Europa isi tine rasuflarea: ce ar putea insemna presedintia Ungariei lui Orban la Consiliul UE?

Europa isi tine rasuflarea: ce ar putea insemna presedintia Ungariei lui Orban la Consiliul UE?

Europa isi tine rasuflarea: ce ar putea insemna presedintia Ungariei lui Orban la Consiliul UE?


In contextul cresterii influentei extremei drepte in Europa, Ungaria populistului Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, se pregateste sa preia presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene incepand cu 1 iulie. Este o perspectiva care provoaca ingrijorare la Bruxelles, dat fiind numarul tot mai mare de dispute pe care le are cu Budapesta. ,,Va fi Viktor Orban la inaltimea reputatiei sale de rebel al UE-27 in urmatoarele sase luni sau va juca rolul elevului bun?", se intreaba France 24 intr-o analiza in care incearca sa schiteze niste raspunsuri si perspective, transmite news.ro.


Este un mecanism imuabil in Uniunea Europeana. La fiecare sase luni, o tara membra preia conducerea Consiliului UE. Dar anul acesta, agenda pana in 2030 nu starneste prea mult entuziasm la Bruxelles. Si pe buna dreptate: de la 1 iulie, aceasta pozitie-cheie va fi ocupata de Ungaria lui Viktor Orban, campioana a democratiilor asa-zis ,,iliberale", concilianta cu Moscova si acuzata in mod regulat ca blocheaza deciziile celor 27 de state membre.


,,Aceasta presedintie este ingrijoratoare, deoarece Orban este foarte apropiat de Rusia si, de asemenea, de Donald Trump, care ar putea castiga in SUA in noiembrie. De asemenea, ar putea fi problematica dupa alegerile din Franta, cu un guvern mai de dreapta", spune Ernst Stetter, consilier special al presedintelui Fundatiei Jean-Jaures pentru Europa.


,,Europenii sunt putin circumspecti fata de aceasta presedintie, deoarece premierul ungar are pozitii iconoclaste in raport cu majoritatea, inclusiv in cadrul dreptei radicale", confirma Pascale Joannin, directorul Fundatiei Robert Schumann.


Presedintia rotativa a Consiliului UE permite tarii care o detine sa controleze agenda reuniunilor celor 27 de state membre ale UE. De la Ucraina la statul de drept si imigratie, exista multe chestiuni in care Ungaria si-a folosit dreptul de veto sau a blocat o decizie timp de saptamani intregi. ,,Aproximativ 40% din deciziile pe care UE le doreste cu privire la Ucraina sunt blocate", sublinia exasperat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, la Bruxelles, la sfarsitul lunii mai.


Sub presiunea puternica a partenerilor sai, Budapesta a acceptat intre timp deschiderea oficiala a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, care au inceput marti. Dar ajutorul militar in valoare de 6,6 miliarde de euro este inca blocat. Iar viitoarea presedintie ungara nu pare sa aiba intentia de a-si ridica vetoul.


Sloganul lui Orban: ,,Make Europe Great Again"


Obisnuit cu provocarile si iesirile teatrale, oare ce le rezerva Viktor Orban partenerilor sai in urmatoarele sase luni? Seful statului ungar pare sa-si fi ales deja sa o platforma politica, adoptand un slogan sulfuros: ,,Make Europe Great Again", o expresie imprumutata de la Donald Trump si al sau ,,Make America Great Again". Pentru Bruxelles nu prea miroase a bine.


,,Acest slogan arata unde vrea Orban sa duca UE, spre autocratie", spune indignat eurodeputatul german Daniel Freund (Verzii).


,,Este, de asemenea, un pic jenant pentru Uniunea Europeana, care are deja o greutate economica si geopolitica enorma", subliniaza Ernst Stetter.


,,Motto-ul nostru se refera la ideea unei presedintii active, practice, la faptul ca impreuna suntem mai puternici, respectandu-ne in acelasi timp identitatea", s-a aparat marti ministrul ungar al afacerilor europene Janos Boka.


Presedintie lansata in biserica


Un alt simbol care da tonul acestei presedintii ungare: Budapesta va organiza o slujba pentru Europa la Bruxelles. Dupa cum relateaza Courrier international, Ungaria a ales catedrala Saints-Michel-et-Gudule din capitala Belgiei pentru a-si lansa mandatul la 1 iulie.


Daca forma anunta culoarea, fondul este la fel de marcat de ideologia conservatoare imbratisata de Viktor Orban. Foaia de parcurs prezentata de Budapesta pentru presedintia sa subliniaza necesitatea de a controla frontierele UE, de a reduce imigratia ilegala, de a proteja agricultorii de ,,concurenta neloiala" si de a semna un nou acord privind competitivitatea. Cu alte cuvinte, chestiunile legate de statul de drept si de mediu, doua prioritati ale presedintiei belgiene precedente, vor trebui sa astepte.


Desi controlul asupra agendei UE este o prerogativa semnificativa, ea nu este totusi absoluta, au declarat mai multi diplomati europeni pentru AFP. ,,Rolul poate fi comparat cu cel al unei persoane care organizeaza o cina, care se asigura ca invitatii se reunesc in armonie, putand sa-si exprime diferentele in timpul mesei, inainte de a pleca in termeni buni si cu un obiectiv comun in minte", rezuma capitolul dedicat presedintiei rotative de pe site-ul Consiliului UE.


Cat de influenta va fi presedintia ungara?


Cu toate acestea, influenta legislativa a Budapestei va fi probabil limitata de doi factori: presedintiile din a doua jumatate a anului sunt trunchiate de traditionala vacanta de vara, iar Ungaria preia fraiele UE la inceputul legislaturii, la doar cateva saptamani dupa alegerile europene.


,,Uniunea Europeana se afla in prezent intr-o faza de tranzitie. Intre numirile de la Comisie si Parlament, nimic extraordinar nu se va intampla pana in decembrie. Deci, in cele din urma, aceasta presedintie, de care unii se tem, vine intr-un moment destul de oportun in calendar si va limita capacitatea lui Viktor Orban de a provoca probleme", subliniaza Pascale Joannin.


In plus, distributia ,,Top Jobs" - posturile-cheie ale UE - care tine cont de ponderea fiecarui grup politic, pare sa fi fost deja decisa. S-a ajuns deja la un acord pentru a o numi din nou pe Ursula von der Leyen in functia de presedinte al Comisiei Europene.


,,Europenii au dorit sa actioneze rapid in aceasta privinta pentru a evita ca Orban sa aiba cea mai mica influenta asupra acestor numiri", spune Ersnt Stetter.


De altfel, Viktor Orban s-a grabit sa critice un acord care ,,merge impotriva a tot ceea ce reprezinta UE". ,,In loc sa includa, acesta sadeste semintele divizarii", a sustinut el.


Un lider izolat, sub presiune


In ciuda cresterii ponderii extremei drepte in urma alegerilor europene, Viktor Orban pare slabit: partidul sau, Fidesz, desi victorios cu 44,4% din voturi, a inregistrat cel mai slab rezultat in alegerile europene de la aderarea tarii la UE in 2004. Adversarul sau, Peter Magyar, a fost o revelatie, castigand sapte din cele 21 de mandate disponibile pentru Budapesta in Parlamentul European.


,,Viktor Orban este izolat si in dreapta radicala a UE", subliniaza Pascale Joannin. ,,De exemplu, partidul lui Giorgia Meloni si grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni (ECR) nu impartasesc pozitiile lui Orban privind Ucraina si imigratia. Italia, care este o tara care primeste multi imigranti, ar dori ca acestia sa fie distribuiti intre toate statele membre, ceea ce Viktor Orban refuza sa faca", noteaza analistul.


Statele membre ar trebui sa urmareasca indeaproape presedintia ungara. ,,Inainte de preluarea mandatului, Viktor Orban a efectuat vizite in Germania, Italia si Franta pentru a vedea care sunt liniile rosii care nu trebuie depasite", explica Pascale Joannin.


Desi are o marja de manevra relativ redusa, Viktor Orban, caruia ii place sa fie in centrul atentiei, ar trebui sa incerce sa ,,isi puna amprenta" in aceste sase luni, potrivit unui diplomat intervievat de AFP.


,,Va fi o presedintie ca oricare alta, iar noi vom actiona ca un mediator impartial", a promis marti Balint Odor, ambasadorul Ungariei la UE.


,,Europenii il cunosc de foarte mult timp si stiu ca ii place sa incerce lucruri. Cu toate acestea, el nu a uitat ca este, de asemenea, dependent de Uniunea Europeana", noteaza Ernst Stetter.


Viktor Orban are toate motivele sa faca pe elevul bun al UE pentru cel putin sase luni. Executivul european ingheata in prezent 19 miliarde de euro destinate tarii sale in cadrul unor proceduri legate de incalcarea statului de drept.


Comments