Este oficial: Noile reguli pentru vanzarea alimentelor din insecte in magazine au fost adoptate. Ate...

Aceleasi reguli de informare separata vor fi aplicate si in restaurante, inclusiv in cazul livrarii prin intermediul aplicatiilor de livrare sau a serviciilor de curierat. Aceste masuri se iau pentru a asigura transparenta si siguranta consumatorilor in ceea ce priveste consumul de produse alimentare cu specii de insecte.

Proiect de lege a fost adoptat de Parlament, prin votul final al deputatilor, asteapta promugarea presedintelui Iohannis, si va intra efectiv in vigoare odata cu publicarea sa in Monitorul Oficial.

Razboiul tigarilor ia amploare. O tara din Europa va interzice fumatul pe toate plajele, in parcuri si paduri

Proiectul de lege, initiat de liderul PSD si actualul premier, Marcel Ciolacu, adopta prevederile unui proiect de ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si introduce noi reguli care trebuie respectate de magazinele si restaurantele ce comercializeaza aceste produse, inclusiv in cazul serviciilor de livrare la domiciliu prin intermediul aplicatiilor.

Conform proiectului votat alimentele noi sunt viermele galben de faina, larvele gandacului de faina, pulbere partial degresata de greier de casa si lacusta calatoare.

Regulile care vor trebui respectate de magazine, conform noii legi

- Produsele alimentare care sunt/contin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piata ca alimente noi, vor fi prezentate in suprafetele de vanzare intr-un stand separat, delimitat de standurile ce contin produsele consacrate care nu sunt/nu contin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piata ca alimente noi.

Britanicii refuza romani pe banda rulanta. Suntem tara UE cu cel mai mare numar de cetateni respinsi la intrarea in Marea Britanie, dupa Brexit

- Pentru corecta informare a consumatorilor si pentru a le da acestora posibilitatea sa afle informatii clare si complete cu privire la produsele alimentare care sunt/contin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piata ca alimente noi, operatorii economici au obligatia de a afisa, la loc vizibil, usor accesibil, langa standul separat mentionat, informatia ca produsele alimentare sunt/contin specii de insecte.

- Afisarea informatiei va fi realizata prin grija operatorului economic, pe suport sau panou, intr-o culoare contrastanta fata de culoarea de fond a panoului, conform modelului de mai jos.

Suportul sau panoul pe care se face afisarea trebuie sa fie monocolor, fara degradeuri ori alte insemne grafice sau culori, indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit, cu font Times New Roman - font size 20.

Regulile care vor trebui respectate de restaurante si firmele de livrare

- Indicarea informatiilor privind produsul finit/mancarii furnizat/e de unitatile de restauratie colective, care sunt/contin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piata ca alimente noi, se face astfel incat informatiile sa fie disponibile si accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mancari sau, in cazul comercializarii la distanta, inainte de finalizarea comenzii. - Informatiile prevazute trebuie sa fie scrise intr-un loc vizibil, usor accesibil, lizibil, care nu pot fi sterse si nu trebuie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, langa produs, pe un panou sau meniu.

Decizie socanta a justitiei franceze: Printul Paul scapa de inchisoarea din Romania. Extradarea a fost refuzata

- Daca produsele finite/mancarurile furnizate de unitatile de restauratie colective sunt oferite spre vanzare in mai multe locuri diferite in cadrul aceleiasi unitati, aceste informatii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.

- Pentru produsul finit/mancarea furnizat/a de unitatile de restauratie colective oferit/a spre vanzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanta, informatiile figureaza pe suportul de vanzare la distanta, pe eticheta de pret sau ambalajul de transport, precum si in orice material publicitar.

In plus, proiectul de lege interzice operatorilor economici sa utilizeze in Romania alimente noi autorizate pentru fabricarea produselor inscrise in Registrul National al Produselor Traditionale si Registrul National al Retetelor Consacrate.

Nerespectarea acestor reguli, in cazul in care vor fi adoptate si de catre deputati, va fi sanctionata cu o amenda cuprinsa intre 10.000 lei si 100.000 lei.

Promovari-surpriza in institutiile de forta din Romania: Reprezentanti ai MApN, MAI, SIE, SPP, STS si MJ, inaintati in grad

Comments