de particule se afla:

BMW cod: 1740060 - 1060 EURBMW cod: 1728999 / 1728023 / R96 / VBEHBE5252721110 - 920 EUROpel Corsa B 1.2 i cod: GM16 / 90467875 - 900 EURBMW Seria 3 E36 (benzina, 1990-2000) cod: 1715303 - 740 EUROpel Zafira A 1.8 / Opel Astra G 1.8, cod: GM40 GC / GM9158633 / 1460F7 - 630 EUR.

Printre cele mai ieftine filtre sunt cele pentru:

VW Golf IV 1.4 Benzina AXP, (an 2001-2004) cod catalizator: 036178 BAT - 38 EURVW Polo 1.9 SDI cod catalizator: 6k0131701T - 34 EURDaewoo Matiz Benzina, (an 2003) - 20 EUR.

Manopera de inlocuire a unui filtru de particule porneste de la 50 de lei, in cazul sistemelor simple. Dar poate depasi 500 de lei, la catalizatoarele complexe.

In medie, inlocuirea DPF/GPF costa 150-200 de lei, la care se adauga pretul filtrului de particule, care depaseste, in multe cazuri, 2.000 de lei.

SURSA

Comments